ForskarFredag 27 september

Fredag den 27 september ordnas ForskarFredag, en vetenskapsfestival där du får veta mer om forskning.

ForskarFredag ordnas årligen den sista helgen i september av många olika aktörer över hela Europa. Syftet är att skapa inspirerande möten mellan forskning och allmänhet och visa att forskare är helt vanliga människor med lite extra spännande jobb.

Öppen föreläsning: Katastrof-genetik

Om hur 1800-talets missväxtår förändrade kornet i Norrland. Forskare Jenny Hagenblad föreläser om genetik, historia, och sädesslaget korn.

Under 1800-talets andra hälft drabbades norra Sverige av upprepade missväxtår, men tack vare nödhjälp i form av korn från mindre drabbade områden var det få personer som faktiskt dog av svält. Vi har kunnat undersöka om nödhjälpskornet också användes som utsäde genom att genetiskt analysera mer än hundra år gamla kornfrön. Resultatet vittnar om hur missväxtåren förändrade det korn som odlades i Norrland och vi fann att en man påverkade kornet speciellt mycket genom sin livsgärning”

Tid: 27 september kl 16.30
Arrangör: Linköpings Universitet i samarbete med Linköpings Naturcentrum 
Kontakt: Lotta Lindström 076-836 49 08
Plats: Linköpings Naturcentrum, Trädgårdsföreningen (Lasarettsgatan 1)
Anmälan: Ingen föranmälan, öppet för allmänheten
Kostnad: Gratis

 

Låna en forskare
Visa/dölj innehåll

Hur är det att jobba som forskare? Vad gör man egentligen om dagarna? Hur blir man forskare, och vad kan man forska om?

Under årets Forskarfredag erbjuder LiU skolklasser i Östergötlands grundskolor (åk 1-9) möjligheten att få låna en av våra forskare under en lektion. Forskaren berättar om hur det är att jobba som forskare, och svarar på frågor om yrket och sitt specialämne. I år åker drygt 30 forskare med lika många olika spännande forskningsområden åker ut och besöker elever i hela länet.

Anmälan för skolklasser till Låna en Forskare 2019 är stängd. 

Är du forskare på LiU och vill medverka i Låna en forskare? Läs mer på Insidan

Forskarföreläsning på arbetsplatsen
Visa/dölj innehåll

Vill du få en inspirerande föreläsning från en av våra framstående forskare på din arbetsplats? Under ForskarFredag kan ni få ett kostnadsfritt besök av en av våra forskare som pratar om sin spännande forskning i 20-30 minuter. Vi har forskare inom allt från pedagogik till naturturism till cyberfysiska system. 

Välkommen att kontakta mig om din arbetsplats är intresserad!

Om ForskarFredag
Visa/dölj innehåll

Den sista helgen i september är utlyst som ”European Researchers' Night” av EU-kommissionen. Runt om i hela Europa erbjuds hundratals aktiviteter som ska visa upp olika slags forskning för allmänheten. Syftet är att skapa mötesplatser för att visa hur roligt, spännande och vardagsnära forskning kan vara och hur det egentligen är att jobba som forskare. Under årets ForskarFredag den 28-29 september ordnas många olika aktiviteter på flera orter av till exempel lärosäten, museum och andra aktörer, som samordnas nationellt av organisationen Vetenskap och Allmänhet. 

Läs mer
Visa/dölj innehåll