Det är det tredje övergripande samverkansavtalet som nu undertecknats av parterna och det gäller fram till 2028. Några stora förändringar har inte gjorts och de utpekade områden som man samverkar inom är i stort samma som tidigare. En viktig del i samarbetet är den som berör utvecklingen av innovationer och näringsliv, något som bland annat sker genom Linköpings Science Park och inkubatorn Lead. Andra områden är kompetensförsörjning samt det internationella samarbetet via nätverken EUniverCities (EUC) och European Consortium of Innovative Universities (ECIU). Ett område som särskilt markeras, och där det skett förändringar sedan senaste avtalsskrivningen, är trygghets- och beredskapsfrågor.
En plats för framtiden
Vad har då samverkansavtalet gett för konkreta resultat genom åren? Fokus har legat inom tre områden; hållbar stads- och samhällsutveckling, hållbar tillväxt och hållbar välfärd. En framgång är att Linköping, som första svenska stad, har vunnit EU:s iCapital Award. Det hade förmodligen inte hade varit möjligt utan de goda exemplen inom till exempel innovation och samhällsutveckling som listades i ansökan. Andra resultat är den gemensamma ambitionen att stödja platsvarumärket ”Linköping - platsen där du möter framtiden” (”Future Now”).
De båda kontaktpersonerna, Anna Maria Lönn-Wahlqvist för LiU och Lise-Lotte Wallberg-Järvinen för Linköpings kommun betonar båda det goda samarbetsklimatet som de sett på alla nivåer och inte minst på en övergripande strategisk nivå, mellan till exempel universitetsledning och politikerna. Och att samverkan med LiU är viktigt för kommunen är något som kommunstyrelsens ordförande Kristina Edlund (S) skriver under på.
– Mycket har hänt sedan vi började vår samverkan med universitetet. Jag vill särskilt lyfta fram arbetet inom välfärdsområdet. Här får vi chansen att förbättra kompetensförsörjningen och kompetenshöjning för både befintliga och nya medarbetare. Ett konkret exempel på utvecklande och produktivt samarbete kan hämtas från FoU Centrum inom vård, omsorg och socialt arbete. Här har LiU haft representation i FoU Centrums dåvarande styrelse och nu i FoU Centrums råd för vetenskap och erfarenhet och FoU Centrum är med i styrelsen för LiU:s forskarskola för Nära vård. Det har också skett ömsesidiga tjänsteköp, gemensamma FoU-projekt och studentsamarbeten.
– I arbetet att fortsätta utveckla samarbetet med LiU är det viktigt att kunna ta stöd i ett långsiktigt och strategiskt avtal som också prioriterar satsningar inom välfärdsområdet, säger Mats Eriksson som är enhetschef på FoU Centrum inom Socialförvaltningen på Linköpings kommun.
Forskning kommer till nytta
För LiU:s del innebär avtalet att kopplingen mellan forskning, kunskap och samhällsnytta stärks.
– Ett kunskapsutbyte mellan våra verksamheter stärker bland annat forskningens tillämpningar och bidrar till att lösa lokala samhällsutmaningar. Vår samverkan stimulerar till innovation och i en förlängning till ekonomisk tillväxt genom att skapa nya företag och arbetstillfällen, säger rektor Jan-Ingvar Jönsson.
En forskare som kan ge konkreta exempel på vad samverkan med Linköpings kommun kan innebära är docent Kristina Trygg. Hennes områden är strategisk samhällsplanering kopplat till omställningen till ett hållbart samhälle. Hon är också programansvarig för masterprogrammet i strategisk samhällsplanering.
– Det strategiska partnerskapet har varit mycket värdefullt för min forskning. Jag har fått tillgång till viktig data och empiriskt material som har varit avgörande för mina forskningsprojekt.
Ett aktivt samarbete
Kristina Trygg beskriver ett samarbete där hennes kontakter på kommunen ställt upp på intervjuer och hon har fått ta del i deras arbete i forskningsprojekt. Men samarbetet har fungerat i båda riktningarna.
– Jag har blivit tillfrågad att vara med i workshops och seminarier som anordnas av kommunen, vilket har möjliggjort en direkt dialog. De har även fått tillgång till forskningsresultat och detta har inte bara hjälpt till att sprida forskningsresultat utan också för att jag ska förstå kommunens behov och utmaningar i min forskning.
Resultatet hittills är flera gemensamma forskningsprojekt där kommunen har varit en aktiv partner. Dessa projekt har ofta fokuserat på att hitta lösningar på konkreta problem inom samhällsplanering och i omställningen till ett hållbart samhälle. Samarbetet har också berört LiU:s utbildningar i samhällsplanering där planerare från kommunen har ställt upp och hållit i föreläsningar, studiebesök och intervjuer i studentarbeten.