Forskningen inom området industriell symbios handlar om aktiviteter som ökar den ekonomiska och miljömässiga nyttan genom långsiktiga, lokala industrisamarbeten. I fokus står värdehöjande genom förädling och utbyten av bi-produkter, energisamarbeten och den innovation som uppstår som ett resultat av industrisamarbetena. Forskningen handlar dels om att kartlägga och synliggöra sådana samarbeten men också att bättre förstå under vilka villkor de kan utvecklas.
Från miljöhistoria till industriell symbios
Min forskarkarriär innehåller många olika forskningsområden med den gemensamma nämnaren av samspelet mellan mänskliga aktiviteter och miljön. Min tidiga forskning fokuserade på miljöhistoria och industriella material- och substansflöden och dessas dynamik. Efter disputationen har jag fortsatt studera samspelet mellan flöden och förråd av material och dessas effekter under rubriker som miljökonsekvensbedömning, substansflödesanalys, miljösystemanalys, materialhantering i infrastruktur, avfalls- och återvinningsstrategier, ”urban and landfill mining” och industriell symbios i skogsindustrin.
Långsiktiga samarbeten med industri och svenska städer
Samhällets institutionella villkor har en stor betydelse för utvecklingen av mer hållbara industriella aktiviteter. Jag är därför engagerad i den samhälleliga diskussionen om villkoren för de företag som bygger sin verksamhet på sekundära resurser. Jag har långvariga, goda relationer med företag som Stena Metall, Tekniska Verken, Econova, Biototal, E.ON och flera svenska städer vilket gagnar forskningen genom att stärka dess relevans och genomslag.
Utbildning
Jag utbildar främst inom områdena industriell ekologi, industriell symbios och biodrivmedel på olika civilingenjörsprogram. Dessutom möter jag studenter i tidiga årskurser där jag introducerar områdena naturresurser och stora tekniska system. Jag handleder och examinerar flera examensarbeten varje år.
I forskarutbildningen handleder jag flera doktorander på sin resa mot att bli självständiga forskare.
Samverkan och uppdrag
- Styrelseuppdrag i Econova, ett miljöföretag inom områdena återvinning, energi och trädgård som omsätter 650 miljoner kr.
- Initiativtagare till och ansvarig för strategiska samarbeten mellan Linköpings Universitet med Stena Metall och Tekniska Verken.