10 december 2024

Till 2030 ska Nordion Energis västsvenska gasnät enbart ha biogas. Nordion satsar nu på både biogas oc vätgas samt på att bygga ut gasnätet i Sverige. På BSRC:s vinterkonferens i Linköping berättade kund och marknadschef Carolina Wistén hur det ska gå till.

Kvinna föreläser.
Carolina Wistén, Nordion. Fotograf: Ulrik Svedin

− Vi är specialiserade på infrastruktur inom gas och el. Vi inser att vi måste agera snabbt, vi behöver tänka nytt och vi behöver verkligen samarbeta med alla. Inte bara leverantörer och kunder. Även allmänheten måste gilla gas för att utbyggnad ska fungera, sa Carolina Wistén.

Energiföretaget Nordion Energi bildades 2020 för att driva på omställningen till grön energi. Nordion är moderbolag till Swedegas som grundades av svenska regeringen på 1970-talet för att introducera naturgas med en ledning från Danmark till Sverige. Då ledde satsningen till en etappvis utbyggnad i sydvästra Sverige, ända in på 00-talet, som nu försörjer en stora industrier med energi och råvara.

Nordion Energi är via Swedegas systemoperatör (TSO) för gasnätet i Sverige. Det västsvenska gasnätet distribuerar cirka 6,5 terawattimmar per år, med naturgas och biogas. Nordion Energi bedömer att användningen av gas kommer att öka till 10 terawattimmar år 2030 och målet är att all gas i nätet då är fossilfri.

Satsningar

De gör nu stora satsningar på att få in mer biogas på nätet. Men också på att kunna transportera vätgas på flera platser. Det kommer med stora satsningar på utbyggnad av gasnät i Sverige.

− Vi vill vara det första gasnätet i Europa som är 100 procent grönt. Varför är det viktigt för oss? Jo, vi har flera kunder som behöver klara sin omställningsresa. Om inte vi har de gröna, icke-fossila lösningarna så kommer vår infrastruktur snabbt att vara föråldrad och kunderna kommer att välja andra alternativ.

Det går också i linje med EU-målet i The European green deal, Europa ska bli en klimatneutral kontinent. Och planen att minska beroendet av ryskt, fossilt bränsle (REPowerEU) och i stället gå över till renare energislag.

− Det kommer att bli kostsamt för Sverige om det inte finns lösningar på plats, sa Carolina Wistén.

Styrmedel har betydelse

Andelen biogas i det västsvenska gasnätet har ökat markant under det senaste decenniet, från 7,6 procent 2016 till som mest 37,5 procent 2022. Lågkonjunktur och höga energipriser med slopad skattebefrielse ledde till en minskning. Carolina Wistén noterar att styrmedlen har betydelse.

− Vi är faktiskt nere på 25 procent. Så vi är verkligen glada över att skatteundantaget kommer tillbaka. Jag tror på en ökad användning av biogas, att kunderna faktiskt vill köpa biogasen igen, då de behöver klara sin omställning.

Mängden svenskproducerad biogas i det västsvenska gasnätet har legat relativt konstant runt 400 gigawattimmar sedan 2017. Det finns en efterfrågan på biogas och mer svenskproducerad biogas som matas in på nätet kan möta efterfrågan, samtidigt som det stärker försörjningstryggheten i Sverige

Kollektivtrafiken elektrifieras

− Inom kollektivtrafiken går man alltmer över till elfordon, men den marina sektorn, tunga transporter och industrier kommer fortfarande att behöva biogas, allt kan inte elektrifieras.

Politikerna behöver förstå biogasens fördelar och säkerställa långsiktiga spelregler så att producenter tryggt kan investera i svensk biogasproduktion, enligt Carolina Wistén.

− Det är bra för miljön att vi tar vara på energin som finns i olika substrat. Det är viktigt för försörjningstryggheten (security of supply) av energi och råvara, och samtidigt är det en möjlighet att stärka det svenska jordbruket. Och det är en chans att utnyttja våra egna naturresurser i stället för att importera naturgas.

Göteborgs hamn

Hon berättade också om planerna i Göteborgs hamn, på en anläggning för att omvandla biogas till flytande (LBG) och på behovet av vätgasledningar, till marin trafik och inte minst till gruv- och stålindustrierna och andra industrier i norra Sverige. Ska Sverige Sverige nå målet till netto noll fossilfritt år 2045 innebär det riktigt höga investeringar i omställning för Sverige och för svensk industri, konstaterar Carolina Wistén.

− Och som TSO har vi ett ansvar att se till så att vi använder den infrastruktur som vi har på ett bra sätt. Samtidigt som vi är beredda att investera i ny infrastruktur. Alla olika energislag behövs för att Sverige ska nå sina mål till 2045. Men när det gäller befintligt gasnät så kommer biogasen att vara avgörande för oss för att vi ska få ett 100 procent grönt nät, sa Carolina Wistén.

Fler artiklar

BSRC

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.