07 oktober 2024

Livsmedelsföretaget Protos på Gotland ersatte en årsförbrukning på 300 kubikmeter olja med biogas. Nu levererar de 6 000 ton substrat till biogasanläggningen årligen.

Studiebesök om biogas på Gotland.

Protos är en av Sveriges största leverantörer av kravmärkt kött. Gruppen från BSRC fick en rundvandring i verksamheten. Fabriken i Visby, med 150 anställda, har minskat användningen av fossilt bränsle avsevärt genom att använda biogas som de själva bidrar till genom att skicka slaktavfall till Biogasansläggningen i Bro.

Studiebesök om biogas på Gotland.
Göran Persson, Protos visar pannrummet där de numera främst eldar biogas.Fotograf: Ulrik Svedin

− Vi skiftade under 2017−2018 och nu kan vi elda både olja och biogas. Vi använder bara drygt en kubikmeter olja årligen. Det är förstås en stor skillnad jämfört med före skiftet, säger Göran Persson, miljö- och fastighetschef.

Samverkan

Slakteriet har 150 anställda och verksamheten som tidigare var en del av Scan är nu helt privatägd. Protos samverkar i arbetet med att minska klimatavtrycket. Bland annat i ett projekt där man testar rödalger som ett fodertillskott till kor, för att minska metanutsläpp under matsmältningen. De har också diskuterat samarbeten med grannfabriken Arla, som får stora vattenmängder efter tillverkningen av mjölkpulver. 

Vatten är en bristvara
på Gotland 

− Vatten är en bristvara på Gotland och det här är vatten som vi skulle kunna använda i vår verksamhet för tvätt, till exempel. Vi är intresserade av att kunna rena och använda vattnet från Arla, säger Göran Persson.

Utveckling

Han pekade också ut några utvecklingsområden. Bland annat använder de fossila bränslet gasol (LPG) i delar förädlingen av fläskprodukter.

Studiebesök om biogas på Gotland.

− Vi har också transporter från anläggningen till fastlandet och cirka 1 900 ton avfall per år som vi måste skicka på destruktion. Det handlar bland annat om ryggmärgsdelar och hjärna som omfattas av reglerna för SRM, särskilt riskmaterial.

Koldioxid konserverar

Under 2024 har Protos infört en ny plastförpackning som delvis fylls med livsmedelsklassad koldioxid (en biprodukt från biogasen) för konservering.

− I vårt fall kommer koldioxiden från etanolfabriken i Norrköping, men den är ju också en restprodukt vid biogasproduktion, noterar Göran Persson.

Så kommer biogasen till nytta på Gotland

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Forskning om tonårspojkar och sociala medier får bidrag

Vilka influencers följs av tonårspojkar och vad möts de av för budskap om psykisk ohälsa? Det ska undersökas i ett av de forskningsprojekt vid LiU som fått bidrag från Forte.

Flicka läser bok.

"Det är nördigt att läsa"

Intresset för att läsa minskar bland svenska ungdomar, vilket skapar utmaningar för litteraturundervisningen i skolan, särskilt när det gäller motivationen. Samtidigt finns en stor medvetenhet hos lärarna om hur viktigt det är att väcka läslust.

Kinga Barrafrem.

Ny forskning om hur sociala medier påverkar din privatekonomi

LiU-forskare leder ett nytt projekt för att undersöka hur vår identitet påverkar de ekonomiska beslut vi tar – särskilt när sociala medier spelar en allt större roll för finansiell information.