Årets alumner

Varje år utser Linköpings universitet två stycken Årets alumner, med syftet att uppmärksamma de insatser som tidigare studenter gör i samhället.

För att bli Årets alumn ska man ha läst vid Linköpings universitet i minst två år på heltid och därefter ha utfört en prestation, engagerat sig i en fråga eller gjort något annat som förtjänar att uppmärksammas.

Nominera Årets alumner

Det går att nominera kandidater året runt. Skicka förslag till alumni@liu.se, eller fyll i det här formuläret. Förslaget ska innehålla alumnens namn, utbildning, en kort beskrivning av vad personen har gjort och en motivering till varför hon eller han förtjänar att bli Årets alumn.

Årets alumner 2022

Årets alumner 2022 är Gunilla Lööf, anestesisjuksköterska vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och forskare vid Karolinska Institutet, och Salad Hilowle, konstnär och filmmakare.

Se årets alumner live 7/10. LiU Alumni bjuder på lunchmacka. Anmäl dig här.

Två personer ler in i kameran. Gunilla Lööf och Salad Hilowle är Årets alumner 2022 vid Linköpings universitet. Foto Thor Balkhed

Gunilla Lööf, alumn från Sjuksköterskeprogrammet vid LiU, gör mötet med vården lättare för barn och familjer i Sverige och världen. Hon har grundat den innovativa kunskapssajten Narkoswebben, som betytt oerhört mycket för barn som ska sövas och opereras och har information på en mängd olika språk. Hon var också med och startade Operation Smile Sverige, som arbetar för att ge barn som föds med läpp-käk-gomspalt en kostnadsfri och livsavgörande operation.

Salad Hilowle är alumn från programmet Kultur, samhälle och mediegestaltning vid LiU, är konstnär och filmregissör och har gjort kometkarriär i den svenska konstvärlden. Han har skapat utställningar och filmer som synliggör afrosvenskar i svensk konst och kultur, bland annat den hyllade debututställningen Vanus Labor. Han arbetar för att människor med afrikanskt ursprung ska bli en självklar del av svensk kulturhistoria och genom att lyfta fram historiska ojämlikheter och stereotyper visar han på möjligheten till förändring.

Den 7 oktober tar Årets alumner emot utmärkelsen i Berzeliussalen på Campus US (Universitetessjukhuset) i Linköping. Ceremonin kommer även att livesändas på Youtube för att så många som möjligt ska kunna ta del av alumnernas berättelser.

2022 års alumner - Gunilla Lööf och Salad Hilowle Visa/dölj innehåll

2021 års alumner - Cecilia Bödker Pedersen och Martin Hultman Visa/dölj innehåll

2020 års alumner - Linnea Bergman och Anders Tegnell Visa/dölj innehåll

2019 års alumner - Sara Magnusson och Andreas Norlén Visa/dölj innehåll

2018 års alumner - Rebecka Le Moine och Eva Uustal  Visa/dölj innehåll

2017 års alumner - Sofie Lindblom och Oskar Henrikson  Visa/dölj innehåll

2016 års alumner - Suad Ali och Thomas Lunner  Visa/dölj innehåll

2015 års alumner - Kajsa Andersson och Mihai Aldén Visa/dölj innehåll

2014 års alumner - Elnaz Baghlanian och Peter Agnefjäll Visa/dölj innehåll

2013 års alumner - Maha Bouzeid och Jonas Ludvigsson Visa/dölj innehåll

2012 års alumner - Carina Brage och Melker Becker Visa/dölj innehåll

2011 års alumner - Jeanette Mikkelsen och Erik Thorstensson Visa/dölj innehåll

Så håller LiU kontakten med tidigare studenter Visa/dölj innehåll

Taggar Visa/dölj innehåll