19 november 2021

Natalia Oliwiak, bildkonstnär och motion graphics designer, har tilldelats en tjänst som artist-in-residence och kommer att arbeta tillsammans med LiU-forskare i ett unikt projekt i dombiografen på Visualiseringscenter C i Norrköping.

En helfigursbild av Natalia Oliwak som sitter på en trappa utomhus
Natalia Oliwiak Foto: Michał Kata
Ett porträtt i halvbild av Ahmet BörüteceneAhmet Börütecene Foto: Nevin DoganAhmet Börütecene, biträdande universitetslektor vid Institutionen för teknik och naturvetenskap (ITN) har alltid varit fascinerad av dombiografer. – När jag var tretton år fick jag chansen att besöka Cité des Sciences et de l'Industrie (City of Science and Industry, Europas största vetenskapsmuseum) och La Géode i Paris. Jag minns hur fantastiskt det var att få åka till månen och navigera genom rymden, det kändes som om jag vore där på riktigt.
Fascinationen för dombiografer har följt med upp i vuxen ålder och som forskare vid Linköpings universitet beskriver Ahmet Börütecene arbetet i dombiografen på Norrköping Visualiseringscenter C med kollegor som delar samma intressen som en dröm som går i uppfyllelse. För några år sedan fick Ahmet Börütecene och ett par kollegor en idé till ett unikt projekt i domen.
– Vi vet att vi här har en av de mest avancerade dombiograferna i världen, och Visualiseringscenter C är väldigt framstående när det gäller att skapa fulldome-produktioner för visuell vetenskapskommunikation. Vi ställde oss en enkel fråga: tänk om vi skulle bjuda in konstnärer att arbeta med den här banbrytande tekniken för att se vad en konstnärlig blick kan säga oss om den immersiva miljön?

Unikt projekt i dombiografen

Med finansiering från Norrköpings forskningsfond bestämde de sig för att skapa en tjänst som artist-in-residence i domen.
– Tjänsten, den första i sitt slag i Norden, kommer att skapa en möjlighet för två kulturutövare – en bildkonstnär och en musikartist – att arbeta tillsammans och utveckla ett immersivt multimediakonstverk för dombiografen under 2022. Denna process kommer också att innebära samarbete med forskare, producenter och visualiseringsteknikspecialister från LiU, som bygger på den expertis vi har på Campus Norrköping. Genom detta konstnärliga perspektiv är vårt mål att lära oss mer om immersiv visualisering och upplevelse, attrahera en bredare publik till Visualiseringscentrum och stärka Norrköpings identitet inom kultur- och konstsfären, säger Ahmet Börütecene.

En sfärsik bild av lövträdKonceptbild: Natalia OliwiakUrvalsprocessen bland de sökande till tjänsten som artist-in-residence är nu klar och valet har fallit på den polska bildkonstnären och motion graphic designern Natalia Oliwiak.
– Det lät som att tjänsten var utformad med mig i åtanke, en unik möjlighet att utveckla mina kunskaper inom immersiv media. Jag hade några idéer för immersiva projekt, och har länge drömt om att göra en terapeutisk fulldome-film som skulle kunna hjälpa publiken att hamna i ett tillstånd av fullständig avslappning. Jag kände att den här tjänsten var ett utmärkt tillfälle att utforska den idén, säger Natalia Oliwiak.
– Under pandemitiden har vi insett hur viktig kontakten med naturen är och vilken välgörande effekt den har på det mänskliga psyket, därför skulle jag vilja undersöka möjligheten att använda sfäriska inspelningar av naturen. Dessutom tillåter domens sfäriska form oss att fokusera vår uppmärksamhet på vårt inre. Vi kan bli så nedsänkta i den omgivande bilden och naturens ljud att vi kan hamna i ett tillstånd av fullständigt lugn.

Nästa steg - musik

Ahmet Börütecene ser fram emot samarbetet med Natalia Oliwiak:
– Hon är en prisbelönt bildkonstnär med erfarenhet av att göra fulldome-filmer och skapa immersiva upplevelser. Dessutom utstrålar hon bra vibbar och värdesätter samarbete. Jag tror att Natalias konstnärliga vision och forskning kommer att ge publiken en engagerande upplevelse och få oss att se dombiografen i ett nytt ljus.

Nästa steg för projektet är att hitta en musikartist som ska arbeta tillsammans med Natalia Oliwiak.
– Vi söker just nu en musikartist/grupp — vi har precis publicerat den öppna utlysningen — som ska arbeta tillsammans med henne nästa år, så nu ser vi fram emot ansökningarna, säger Ahmet Börütecene.

Senaste nytt från LiU

Kvinna utomhus, helbild.

Linda Carlsson blir ny kommunikationsdirektör

Linköpings universitet har utsett Linda Carlsson till ny kommunikationsdirektör. Hon kommer närmast från Universitets- och högskolerådet, UHR

En grupp unga tittar på en datorskärm

Blandad skolmiljö gynnar alla elever

Mer mångfald och mindre segregation i skolan kan höja ambitionerna för alla elever. En skola där barn med olika bakgrund går tillsammans kan också minska negativa effekter av socioekonomiska skillnader.

Specialbyggd kuvös och miljoner till barnmedicinsk forskning

Inköp av en specialbyggd kuvös som kan användas vid undersökningar av för tidigt födda och bidrag till sex nya forskningsprojekt. Det är några exempel på forskning som får bidrag från Joanna Cocozzas stiftelse år 2024 .