10 december 2024

Från BSRC:s vinterkonferens summerar föreståndaren Mats Eklund en positiv känsla i biogas-Sverige. Men många vill att utvecklingen går snabbare.

Man i talarstol.
Mats Eklund, BSRC.

− Jag får alltid känslan av att det är så mycket vi kan göra, så många teknologiska möjligheter. Så mycket ny forskning och nya råmaterial att upptäcka. Så mycket plats för investeringar. Det finns enorma möjligheter, säger Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik vid Linköpings universitet.

Han uppmanar till tålamod och uthållighet.

− Kanske är det en extremt snabb omställning som vi är inne i just nu. Vi kanske underskattar komplexiteten. Vi talar ofta om tre−fem år som framtiden. Men det kanske tar längre tid att nå ut. Några här på konferensen har varit inne på det: Det handlar om hur folk tänker. Det handlar inte om att acceptera den gröna omställningen. Man måste gilla den också. Och det tar tid, säger Mats Eklund.

Marknaden

Han noterar att utmaningarna handlar om marknadens vanliga egenskaper och konkurrensen med andra alternativ.

− Som helhet är biogasen ett överlägset alternativ eftersom den bidrar till lösningen på många andra frågor, som utsläpp och avfallshantering. Och den ger en värdefull gödselprodukt, till exempel. Men i varje affärssegment finns ofta ett enklare och billigare alternativ.

Fast marknaden behöver inte betyda ett hinder, enligt Mats Eklund:

− Allt är mer eller mindre perfekt för biogasen i Sverige. Förutom att priset på fossilt bränsle är lågt. Men en marknad är inget annat än aktörerna som deltar på den. Och där är vi en viktig del. Vi kan påverka marknaden.

Biogas solutions research center är ett nationellt kunskapscentrum och till för samverkan mellan akademi och näringsliv.

Gemensam plattform

− Kom ihåg att se BSRC som en gemensam plattform. Vi behöver alltid stärka samarbeten i produktionen och kunskapsdelningen. Ofta försöker man att lösa saker på egen hand. Alla är väldigt upptagna. Men vi behöver höja blicken och fundera på hur vi blir mer engagerade i varandras projekt. Det finns outnyttjade resurser både i näringslivet och i forskningen.

På BSRC:s webbsida samlar centret publikationer som forskningsrapporter, avhandlingar och populärvetenskapliga texter samt uppgifter om innovationsprojekt och olika samarbetsprojekt och utbildningar.

Utvärdering

− Det finns väldigt mycket information att del av här, och kanske nya kontakter att knyta i helt nya projekt. Från forskningens sida behöver våra doktorander kontakter i näringslivet. Det höjer relevansen och värdet på forskningen.

Under 2025 kommer Energimyndigheten att utvärdera BSRC som är ett nationellt kunskapscentrum. Finansieringen sträcker sig till 2026 och utvärderingen utgör en del av underlaget för en ny femårsperiod. Utvärderingen inleds i april, ansökan ska in i september och Energimyndigheten fattar beslut i juni 2026.

− Kom med inspel och delta gärna i arbetet med att utforma nästa femårsplan. Det är i de tidiga stadierna som vi verkligen kan påverka hur vi arbetar i framtiden.

Fler artiklar

BSRC

Kontakt

Senaste nytt från LiU

En man och en kvinna i en park.

Så kan fastighetsägare jobba för att förebygga översvämningar

Risken för kraftiga skyfall och stora översvämningar ökar i takt med klimatförändringarna. Men fastighetsägare – oavsett storlek – underskattar ofta sitt eget ansvar. Forskare vid LiU kan nu visa hur man kan gripa sig an det förebyggande arbetet.

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.