11 augusti 2020

Emma Dahlqvist är först ut att ta emot stipendiet "Stora Residenset" från Wood Art Residence Bodafors – ett nyinstiftat internationellt program för konstnärer med koppling till trä.

Emma Dahlqvist tar emot
Stora Residenset tilldelas i år Emma Dahlqvist.

Motiveringen lyder:

"Emma Dahlqvist är textilformgivare, slöjdare och konstnär. Stadigt står hon med båda fötterna på jorden och med skogen runt i kring sig men hittar samtidigt nya vägar, skapar ny oväntad form och nytt uttryck. Hon studerar, tar sig an, lyfter fram, tänjer, utmanar och inspirerar. Med utgångspunkt i precis lika mycket djup materialkunskap som djärvt utforskande av nya vägar och teknikmöten skapar hon en helt egen relation till ett trä-material som överraskar. Hon redovisar ett delvis nytt förhållningssätt till naturen och våra resurser. En djärv men värdig konstnärlig forskningsväg via bl a origami och laserskärning på jakt efter materialets helt oväntade textila egenskaper, nya möjligheter och nya uttryck.” 

Emma Dahlqvist håller i ett av sina verk.Emma Dahlqvist arbetar i näver och med experimentell textil och materialutveckling.

Studio Emma Dahlqvist

Priset är nytt för i år

I år är det första gången Wood Art Residence Bodafors delar ut Stora Residenset, som är ett stipendium på 75.000 kronor inklusive residens i Villa Svea. Under två månader får stipendiaten tillgång till fri bostad och verkstad/ateljé i villan som är belägen i Bodafors. Med utgångspunkt i denna plats, dess historia och nutid, ges stipendiaten möjlighet till fördjupat undersökande och konstnärligt utvecklande arbete i en miljö som inte är invand. 

Villa SveaVilla Svea Foto Kimme Persson

Wood Art Residence Bodafors drivs av Kulturgatan i Bodafors i samarbete med Malmstens Linköpings universitet. Detta har möjliggjorts tack vare bidrag från Familjen Kamprads stiftelse. Från och med i år och under fem år framåt utser en urvalskommitté årligen stipendiater. Wood Art Residence Bodafors vänder sig till utövare inom konsthantverk, slöjd, möbelsnickeri, formgivning, instrumentbygge, bild- och formkonst, musik, litteratur, facklitteratur och journalistik. 

Kulturgatan är en del av Stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors.

Stipendiekommitté

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Tre personer i labbrock står och pratar.

Bättre neutronspeglar kan avslöja materiens inre hemligheter

Med bättre neutronspeglar kan effektiviteten vid materialanalyser i neutronkällor bli högre. Den förbättrade spegeln har LiU-forskare utvecklat genom att belägga en kiselplatta med tunna lager av järn och kisel blandat med borkarbid.

Ensamt barn i silhuett.

Riktlinjer saknas kring barn som utsatts för sexövergrepp

Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hälsovård och behandling. Ett av dem är Sverige. Det visar en studie som gjorts vid Linköpings universitet.

Person intervjuas och pratar om sin avhandling

Sigrid blev dubbeldoktor - vid 26 års ålder

En lång men också väldigt rolig resa, så beskriver Sigrid Nilsson sin tid som forskarstuderande vid Forskarlinjen. För nu har hon disputerat och kan därmed både blicka framåt och bakåt på sin forskning.