Torsdag 21 mars
Betalar kvinnor ett högre pris för makten? Hot och våld mot svenska politiker
Föreläsare: Sandra Håkansson, filosofie doktor i statsvetenskap vid Uppsala universitet.
Om seminariet: Nästan var tredje svensk politiker utsätts årligen för hot, trakasserier och skrämseltaktiker. Problemet är störst bland folkvalda på framträdande poster och värst drabbas kvinnor i ledande roller. Ungefär 70 procent av de kvinnliga kommunstyrelseordförandena utsätts för hat och hot varje år och könsskillnaderna större ju högre upp i hierarkin politikerna finns.
Under seminariet presenterar Sandra Håkansson, filosofie doktor vid Uppsala universitet, resultat från studier av manliga och kvinnliga politikers utsatthet för hot och trakasserier.
Tid: Torsdag den 21 mars kl. 10.30 - 12.00
Plats: Digitalt via Zoom
Torsdag 11 april
Resurserna är begränsade! - Hur kan prioritering och fördelning av resurser göras efter behov på ett rättvist sätt?
Föreläsare: Barbro Krevers, biträdande professor på Institutionen för hälsa, medicin och vård och Karin Bäckman, enhetschef och projektledare vid Prioriteringscentrum, Linköpings universitet.
Om seminariet: I såväl kommuner som regioner är resurserna begränsade vilket oundvikligen leder till att prioriteringar och ransoneringar måste göras för att resurserna ska räcka till det som bedöms vara mest angeläget. Det kan vara svåra beslut som måste tas men som är nödvändiga för att hålla ekonomin i balans. Ett sätt att stärka legitimiteten för dessa beslut, och förtroendet för beslutsfattarna, är att det finns en systematisk process och att arbetet och besluten sker på grunder som kan uppfattas vara rättvisa, både av medarbetare inom organisationen och utåt av befolkningen.
I seminariet beskriver föreläsarna ett flerårigt samarbete mellan Prioriteringscentrum och Motala kommun för att utveckla och införa ett strukturerat prioriteringsarbete på övergripande ledningsnivå och som inkluderar alla förvaltningsområden och organisatoriska nivåer. De presenterar även en modell för hur prioriteringsarbete i kommuner kan gå till.
Tanken är att seminariet ska kunna utgöra en kunskapskälla och inspiration för alla som är intresserade av ordnade prioriteringar på övergripande nivå, oavsett om man arbetar i kommun eller region.
Tid: Torsdag den 11 april kl. 10.30 - 12.00
Plats: Digitalt via Zoom - anslut här
Torsdag 23 maj
Saknas det ett landsbygdsperspektiv på svensk krisberedskap?
Föreläsare: Veronica Strandh, docent i statsvetenskap vid Statsvetenskapliga institutionen vid Umeå universitet. Hennes forskning handlar om civilsamhällets engagemang vid kriser, krisberedskap och lokal resiliens.
Om seminariet: Föreläsningen handlar om förutsättningarna på landsbygden att skapa robusta samhällen i vardagen – och stärka förmågan att hantera olika samhällsstörningar och kriser.
Vad säger forskningen om olika rurala initiativ för ökad beredskap? Vilka praktiska erfarenheter finns det från olika typer landsbygder i Sverige?
Livsmedelsbutiker, bygdegårdar och innovativa samarbeten på landsbygden mellan kommuner, lokala privata aktörer och civilsamhället är viktiga pusselbitar för att stärka beredskapen – men är de möjligtvis bortglömda i nationella beredskapsdiskussioner? Det är några av de frågor som kommer att diskuteras under seminariet.
Tid: Torsdag 23 maj kl. 10.30 - 12.00
Plats: Digitalt via Zoom, länk kommer vid anmälan