11 augusti 2020

Emma Dahlqvist är först ut att ta emot stipendiet "Stora Residenset" från Wood Art Residence Bodafors – ett nyinstiftat internationellt program för konstnärer med koppling till trä.

Emma Dahlqvist tar emot
Stora Residenset tilldelas i år Emma Dahlqvist.

Motiveringen lyder:

"Emma Dahlqvist är textilformgivare, slöjdare och konstnär. Stadigt står hon med båda fötterna på jorden och med skogen runt i kring sig men hittar samtidigt nya vägar, skapar ny oväntad form och nytt uttryck. Hon studerar, tar sig an, lyfter fram, tänjer, utmanar och inspirerar. Med utgångspunkt i precis lika mycket djup materialkunskap som djärvt utforskande av nya vägar och teknikmöten skapar hon en helt egen relation till ett trä-material som överraskar. Hon redovisar ett delvis nytt förhållningssätt till naturen och våra resurser. En djärv men värdig konstnärlig forskningsväg via bl a origami och laserskärning på jakt efter materialets helt oväntade textila egenskaper, nya möjligheter och nya uttryck.” 

Emma Dahlqvist håller i ett av sina verk.Emma Dahlqvist arbetar i näver och med experimentell textil och materialutveckling.

Studio Emma Dahlqvist

Priset är nytt för i år

I år är det första gången Wood Art Residence Bodafors delar ut Stora Residenset, som är ett stipendium på 75.000 kronor inklusive residens i Villa Svea. Under två månader får stipendiaten tillgång till fri bostad och verkstad/ateljé i villan som är belägen i Bodafors. Med utgångspunkt i denna plats, dess historia och nutid, ges stipendiaten möjlighet till fördjupat undersökande och konstnärligt utvecklande arbete i en miljö som inte är invand. 

Villa SveaVilla Svea Foto Kimme Persson

Wood Art Residence Bodafors drivs av Kulturgatan i Bodafors i samarbete med Malmstens Linköpings universitet. Detta har möjliggjorts tack vare bidrag från Familjen Kamprads stiftelse. Från och med i år och under fem år framåt utser en urvalskommitté årligen stipendiater. Wood Art Residence Bodafors vänder sig till utövare inom konsthantverk, slöjd, möbelsnickeri, formgivning, instrumentbygge, bild- och formkonst, musik, litteratur, facklitteratur och journalistik. 

Kulturgatan är en del av Stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors.

Stipendiekommitté

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Porträtt av kvinna (Seetha Murty)

Två förkämpar för barnen blir hedersdoktorer

Den indiska rektorn Seetha Murty har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat med barns och ungas lärande. Den amerikanska professorn Cindy W. Christian har ägnat sin karriär åt att utveckla omhändertagandet av misshandlade barn.

Linköpings Studentsångare går i fängelse

I tre terminer har Jakob Grubbström som frilansare lett körsång med intagna på Skänningeanstalten. Som Director Musices på LiU tar han nu Linköpings studentsångare med sig in i fängelset.

Studenter på campus.

Ökat söktryck till LiU

Intresset för att studera vid LiU ökar, i flera fall rejält. Det visar siffrorna när anmälan till höstterminen stängde vid midnatt den 15 april.