Det blir ungefär åtta ton drav per vecka. Bryggeriet behöver en lösning för att göra sig av med restprodukten som fortfarande är full av energi och näring. Därför kan den fungera utmärkt som djurfoder.
− Det prövade vi i liten skala, och korna var först lite skeptiska, men åt efter en stund. Andra gången så kom korna springande när de såg oss. Vi konstaterade att det här var något de gillar, säger bryggmästaren Niklas Gustafsson när han visar BSRC-gruppen runt i bryggeriet som ligger på det gamla militärområdet A7, utanför Visby.
Drav från bryggerierna blir ofta djurfoder. Men för att det ska fungera i större skala så måste draven analyseras.− Och de analyserna görs på fastlandet. När vi fick tillbaka provresultaten så var draven förstörd. Det är en färskvara. Och det blir tonvis, vi kan inte lagerhålla draven, säger Niklas Gustafsson.
Känns bra
Då fick bryggeriet nys om biogasanläggningens behov av substrat, alltså organiskt och energirikt material som kan bli biogas.
− Det blev jättebra för oss. Vi behöver inte tänka på någon logistik ut till lantbruken och det känns bra att det som vi lämnar efter oss kan förvandlas till energi. Vi har funderingar på att använda biogas i våra uppvärmningsprocesser. Men vi har många förutsättningar som vi måste ta hänsyn till, säger Niklas Gustafsson.
"Roligt"
Han noterar att flera av hans arbetskamrater har valt en bil som går på biogas.
− Om det finns något samband vet jag inte. Men det är klart att det är roligt att veta att man har bidragit till det som finns i tanken på bilar som kör runt här på Gotland!