Torsdagens teman är samhälle, ekonomi och humaniora. Här kan du läsa om de föreläsningar som ges denna dag. För att så många som möjligt ska ha kunna se det de mest är intresserade av har vi under hela dagen fyra parallella föreläsningar, som går två gånger.

Förutom föreläsningar, bjuder denna dag även på möjlighet till rundvandringar på Campus tillsammans med studenter. Kika efter studenter med blåa rundvandringsskyltar, så kommer du rätt.

Här har vi samlat den praktiska information du behöver när du besöker Populärvetenskapliga veckan med din klass. Populärvetenskapliga veckan - praktisk information.

Block 1 [09:15-09:40 & 09:50-10:15]

C-huset, C1

<p>Snacka om kommunikation! Att skriva med AI</p>

Läs mer om föreläsaren Helen Winzell

När ChatGPT släpptes 2022 fick människan helt nya villkor för skrivande. Många unga tror att vi inte längre behöver lära oss så mycket om skrivande, men vi har kanske aldrig behövt så mycket kunskap om text och kommunikation som nu. I den här presentationen visar jag hur man kan få texter att ”göra sitt jobb” i olika sammanhang och hur man kan använda sig av generativ AI för att bli textsmart. 


C-huset, C3

<p>"Att göra skit till en resurs"</p>

Läs mer om föreläsaren Linus Ekman Burgman

Avloppsslam är resterna efter vattenrening, en substans som vi alla är med och bidrar till, men som få vet hur den hanteras. De senaste 20 åren har den svenska slamanvändningen inom jordbruket ökat från sex till 54 procent - hur kommer det sig? Min forskning fokuserar på de människor som är med och gör om den skit som de flesta spolar bort och glömmer till något användbart.

C-huset, C2

<p>Hur går en cyberattack till?</p>

Läs mer om föreläsaren Mikael Asplund

Varför sker det så många cyberattacker just nu? Vilka är det som ligger bakom, och hur kan vi skydda oss? Det är några av de frågor som jag kommer svara på i den här föreläsningen. Jag kommer beskriva några av de grundläggande mekanismerna och ge lite insikt i vilken typ av forskning som bedrivs för att motverka dessa angrepp.

 

C-huset, C4

Småord i språket – vad har vi dem till?

Läs mer om föreläsaren Ola Uhrqvist

Omställningen till ett hållbart samhälle bygger på förmågan att föreställa sig och samtala om önskvärda och möjliga framtider. Jag kommer att prata om vår forskning om hur megaspel kan användas för att skapa systemperspektiv, engagemang, goda samtal och förmåga att agera i en tid präglad av miljöhot och samhällstransformation.

Block 2 [10:30-10:55 & 11:05-11:30]

C-huset, C1

När Fantomen blev svensk: ideologi och pedagogik i serierutor

Läs mer om föreläsaren Robert Aman

Hur kan en amerikansk superhjälte i blå trikåer, som har anklagats för både rasism och sexism, bli en svensk nationalhjälte? Seriefiguren Fantomen dyker upp i svensk press redan i början på 1940-talet, men det är först på 1970-talet, ett decennium när en kraftig vänstervåg sköljer över Sverige, som Fantomen på allvar blir ”svensk”. Jag berättar hur detta var möjligt och hur seriens dialog med det omgivande samhället mer konkret såg ut.

 

C-huset, C3

Hur drönare, flygplansteknik, satelliter och AI skapar hållbar matproduktion 

Läs mer om föreläsaren Karolina Muhrman
Läs mer om föreläsaren Per Frankelius

Vill du lära dig mer om en av världens mest högteknologiska branscher, som inte bara producerar mat utan även energi och hållbara, fossilfria material? I denna presentation får du ta del av hur banbrytande teknologi som drönare, sensorer, rymdteknik, AI och mycket mer, kan bidra till att förbättra djurvälfärd, skydda miljön och möta utmaningen att försörja en växande befolkning med mat.

C-huset, C2

Robotar på stan – samspelet som får det att rulla

Läs mer om föreläsaren Hannah Pelikan

Matleveransrobotar och självkörande bussar blir allt vanligare på våra gator. Men hur funkar egentligen samspelet med oss människor? Jag har följt robotar i olika städer för att förstå hur vi interagerar med dem. I denna föreläsning tittar vi på de utmaningar robotarna möter och hur de kan förändra våra städer och jobb i framtiden.


C-huset, C4

HRM – för framtidens organisationer   

Läs mer om föreläsaren Karin Bredin

Företag och organisationer består av människor som bidrar med sina unika förmågor för att nå verksamhetens mål. För chefer är personalfrågor avgörande. Human Resource Management (HRM) – kopplar ihop företagsekonomi och beteendevetenskap. Det behandlar frågor som att attrahera och rekrytera talanger, utveckla anställdas kompetens och stötta chefer. Min forskning fokuserar på hur HR-arbetet förändras när projektarbete och tillfälliga uppdrag blir allt vanligare.

Lunchmässa [11:30-13:00]

Möt studievägledare, studenter och personer som arbetar på LiU.

Under lunchen fyller vi uppehållsytan i C-huset med prylar som tål att testas och du får träffa representanter från verksamheten och studentsektioner.

OBS! Se till att vara på plats kl. 12:40 för en underhållande stund.

Block 3 [13:00 - 13:25 & 13:35- 14:00]

C-huset, C1

Vad kan vi lära oss av Squid Game? 

Läs mer om föreläsaren Lars Wallner

En av 2021 års mest sedda tv-serier var Netflix Squid Game. Den våldsamma serien gjorde många föräldrar oroliga att deras barn skulle inspireras till egna våldsamma lekar på skolgården. Moralpaniken på sociala media var ett faktum, och denna oro för barns intressen är så klart inget nytt. I den här föreläsningen pratar jag om hur vi kan lära av, och med, serietidningar, rollspel och tv i skola – med exemplet Squid Game i centrum.

C-huset, C3

Affärsjuridik – döma efter eller bedöma innan?

Läs mer om föreläsaren Jan Kellgren

Juridiken, och nästan alla juridiska läroböcker, har formen om -> så. ”Om jag gör det, så händer detta.” I praktiken används dock juridiken, framför allt affärsjuridiken, oftast liksom tvärtom: ”Vilka alternativ har jag och vilka rättsliga följder får dessa alternativ – och så gör jag det som ger de följder jag gillar bäst”, kan man säga. Om detta handlar detta föredrag!

C-huset, C2

AI som social ingenjörskonst

Läs mer om föreläsaren Elin Wihlborg

Beskrivning av föreläsningen kommer inom kort.

 



C-huset, C4

Pandemin som spegel: Skolvardag för elever med funktionsnedsättningar

Läs mer om föreläsaren Lina Söderman Lago

En studie av skolvardagen under covid 19 visar att pandemin och dess restriktioner medförde betydande förändringar för elever med funktionsnedsättningar, trots att skolorna höll öppet och prioriterade denna elevgrupp. Förändringarna innebar både svårigheter och avlastning för barn, föräldrar och skolpersonal. Upplevelsen är dock beroende av de allmänna förutsättningarna, vilket gör att pandemin kan ses som en spegling av de generella villkoren för denna elevgrupp.

Mer om torsdagens föreläsare