Sverige är ett av de bästa länderna i världen för barn att växa upp i. Men alltför många barn utsätts fortfarande för olika sorters våld idag. Det sker både inom familjen och i skolan, på nätet och i samhället och kan drabba barns möjligheter att nå sin fulla potential. Yrkesverksamma som möter barn möter också våldsutsatta barn. De behöver rätt verktyg och kunskap om vilka insatser som hjälper, och hur de kan påverka barns liv i rätt riktning. Arbetet med att förebygga och agera på våld mot barn måste vara långsiktigt och uthålligt.
Barnafrid finns vid Linköpings universitet och har som övergripande mål att bidra till en samhällsutveckling baserad på kunskap. Vi jobbar för att skapa ett samhälle som har förmågan att ge alla barn en fredad uppväxt. Med kunskap som bas, i samarbete med barn, andra aktörer och tillsammans med engagerade professionella, kan vi möjliggöra en värld där barn växer upp utan våld.
Barnafrid tar form
Den 7 december 2016 invigdes Barnafrid officiellt av professor emeritus Carl Göran Svedin med en konferens där bland andra dåvarande barnminister Åsa Regnér och framstående forskare medverkade. Därpå följde en uppbyggnadsfas som snabbt övergick i full verksamhet under 2017. Redan året efter fick Barnafrid tre viktiga tilläggsuppdrag från regeringen: Trauma på kartan – kompetenshöjning inom barnpsykiatrisk traumavård riktad till BUP och första linjens psykiatri (2018—2022), En fråga om heder - uppdrag att utbilda Barnahusen i hedersrelaterat våld och förtryck (2018—2020) samt Barnahusutvärderingen - uppdrag att utvärdera landets Barnahus (2018—2019).Två andra pågående uppdrag har resulterat i bland annat vidareutveckling av Barnafrids utbildningar vid Linköpings universitet, samt främjandet av nationell samverkan i området våld mot barn. Trauma på kartan-uppdraget har inneburit ett tätt samarbete med barn- och ungdomspsykiatrin och första linjens psykiatri. Uppdraget En fråga om heder har riktat sig främst mot Barnahusen samt andra myndigheter med uppdrag kring hedersrelaterat våld och förtryck. Under 2019 stärktes även samarbetet med Svenska Barnläkarföreningens delförening Barn som far illa – en viktig aktör inom bland annat utvecklingen av landets barnskyddsteam.