Examen i Medie- och kommunikationsvetenskap

Ämnet medie- och kommunikationsvetenskap handlar om mediernas utveckling, roller och funktioner i samhället. Det rymmer journalistik och marknadskommunikation, medier och reklam, nyhetsvärdering och genomslag. Medie- och kommunikationsbegreppet vidgas i takt med förändringarna: det rymmer både statsvetenskapliga och demokratiska frågeställningar men också vardagskultur och populärkultur som reality-tv och tv-spel.

Personer och ansikten visas på en mängd skärmar.

I vår tids informationssamhälle blir det allt viktigare för den enskilda individen att förstå mekanismerna, bakomliggande budskap och själv förhålla sig till vad som är fakta eller inte. På Linköpings universitet kan du läsa fristående kurser inom kommunikation med inriktning mot den medierade kommunikationen i samhället. Mål och syfte med kurserna är att du ska få kunskap om kommunikativa processer i allmänhet och mediernas form, innehåll och funktioner i synnerhet.

Genom att läsa våra kurser får du:

• Ämneskunskap. Utbildningen ger grundläggande kunskaper om mediernas och kommunikationens historia och självklart också kunskaper om mediernas och kommunikationens funktioner och roller idag. Vi diskuterar regler, praktiker och etiska hänsyn som genomsyrar medielandskapet idag.

• Gestaltningsförmåga. Du får kännedom om mediala produktionsprocesser, gestaltningsformer och inblick i det mediala hantverket. Genom hemtentor, skrivövningar och muntliga presentationer får du träning i egen gestaltningsförmåga.

• Kritisk, analytisk förmåga. Utbildningens kanske viktigaste bidrag är att ge dig en ökad förmåga till självständig, kritisk analys av mediala och kommunikativa processer. Du får redskap för detta genom en fördjupad ämneskunskap i kombination med studentuppgifter och gemensamma diskussioner och oppositioner.

Examen inom medie- och kommunikationsvetenskap (MKV)

Grundutbildningen i MKV består av fristående kurser upp till 90 högskolepoäng (hp). Kurserna kan med fördel kombineras med andra fristående kurser till en examen. Det finns hela tre examina om du väljer att läsa Medie- och kommunikationsvetenskap som huvudområde:
  • Filosofie kandidatexamen, 180 hp
  • Filosofie magisterexamen, 240 hp (tillgängligt fr. o. m HT 2018)
  • Filosofie masterexamen, 300 hp (tillgängligt fr. o. m HT 2018)

Kurser inom medie- och kommunikationsvetenskap

Mer om MKV

MKV-alumner – vad gör de idag?

Behöver du vägledning? Fråga en studievägledare.

Se hela kursutbudet vid LiU