22 april 2022

I år är det 50 år sedan Linköpings Studentsångare sjöng in våren för första gången. Nu, efter två år av pandemi, är det äntligen dags att åter samlas på Borggården för mösspåtagning, vårsång och tal av bland andra riksdagens talman Andreas Norlén.

Linköpings studentsångare.
Linköpings studentsångare sjunger in våren på Valborgsmässoafton i Linköping.

Valborg är en av årets stora högtidsdagar för studenter. Linköping är inget undantag. I år är det dessutom precis 50 år sedan Linköpings Studentsångare sjöng in våren på Borggården vid Linköpings slott för första gången. Då stod ett gäng killar i svarta collegetröjor med student- och teknologmössor på ett lastbilsflak och publiken bestod av ett tiotal akademiker. Enligt legenden lär chauffören till dåvarande landshövdingen, Per Eckerberg, ha varit den ”första vårtalaren” då han ska ha öppnat ett fönster och bett kören hålla tyst eftersom landshövdingen sov middag.

Efter två år av pandemi, distans- och digitalläge, är det nu äntligen dags att fira Valborg ”på riktigt”. Festligheterna börjar redan klockan 14.00 då studentorkestern LiTHe Blås avtågar med musik från Stora Torget, via Storgatan, Lilla Torget, Trädgårdstorget, Sankt Larsgatan och Linnégatan via Trädgårdsföreningen innan man följer Apotekaregatan mot Borggården.  Här bjuds på traditionella vårsånger av 50-årsjubilerande Linköpings Studentsångare, mösspåtagning och vårtal.

Vårtal av talman

Foto Anna NilsenÅrets jubileums-vårtalare är riksdagens talman Andreas Norlén. Han har en bakgrund som student vid LiU i affärsjuridik, disputerade 2004 och utsågs till Årets alumn 2019. Sedan flera år tillbaka är han bosatt i Östergötland.

Studentkårernas vårtalare är detta år Beatrice Ronsten, kårordförande för Linköpings teknologers studentkår, LinTek. Hon bor i Linköping sedan 2017 och studerar vanligtvis till civilingenjör i energi, miljö och management.

Läs mer om firandet

Senaste nytt från LiU

Tre personer i labbrock står och pratar.

Bättre neutronspeglar kan avslöja materiens inre hemligheter

Med bättre neutronspeglar kan effektiviteten vid materialanalyser i neutronkällor bli högre. Den förbättrade spegeln har LiU-forskare utvecklat genom att belägga en kiselplatta med tunna lager av järn och kisel blandat med borkarbid.

Ensamt barn i silhuett.

Riktlinjer saknas kring barn som utsatts för sexövergrepp

Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hälsovård och behandling. Ett av dem är Sverige. Det visar en studie som gjorts vid Linköpings universitet.

Person intervjuas och pratar om sin avhandling

Sigrid blev dubbeldoktor - vid 26 års ålder

En lång men också väldigt rolig resa, så beskriver Sigrid Nilsson sin tid som forskarstuderande vid Forskarlinjen. För nu har hon disputerat och kan därmed både blicka framåt och bakåt på sin forskning.