ForskarFredag vid LiU

ForskarFredag är en vetenskapsfestival där du får veta mer om forskning.

ForskarFredag ordnas årligen av många olika aktörer över hela Europa. Syftet är att skapa inspirerande möten mellan forskning och allmänhet och visa att forskare är helt vanliga människor med lite extra spännande jobb.  

Låna en forskare

Hur är det att jobba som forskare? Vad gör man egentligen om dagarna? Hur blir man forskare, och vad kan man forska om?

LiU erbjuder skolklasser möjligheten att få låna en av våra forskare under en lektion. Forskaren besöker klasserna fysisk eller digitalt för att berätta om hur det är att jobba som forskare, och svara på frågor om yrket och sitt specialämne. Nästa omgång genomförs mars-april 2023.
Eleverna hade massor med frågor och tankar. Lite kul var det också att han [forskaren] inte motsvarar bilden av en forskare vilket i sig kan ge inspiration till elever som inte vanligtvis skulle tänka sig detta yrke.
Camilla, Lärare

Om ForskarFredag

Den sista helgen i september är utlyst som ”European Researchers' Night” av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa upp olika slags forskning för allmänheten. Syftet är att skapa mötesplatser för att visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det egentligen är att jobba som forskare. Under ForskarFredag ordnas många olika aktiviteter på flera orter i Sverige av till exempel lärosäten, museum och andra aktörer, som samordnas nationellt av organisationen Vetenskap och Allmänhet. 

Läs mer

Kontakt