26 september 2024

Brummande superdatorer, robothundar på räddningsuppdrag och massor av framtida möjligheter med AI och forskningsprogrammen WASP och WISE. Ja, statsminister Ulf Kristersson fick många intryck med sig hem efter besöket på Linköpings universitet.

Fotograf: Per Wistbo Nibell

Ett statsministerbesök är en ganska sällsynt händelse på ett universitet. När det händer brukar det dessutom vara full uppställning, många föreläsare och så mycket på programmet att man nästan kan tycka lite synd om besökarna. När Ulf Kristersson (M) tillbringade eftermiddagen på LiU var det visserligen i ett högt tempo men med livfulla demonstrationer och många möjligheter att ställa frågor. Och det gjorde statsministern. Det handlade om vilka som driver på utvecklingen av AI, var humaniora och samhällsvetenskap kommer in i den tekniska utvecklingen och hur Sverige ska hålla jämna steg med andra länder när det gäller till exempel att bygga kompetens i landet.
– Det kommer ut en doktor i veckan genom WASP, vilket är fantastiskt. Men hur tar vi hand om dessa och får dem att hitta tillräckligt avancerade jobb i Sverige, frågade professor Anders Ynnerman som är programdirektör för WASP, som en direkt passning till statsministern.

När professor Fredrik Heintz konstaterade att LiU täcker in alla nuvarande forskningsområden inom AI kommenterade statsministern att det dessutom måste vara en fördel att vara ett universitet med tvärvetenskaplig prägel. Så påläst, men också ganska händig att dirigera en robothund i laboratoriemiljö, visade det sig. Forskarna Patrick Doherty och Mariusz Wzorek demonstrerade hur en fingerad räddningsaktion med flera robotar inblandade kan genomföras. Statsministern, som också fick agera ”skadad”, kunde med hjälp av robotarna och trots diverse hinder beställa och få levererat ett nödhjälpspaket med föda. Något som kanske skulle ha behövts efter ett intensivt program på LiU.

Fotograf: Björn Stafstedt och Daniel Kalmlin

Sverige behöver starka forskningsmiljöer

Vid statsminister Ulf Kristerssons besök vid Linköpings universitet fick han tillfälle att manövrera robotar i en räddningssituation, se superdatorn Berzelius på nära håll och prata med framstående forskare inom artificiell intelligens (AI). Han fick också frågor om hur Sverige som land ska klara den hårda konkurrensen kring att hantera stora datamängder och hitta nya innovativa tekniska lösningar inom allt fler områden.

Mer om AI vid LiU

Läs mer

Senaste nytt från LiU

Solpaneler

Så kan svensk transport säkras mot kris och konflikter

Sveriges godstransportsystem står inför ständigt nya hot och utmaningar i en tid av återkommande kriser och krig. Forskare vid Linköpings universitet undersöker hur vi kan öka beredskapen och säkra flöden av livsviktiga varor vid kris och krig.

Neferti X. M. Tadiar framför ett foto av Moa Martinson inne på Norrköpings Stadsmuseum.

Gästprofessor i Moa Martinsons namn söker nya perspektiv på världen

Professor Neferti X. M. Tadiar har ena foten i New York och den andra i Manila. Nu ska hon forska om kolonialism, migration, kapitalism och miljöförändringar vid LiU i Norrköping, ett helt nytt hörn av världen, som ger nya perspektiv.

Erik Slottner framför superdator med texten Berzelius

LiU – ett lätt val för ministerns budgetpresentation

Då regeringens budgetproposition skulle presenteras runt om i landet var valet inte svårt för civilminister Erik Slottner (KD). För den tidigare LiU-studenten blev det ett kärt återseende, som bonus fick han se en av landets största superdatorer.