10 december 2024

Från BSRC:s vinterkonferens summerar föreståndaren Mats Eklund en positiv känsla i biogas-Sverige. Men många vill att utvecklingen går snabbare.

Man i talarstol.
Mats Eklund, BSRC.

− Jag får alltid känslan av att det är så mycket vi kan göra, så många teknologiska möjligheter. Så mycket ny forskning och nya råmaterial att upptäcka. Så mycket plats för investeringar. Det finns enorma möjligheter, säger Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik vid Linköpings universitet.

Han uppmanar till tålamod och uthållighet.

− Kanske är det en extremt snabb omställning som vi är inne i just nu. Vi kanske underskattar komplexiteten. Vi talar ofta om tre−fem år som framtiden. Men det kanske tar längre tid att nå ut. Några här på konferensen har varit inne på det: Det handlar om hur folk tänker. Det handlar inte om att acceptera den gröna omställningen. Man måste gilla den också. Och det tar tid, säger Mats Eklund.

Marknaden

Han noterar att utmaningarna handlar om marknadens vanliga egenskaper och konkurrensen med andra alternativ.

− Som helhet är biogasen ett överlägset alternativ eftersom den bidrar till lösningen på många andra frågor, som utsläpp och avfallshantering. Och den ger en värdefull gödselprodukt, till exempel. Men i varje affärssegment finns ofta ett enklare och billigare alternativ.

Fast marknaden behöver inte betyda ett hinder, enligt Mats Eklund:

− Allt är mer eller mindre perfekt för biogasen i Sverige. Förutom att priset på fossilt bränsle är lågt. Men en marknad är inget annat än aktörerna som deltar på den. Och där är vi en viktig del. Vi kan påverka marknaden.

Biogas solutions research center är ett nationellt kunskapscentrum och till för samverkan mellan akademi och näringsliv.

Gemensam plattform

− Kom ihåg att se BSRC som en gemensam plattform. Vi behöver alltid stärka samarbeten i produktionen och kunskapsdelningen. Ofta försöker man att lösa saker på egen hand. Alla är väldigt upptagna. Men vi behöver höja blicken och fundera på hur vi blir mer engagerade i varandras projekt. Det finns outnyttjade resurser både i näringslivet och i forskningen.

På BSRC:s webbsida samlar centret publikationer som forskningsrapporter, avhandlingar och populärvetenskapliga texter samt uppgifter om innovationsprojekt och olika samarbetsprojekt och utbildningar.

Utvärdering

− Det finns väldigt mycket information att del av här, och kanske nya kontakter att knyta i helt nya projekt. Från forskningens sida behöver våra doktorander kontakter i näringslivet. Det höjer relevansen och värdet på forskningen.

Under 2025 kommer Energimyndigheten att utvärdera BSRC som är ett nationellt kunskapscentrum. Finansieringen sträcker sig till 2026 och utvärderingen utgör en del av underlaget för en ny femårsperiod. Utvärderingen inleds i april, ansökan ska in i september och Energimyndigheten fattar beslut i juni 2026.

− Kom med inspel och delta gärna i arbetet med att utforma nästa femårsplan. Det är i de tidiga stadierna som vi verkligen kan påverka hur vi arbetar i framtiden.

Fler artiklar

BSRC

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Samling av bilder på uppskjutning av raket, och man i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.