08 oktober 2024

Barlingbo bryggeri i Visby får stora mängder drav över från sin öltillverkning. Den består av sädesslag som korn och är det som blir kvar av malten när man brygger öl.

Manlig bryggmästare föreläser på bryggeri.
Niklas Gustafsson, bryggmästare. Fotograf: Ulrik Svedin

Det blir ungefär åtta ton drav per vecka. Bryggeriet behöver en lösning för att göra sig av med restprodukten som fortfarande är full av energi och näring. Därför kan den fungera utmärkt som djurfoder.

Bild på restprodukt på bryggeri.
Draven efter bryggningen transporteras för att bli biogas. Foto: Barlingbo bryggeri

− Det prövade vi i liten skala, och korna var först lite skeptiska, men åt efter en stund. Andra gången så kom korna springande när de såg oss. Vi konstaterade att det här var något de gillar, säger bryggmästaren Niklas Gustafsson när han visar BSRC-gruppen runt i bryggeriet som ligger på det gamla militärområdet A7, utanför Visby.

Drav från bryggerierna blir ofta djurfoder. Men för att det ska fungera i större skala så måste draven analyseras.

− Och de analyserna görs på fastlandet. När vi fick tillbaka provresultaten så var draven förstörd. Det är färskvara. Och det blir tonvis, vi kan inte lagerhålla draven, säger Niklas Gustafsson.

Känns bra

Bild på restprodukt på bryggeri.
Foto: Barlingbo bryggeri

Då fick bryggeriet nys om biogasanläggningens behov av substrat, alltså organiskt och energirikt material som kan bli biogas.

− Det blev jättebra för oss. Vi behöver inte tänka på någon logistik ut till lantbruken och det känns bra att det som vi lämnar efter oss kan förvandlas till energi. Vi har funderingar på att använda biogas i våra uppvärmningsprocesser. Men vi har många förutsättningar som vi måste ta hänsyn till, säger Niklas Gustafsson.

"Roligt"

Han noterar att flera av hans arbetskamrater har valt en bil som går på biogas.

− Om det finns något samband vet jag inte. Men det är klart att det är roligt att veta att man har bidragit till det som finns i tanken på bilar som kör runt här på Gotland!

Så kommer biogasen till nytta på Gotland

Kontakt

Biogas Solutions Research Center

Senaste nytt från LiU

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Sjuksköterskeprogrammet och Läkarprogrammet, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.