20 september 2022

Som liten rymde hon från sin egen operation på grund av rädsla. I över 25 år har sjuksköterskan Gunilla Lööf kämpat för barn- och ungdomars rätt till förberedelser inför mötet med sjukvården. Årets alumn har hjälpt tusentals familjer med innovativa och digitala lösningar.

Gunilla Lööf med blommor i handen på blomsteräng
"Det är ett stort förtroende varje gång en förälder lämnar ifrån sig sitt barn till mig, vare sig det sker här hemma eller någonstans ute i världen. Det är just det som är det fina med att vara sjuksköterska!", säger Gunilla Lööf. Fotograf: Thor Balkhed
– Det är alla barns rättighet att få veta vad de ska vara med om på ett sätt som de förstår, säger Gunilla Lööf som bland annat ligger bakom Narkoswebben och vårdsajten MediPrep.

Bästa av två världar

Den svenska sommaren visar sig från sin finaste sida på gårdsplanen i Tärnestad, någon mil öster om Linköping. Det är här, i ett litet hus där hennes farmor och farfar bodde när hon växte upp, Gunilla Lööf bor när hon inte är hemma på Södermalm i Stockholm.

– Jag har det bästa av två världar, säger Gunilla och sveper med armen över omgivningarna.

Hon ler stort. Skrattet ligger hela tiden nära. Gunilla Lööf ser sig som en glad och samtidigt mycket envis person. Målmedveten. Att se möjligheter och hela tiden våga att testa nya saker har varit hennes ledstjärnor genom livet. En person står i en trädgård."Jag har det bästa av två världar", säger Gunilla Lööf om att bo både i storstaden och på landet. Foto Thor Balkhed

– Låt ingen eller inget hindra dig att göra det du vill. Funkar det inte, ta en sväng till i rondellen och testa en annan utfart. Det är så vi lär oss och driver utveckling framåt. Men var beredd på att jobba hårt för att nå målet, och ska man orka måste man ha kul och skratta mycket längs vägen.

Egna erfarenheter

Gunillas livsresa har många kapitel. Men att hon skulle bli sjuksköterska var långt ifrån en självklarhet. Trots en trygg uppväxt, med pappa som var bonde och mamma distriktssköterska, hade hon ett mycket komplicerat förhållande till sjukvården. Med en skakande rädsla i kroppen rymde hon från sin egen operation som ung.

– Jag skulle genomgå ett simpelt ingrepp, men ingen hade berättat för mig om vad jag skulle vara med om på ett sätt som jag förstod. I ett obevakat ögonblick stack jag och gömde mig bakom vår Saab på sjukhusets parkering.

I dag kan det hela berättas som en rolig anekdot. Men som vuxen ser Gunilla att hennes sjukvårdsrädsla grundades i två händelser. Dels när hennes mormor var på sjukhus efter att ha ramlat och hon hör sin mors röst: ”Hoppas det inte händer något allvarligt, hoppas att hon inte dör”. I samma veva hade också en skolkamrat plötsligt segnat ner under en rast och dött i ett hjärtstillestånd. När eleverna kom in till klassrummet var pojkens bänk borta. Det var som om ingenting hade hänt, minns hon.

– Mina möten med rädda barn tar mig direkt tillbaka till mina egna erfarenheter. Jag vet precis hur det känns att vara så där förtvivlat rädd och panikslagen. Förutom att det som hände påverkade mina relationer med hälso- och sjukvården väldigt negativt, låg händelserna till grund för den oro, separationsångest och dödsrädsla jag kämpade med långt upp i tonåren.

Lär för livet

Med den ryggsäcken började hon läsa till sjuksköterska på det som då hette Hälsouniversitet, nuvarande Medicinska fakulteten, i Linköping i början av 1990-talet. Då var problembaserat lärande, PBL, en nymodighet. En sjuksköterska och ett barn.”För mig är att ta hand om ett barn och en familj det viktigaste och finaste man kan göra”, säger Gunilla Lööf. Foto Christin Philipson

– Visst tyckte vi att det var lite flummigt och så i början. Men med facit i hand kan jag inte förstå hur man kan studera på något annat sätt. PBL lärde mig för livet och jag är mycket tacksam för att jag fick börja min vårdutbildningsresa vid LiU.

"Hur är det möjligt?"

I drygt 25 år har Gunilla Lööf arbetat med utveckling av medicinsk information till barn och ungdomar. Basen har mestadels varit Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, men Gunilla har även haft hela världen som arbetsfält. I sitt arbete med medicinskt bistånd har hon bland annat varit med och startat organisationen Operation Smile i Sverige.

– Mitt internationella arbete har förändrat mitt liv på många sätt. Det har fått mig att förstå att vi människor, trots olika bakgrund och förutsättningar, är så oerhört lika när vi hamnar i en utsatt situation. Därför är det ett stort förtroende varje gång en förälder lämnar ifrån sig sitt barn till mig, vare sig det sker här hemma eller någonstans ute i världen. Det är just det som är det fina med att vara sjuksköterska!

Hon har i alla år kämpat för att säkerställa barns rätt och behov av information inför möten med sjukvården. Något som borde vara en självklarhet, menar Gunilla Lööf. En person står med armarna i kors. "Om sjukvården ska nå barn och unga måste den finnas på digitala plattformar, där de leker och lär", säger Gunilla Lööf. Foto Thor Balkhed

– Hur är det möjligt att barn och ungdomar så ofta signalerar att de tvingas möta sjukvården rädda och oförberedda? Vi vet ju att förberedelse är avgörande både för att minska stress och rädslan inför medicinska procedurer, för att underlätta genomförandet och för att barnen ska må så bra som möjligt efter vårdkontakten. Barn behöver, vill och har lagstadgad rätt att få veta vad som ska hända – på ett sätt som de förstår.

Varför satsas det inte mer på förberedelsearbetet?

– Tyvärr finns en alltför stor kunskapslucka bland vårdpersonal inom området. Många tycker att information är lite ”fluff-fluff”, och något man kan hoppa över för att spara tid och pengar. Inte sällan nöjer man sig också med att endast informera vårdnadshavare, men det räcker inte.

Från 120 länder

Hon har länge varit övertygad att om sjukvården ska nå barn och ungdomar med medicinsk information måste den finnas på digitala plattformar. På platser där de leker och lär. 2006 föddes Narkoswebben, en världsunik webbplats där barn i alla åldrar och deras närstående kan lära och förbereda sig inför mötet med sjukvården.

– Narkoswebben blev en jättesuccé. Vi var pionjärer med ett koncept som inte finns någon annanstans och har besökare från över 120 länder varje månad. Det är viktigt att det finns information anpassad efter olika barns behov och utvecklad för att stimulera barns lärande. En person sitter i en stol i en trädgård.Gunilla Lööf var med och startade Operation Smile i Sverige och har bland annat grundat den innovativa kunskapssajten Narkoswebben. Foto Thor Balkhed

Barnens egen vårdsajt

I oktober 2022 lanseras nästa stora projekt som hon ligger bakom: MediPrep. Projektet, som precis som Narkoswebben finansieras av Allmänna arvsfonden, startades 2019 då informationen riktad till barn och unga på 1177.se kraftigt reducerades.

– För barnen – med barnen, det är så vi jobbar. MediPrep utvecklas tillsammans med dem det handlar om, det gör det hela så starkt och trovärdigt. Målsättningen är att sajten inom fem år både ska vara nationellt etablerad och finansierad och den primära sökmotorn för barn och ungdomar när det handlar om medicinska frågor.

Gunilla Lööf tystnar en stund innan hon tillägger, med ett stort leende:

– Och med Nelson Mandelas ord ”It always seems impossible until it is done” i ryggen kommer jag använda all min kraft, energi och envishet för att det ska bli just så.


Låt ingen eller inget hindra dig att göra det du vill. Funkar det inte, ta en sväng till i rondellen och testa en annan utfart.
Gunilla Lööf

Han är också Årets alumn

Läs mer om utmärkelsen Årets alumn

Senaste nytt från LiU

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.