02 oktober 2024

Har du aldrig varit på konsert med körmusik eller scenisk symfoniorkester förut? Då har du kvar att upptäcka musik av hög kvalitet på ett lättillgängligt sätt till ett väldigt bra pris. Under hösten finns flera möjligheter att gå på konsert med Musik vid LiUs ensembler. 

Porträtt på Martin Nilsson
Martin Nilsson. Foto: Jenny Ahlgren

- Det är svårt att få ut så mycket bra musik av så hög kvalitet på annat sätt, säger Martin Nilsson, student vid LiU. Man får så mycket mer än musik. Ensemblerna bjuder på sig själva och man får ta del av mycket god humor. Det märks att de lägger mycket tid på att det ska vara bra, att de är engagerade och tar hand om varandra.

Martin har följt körerna i flera år och har på så sätt också kunnat följa hur enskilda korister utvecklas. Han uppskattar också hur de hela tiden jobbar med att ligga i framkant och är moderna samtidigt som de tillvaratar det musikaliska arvet.

- Om du aldrig har varit på en Musik-vid LiU-konsert innan har du missat konserter med engagemang, säger Jakob Grubbström, director musices vid Linköpings universitet.

Oavsett om det är studentkörerna, kammarkören eller orkestern är de medverkande studenter, alumner och anställda som visar ett otroligt engagemang. Dessa får även möta proffs vilket ger ett spännande möte som gynnar båda sidorna.

- Du har framför dig att upptäcka en bredd av konserter med studentikosa upptåg, seriös körsång och scenisk orkester. Under hösten kommer till exempel Sverigepremiären för Shared Ground av Alec Roth och den sceniska orkesterkonserten ackompanjerad av visuell magi inte lämna någon oberörd. Men den här hösten är lika innehållsrik som vanligt och skall inte missas precis som alla terminer med Musik vid LiU, avslutar Jakob Grubbström.

Om Musik vid LiU och ensemblerna

Musik vid LiU har fyra ensembler som håller cirka 20 konserter per år, var för sig och i samarbete med varandra eller andra (till exempel Norrköpings symfoniorkester). De består av studenter, alumner och andra sångare och musiker som vill musicera på en hög nivå under ledning av professionella dirigenter och ingå i ett samarbete och nätverk som ger både glädje och nytta. Det går också att boka hela ensembler eller delar av dem för underhållning vid olika evenemang.

Den akademiska damkören Linneas ledord är att den ska vara fri, modig, rolig, aktuell och professionell. Kören erbjuder studenter, men också andra duktiga sångare, körsång på hög nivå med en professionell dirigent och ett socialt sammanhang där man får vänner och ett nätverk för livet.

Gruppbild på den akademiska damkören Linnea
Den akademiska damkören Linnea

Linköpings Akademiska Orkester (LAO) är universitetets egen symfoniorkester och arbetar som en scenisk orkester. De spelar originalverk för symfoniorkester och knyter an till spex-traditionen i konserterna som har sceniska inslag med text, koreografi och bilder. Målet är att publiken ska få uppleva med flera sinnen.

Orkestern är klädd i cape och lutar sig när de spelar
Fotograf: Jenny Claesson

Linköpings Studentsångare är en modern akademisk manskör som består av cirka 50 körmedlemmar och verkar som ambassadör för LiU i Sverige och världen genom sina turnéer. Repertoaren är stor och bred, från klassisk manskörsmusik till nyskrivna verk och lättsamma studentikosa upptåg.

Bild på Linköpings studentsångare

Östgöta Kammarkör är en blandad kör. Vid konserterna vill de bjuda publiken på nya klangvärldar, tankeväckande texter och känslomässiga upplevelser att bära med sig långt efter att konserten tagit slut. Kören består av cirka 40 erfarna sångare.

Kammarkören sjunger i en kyrka
Östgöta Kammarkör sjunger i Björkviks kyrka

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

LiU får 232 miljoner från Vetenskapsrådet

Vetenskapsrådet har nu beslutat om fördelningen av forskningsbidrag inom fyra områden. Vid Linköpings universitet får natur- och teknikvetenskap mest.

En forskare arbetar tillsammans med en försöksperson.

Mänsklig känsel består av 16 unika nervcellstyper

16 olika typer av nervceller – så många har forskare identifierat i människans känselsinne i en ny studie. Jämförelser mellan människa, mus och makak visar både likheter och betydande skillnader.

Två män i labbrockar med en dator i ett labb.

De förbättrar Nobelprisvinnande AI

AI-verktyget Alphafold har förbättrats så att det nu kan förutsäga formen på väldigt stora och komplexa proteinstrukturer. Forskarna vid Linköpings universitet har också lyckats integrera experimentella data i verktyget.