Nytt stort pris med träkänsla

Emma Dahlqvist är först ut att ta emot stipendiet "Stora Residenset" från Wood Art Residence Bodafors – ett nyinstiftat internationellt program för konstnärer med koppling till trä.

Emma Dahlqvist tar emot Stora Residenset tilldelas i år Emma Dahlqvist.

Motiveringen lyder:

"Emma Dahlqvist är textilformgivare, slöjdare och konstnär. Stadigt står hon med båda fötterna på jorden och med skogen runt i kring sig men hittar samtidigt nya vägar, skapar ny oväntad form och nytt uttryck. Hon studerar, tar sig an, lyfter fram, tänjer, utmanar och inspirerar. Med utgångspunkt i precis lika mycket djup materialkunskap som djärvt utforskande av nya vägar och teknikmöten skapar hon en helt egen relation till ett trä-material som överraskar. Hon redovisar ett delvis nytt förhållningssätt till naturen och våra resurser. En djärv men värdig konstnärlig forskningsväg via bl a origami och laserskärning på jakt efter materialets helt oväntade textila egenskaper, nya möjligheter och nya uttryck.” 

Emma Dahlqvist håller i ett av sina verk.Emma Dahlqvist arbetar i näver och med experimentell textil och materialutveckling.

Studio Emma Dahlqvist

Priset är nytt för i år

I år är det första gången Wood Art Residence Bodafors delar ut Stora Residenset, som är ett stipendium på 75.000 kronor inklusive residens i Villa Svea. Under två månader får stipendiaten tillgång till fri bostad och verkstad/ateljé i villan som är belägen i Bodafors. Med utgångspunkt i denna plats, dess historia och nutid, ges stipendiaten möjlighet till fördjupat undersökande och konstnärligt utvecklande arbete i en miljö som inte är invand. 

Villa SveaVilla Svea Foto Kimme Persson

Wood Art Residence Bodafors drivs av Kulturgatan i Bodafors i samarbete med Malmstens Linköpings universitet. Detta har möjliggjorts tack vare bidrag från Familjen Kamprads stiftelse. Från och med i år och under fem år framåt utser en urvalskommitté årligen stipendiater. Wood Art Residence Bodafors vänder sig till utövare inom konsthantverk, slöjd, möbelsnickeri, formgivning, instrumentbygge, bild- och formkonst, musik, litteratur, facklitteratur och journalistik. 

Kulturgatan är en del av Stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors.

Stipendiekommitté

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU