25 mars 2022

Högt och lågt om IFK Norrköping och Allsvenskan. Så beskriver LiU-studenterna podcasten ”Gate upp och gate ner”. Deras fotbollsengagemang blev till en podcast som efter några år växt till en allsvensk supporterpodd. Nu är de aktuella med att spela in podden live.

Vincent, Pontus och Malin sitter vid ett bord och pratar. Vincent Messenger, Pontus Hammarkvist och Malin Johansson.

År 2019 sände de första avsnittet av podcasten ”Gate upp och gate ner”. Tre år och 136 avsnitt senare är programledarna och producenterna Vincent Messenger och Pontus Hammarkvist rätt varma i kläderna. De känner sig hemma i studion, antalet lyssnare har ökat med åren, de har kommit närmare klubben och hittat ett format som de tycker funkar.

–  Vi pratar högt och lågt om IFK Norrköping och allsvenskan. Podden är något för den som är intresserad av IFK och vad som händer i klubben, säger Vincent Messenger.

– Vi vill gräva så djupt i IFK vi bara kan, fyller Pontus Hammarkvist i.

De varvar matchprat med besök av spelare och intervjuer. Att formatet är uppskattat fick de ett kvitto på när podden 2021 blev en del av Unibets och Spotifys satsning på supporterpoddar inför allsvenskan. ”Gate upp och gate ner” är nu en av 17 supporterpoddar i Spotifys ”Allsvenskan-Hub”.

Utbildningen fick dem att satsa

Det hela började med ett intresse för fotboll och en nyfikenhet på poddformatet.

– IFK Norrköping ligger oss varmt om hjärtat och jag har tidigt varit intresserad av radio så därför har just podcast lockat, säger Pontus Hammarkvist.

Vincent Messenger hade även han ett intresse för poddformatet, men han sa inte ja till kompisens idé om en fotbollspodd direkt. Studierna vid Linköpings universitet (LiU) är till viss del att tacka för att poddidén till slut blev verklighet. Vincent hade precis börjat läsa programmet Kommunikation, samhälle och medieproduktion vid LiU.

– Lärarna sa tidigt att något av det bästa man kan göra är att ha egna projekt vid sidan av studierna, så att vi kan omvandla våra teoretiska kunskaper till praktik. Då kände jag att vi kör!

Nu läser Vincent Messenger magisteråret i Kommunikation, samhälle och medieproduktion. Kunskaperna från studierna bär han med sig, menar han.

– KSM har gett mig en grundläggande kunskap kring dramaturgi, storytelling, att anpassa innehåll till olika målgrupper. Som ett startkit för en medieproducent helt enkelt. Men det som nog har betytt mest för mig är att vi har fått utrymme att prova oss fram och hitta det vi är intresserade av och vill rikta in oss mer på.

Livepodd som upptakt inför allsvenskan

Även om Vincent Messenger och Pontus Hammarkvist nu känner sig rätt hemma i poddandet så kommer det inte utan nya utmaningar. Som upptakt inför allsvenskan ska de för första gången spela in podden live. Den 29 mars 2022 byts studion på Campus Norrköping ut mot Världens bar och lyssnarna bjuds in att vara publik på plats.

Gäster är IFK Norrköpings Christoffer Nyman och Lovisa Gustafsson.

Livepodden koordineras och marknadsförs av Malin Johansson, som läser magisteråret på Kommunikation, samhälle och medieproduktion. Arbetet är en del av hennes magisterprojekt.

– Det är ett riktigt roligt projekt, säger hon.

Utöver intervjuer bjuder livepodden på quiz och diskussioner och tankar om den kommande säsongen.

– Det ska bli så kul att få möta våra lyssnare! Vi hoppas såklart att det blir fullsmetat, säger Vincent Messenger.

Läs mer om tid och plats för livepodden i Facebookevenemanget.

Läs mer om utbildningen

Senaste nytt från LiU

Med kunskap att ge den rätta bilden av folkhögskolan

Som enda lärosäte i Sverige examinerar LiU folkhögskollärare. Cecilia Lindholm tog sin examen genom uppdragsutbildningarna FUD och hon tror att möjligheten att ta examen är viktig för att stärka folkhögskolan som utbildningsform.

Två kvinnliga studenter vid arbetsbänk, demonterar lampa.

Studenterna granskar Ikeas produkter

Ta isär några Ikea-produkter och dokumentera möjligheten att laga, byta ut och återbruka delarna. Det är en del av ett forskningsprojekt där LiU-studenterna får samarbeta med den svenska möbeljätten.

En man i blå kavaj och ljusblå skjorta som sitter vid ett bord och ler

Nyskapande halvledarforskning från LiU till Silicon Valley

LiU-alumnen och doktoranden Ivan Martinovic bytte ut vintern mot varmare breddgrader och reste till Silicon Valley. Han representerar LEAD-bolaget Polar Light Technologies som har fått en plats i Berkeley SkyDeck´s eftertraktade acceleratorprogram.