27 februari 2025

I höstas fick universitetet en ovanlig donation: ett sommarhus utanför Åtvidaberg. Pengarna från försäljningen ska användas till resestipendier för studenter inom humaniora och samhällsvetenskap.

Gult sommarhus
Sommarhuset såldes för 1,3 miljoner kronor. Pengarna går till stipendier för utlandsstudier. Fotograf: Johan Böök

– Vi har rest mycket själva och vet hur viktigt det är att röra på sig, få nya intryck och lära sig nya saker, säger givaren Ingrid Hultgren.

Porträtt av kvinna
Ingrid Hultgren. Fotograf: Johan Böök
Hon är änka efter Nils Hultgren, som blev byråchef vid dåvarande Linköpings högskola 1970 och var anställd på LiU i över 20 år. Ingrid Hultgren har också arbetat på universitetet en kort tid då Slöjdlärarseminariet, där hon var svensklärare, införlivades 1977. Strax därefter fick hon dock en tjänst på S:t Lars gymnasium.

– Men universitetet var ju så litet i början att även jag kände alla på förvaltningen.

Utlandsstudier för unga

Paret har inga barn och skrev ett gemensamt testamente med LiU som förmånstagare för huvuddelen av kvarlåtenskapen. De ville ge unga människor möjligheten att studera utomlands.

Sommarhuset i Gärdserum utanför Åtvidaberg var en fast punkt i deras tillvaro under lång tid. Ett par år efter att Nils Hultgren gått i pension 1993 flyttade han och Ingrid till Paris, där hon fått en tjänst som svensklärare.

– Under åren vi bodde i Frankrike var vi inte skrivna i Sverige, utan det var sommarhuset som gällde när vi kom hit. Det ligger vackert, med trädgården full av fruktträd, säger Ingrid Hultgren.

Man med flyttlåda, svartvit bild
Nils Hultgren, tidigt 1970-tal. Fotograf: Arkivbild Linköpings universitet

Ofta flyttade de ut redan i mars och bodde där hela sommaren. Men förra året började Ingrid känna att hon inte riktigt orkade ta hand om huset längre. Så hon kontaktade Linköpings universitet för att redan nu ge bort det, så att det kunde säljas och pengarna användas till stipendier så som hon och Nils Hultgren hade tänkt.

Universitetet har genom åren tagit emot många donationer, men att få en fastighet hör inte till vanligheterna. En del praktiska frågor behövde redas ut innan LiU tog över och sålde huset. Budgivningen stannade på 1,3 miljoner kronor, dubbelt så mycket som utgångspriset.

– Det blev mer pengar än jag hade hoppats, säger Ingrid Hultgren.

Kan sökas redan i år

Åtta stipendier på 15 000 kronor vardera ska delas ut varje år så länge kapitalet räcker. Redan i år kommer studenter vid Filosofiska fakulteten och Utbildningsvetenskap att kunna söka stipendierna, berättar Henrik Nehler. Han är prodekan på Filosofiska fakulteten, det vill säga ställföreträdare för dekanen som är högsta chef, och har arbetat med detaljerna kring stipendiet.

Henrik Nehler. Fotograf: Teiksma Buseva
– Tanken är att vi ska öppna för ansökningar den 31 mars, med sista ansökningsdag den 27 april. Vi riktar oss till dem som redan är i ansökningsprocessen för att åka utomlands, säger Henrik Nehler.

Han betonar hur glad han är över donationen.

– Vi vet att efter utlandsstudier får vi tillbaka glada och duktiga studenter som har vuxit som individer. De blir också mer attraktiva på arbetsmarknaden. Att så många som möjligt kan åka är viktigt och det här är ett betydande bidrag till att faktiskt komma i väg.

Varje år åker nästan 400 studenter vid Filosofiska fakulteten utomlands för studier och Henrik Nehler tror att det kan bli ganska hård konkurrens om stipendierna. Han vill uppmuntra alla som är behöriga att ta vara på möjligheten.

– Det är jättekul att ni vill åka utomlands, så passa på och sök!

Ingrid och Nils Hultgrens resestipendier

  • Stipendiet tilldelas flitiga studenter på grundnivå och avancerad nivå inom humaniora och samhällsvetenskap.
  • Mottagarna ska ha antagits till minst tre månaders utbytesstudier utomlands, som de kan tillgodoräkna i utbildningen vid Linköpings universitet.
  • Studierna ska påbörjas inom 12 månader från att studenten har fått stipendiet.

Sugen på utlandsstudier?

Utbildningar där du kan söka stipendiet

Ge fler chansen att förverkliga drömmar

Kontakta oss som arbetar med nya donationer

Johan Böök

Fundraiser

LiU Donation

  • Linköpings universitet, Universitetsförvaltningen (UF)

Senaste nytt från LiU

Porträttfoto, kvinna.

Ministern fick se högteknologi inom svenskt jordbruk

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari besökte Agtech Sweden och imponerades av alla de tekniska innovationer som nu växer fram inom svenskt jordbruk.

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.