Parterna avser att arbeta tillsammans i ett strategiskt partnerskap för att långsiktigt stärka och utveckla samverkan inom utvalda områden där hållbar samhällsutveckling är fokus. Den samverkan som bedrivs inom ramen för avtalet ska vara till nytta för såväl Linköpings som regionens utveckling, för Linköpings kommuns verksamheter samt för forskning, utbildning och nyttiggörande/innovation vid Linköpings universitet. Samverkansavtalet ska därutöver främja tillkomsten av nya samarbetsprojekt mellan olika delar av Linköpings universitet och Linköpings kommun.
Foto Thor BalkhedSamarbetsområden
Avtalets samarbetsområden ska ha bäring på Agenda 2030-målen och de globala målen för hållbar utveckling. Tre samverkansområden har beslutats; hållbar stadsutveckling, hållbar tillväxt och hållbar välfärd.
Hållbar stadsutveckling
Hållbar stadsutveckling innebär att verka för utveckling av en attraktiv stad som erbjuder varierade bostadsalternativ och en hållbar livssituation. Linköping ska vara en smart stad i framkant med stabil befolkningstillväxt med minskade ekologiska avtryck och med minskande segregation. Parterna ska tillsammans arbeta för att stärka varandras attraktivitet genom till exempel gemensam marknadsföring och synbarhet, såväl lokalt som internationellt.
Hållbar tillväxt
Hållbar tillväxt innebär att verka för att stärka regionens konkurrenskraft genom ett aktivt engagemang i samverkan mellan näringsliv och universitet samt ett fokuserat innovations- och entreprenörskapsarbete. Båda parter gynnas av en regional tillväxt med en stark lokal förankring. Önskvärt är en ökad branschbredd och stärkt internationell konkurrenskraft i regionen och därmed en ökad funktionalitet på arbetsmarknaden med god tillgång till kompetens som följd.
Hållbar välfärd
Hållbar välfärd innebär att verka för att utveckla välfärden i olika samhällssektorer, demokratin och det aktiva samhällsengagemanget. Arbeta för att tillgängliggöra relevant kunskapsbildning genom till exempel kompetensutveckling, skolsamverkan och publika arrangemang. Verka för tillgång till kompetens, både för kompetenshöjning av befintliga medarbetare och för kompetensförsörjning med nya medarbetare. Arbeta för att aktivt bidra till att sprida och nyttja kunskap, stärka varandras utveckling och attraktivitet och därigenom öka kvalitén i forskning och utbildning samt bidra till kunskapsutveckling för ständig förbättring och utveckling av de kommunala välfärdstjänsterna.