26 september 2024

Brummande superdatorer, robothundar på räddningsuppdrag och massor av framtida möjligheter med AI och forskningsprogrammen WASP och WISE. Ja, statsminister Ulf Kristersson fick många intryck med sig hem efter besöket på Linköpings universitet.

Fotograf: Per Wistbo Nibell

Ett statsministerbesök är en ganska sällsynt händelse på ett universitet. När det händer brukar det dessutom vara full uppställning, många föreläsare och så mycket på programmet att man nästan kan tycka lite synd om besökarna. När Ulf Kristersson (M) tillbringade eftermiddagen på LiU var det visserligen i ett högt tempo men med livfulla demonstrationer och många möjligheter att ställa frågor. Och det gjorde statsministern. Det handlade om vilka som driver på utvecklingen av AI, var humaniora och samhällsvetenskap kommer in i den tekniska utvecklingen och hur Sverige ska hålla jämna steg med andra länder när det gäller till exempel att bygga kompetens i landet.
– Det kommer ut en doktor i veckan genom WASP, vilket är fantastiskt. Men hur tar vi hand om dessa och får dem att hitta tillräckligt avancerade jobb i Sverige, frågade professor Anders Ynnerman som är programdirektör för WASP, som en direkt passning till statsministern.

När professor Fredrik Heintz konstaterade att LiU täcker in alla nuvarande forskningsområden inom AI kommenterade statsministern att det dessutom måste vara en fördel att vara ett universitet med tvärvetenskaplig prägel. Så påläst, men också ganska händig att dirigera en robothund i laboratoriemiljö, visade det sig. Forskarna Patrick Doherty och Mariusz Wzorek demonstrerade hur en fingerad räddningsaktion med flera robotar inblandade kan genomföras. Statsministern, som också fick agera ”skadad”, kunde med hjälp av robotarna och trots diverse hinder beställa och få levererat ett nödhjälpspaket med föda. Något som kanske skulle ha behövts efter ett intensivt program på LiU.

Fotograf: Björn Stafstedt och Daniel Kalmlin

Sverige behöver starka forskningsmiljöer

Vid statsminister Ulf Kristerssons besök vid Linköpings universitet fick han tillfälle att manövrera robotar i en räddningssituation, se superdatorn Berzelius på nära håll och prata med framstående forskare inom artificiell intelligens (AI). Han fick också frågor om hur Sverige som land ska klara den hårda konkurrensen kring att hantera stora datamängder och hitta nya innovativa tekniska lösningar inom allt fler områden.

Mer om AI vid LiU

Läs mer

Senaste nytt från LiU

Charlotte Löthman tittar ut genom ett fönster.

Inte självklart att förskolan underlättar integration

Förskolan har pekats ut som en viktig plats för att nyanlända barn ska integreras i det svenska samhället. Men fri lek och det traditionella sättet att undervisa främjar inte alltid integration. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från LiU.

Hugo Wärner står inne i en stor industrilokal.

LiU-alumn med på resan mot fossilfritt stål

Sedan tre år tillbaka jobbar LiU-alumnen Hugo Wärner på SSAB i Oxelösund. Med expertis inom metallografi och forskning bidrar han till företagets resa mot fossilfritt stål.

Bianca Suanet.

Så kan vi minska ensamheten bland äldre personer

”Vi behöver förstå varför vissa individer blir ensamma och ge dem stöd på olika nivåer i samhället innan det sker”, säger Bianca Suanet som är professor vid LiU och forskar om ett inkluderande samhälle för äldre personer.