16 maj 2024

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.

Ola Larsmo.
Ola Larsmo, gästprofessor i Moa Martinsons namn 2023-24 vid LiU. Karin Midner

– Att vara gästprofessor vid LiU har varit ett privilegium. Ett mycket spännande, givande och ärofyllt uppdrag. Jag har gjort mitt bästa för att skapa en brygga från det offentliga rummet till universitetet och få i gång en spännande dialog mellan skönlitteraturen och forskningen. Jag minns ett seminarium där pålästa doktorander, lärare, forskare och jag ägnade oss åt att stöta och blöta hur historiska romaner har bidragit till forskningen. Det tillfället var ett tydligt exempel på hur romaner kan öppna dörrar för akademins forskare och hur vi kan öppna dörrar åt varandra när vi samarbetar.

Ola Larsmo tillträdde som gästprofessor i Moa Martinsons namn vid avdelningen för migration, etnicitet och samhälle (REMESO) vid Institutionen för kultur och samhälle (IKOS) i augusti 2023. I och med det lämnade han sitt hemmakontor för att i stället verka på en arbetsplats med tusentals medarbetare och studenter omkring sig.

– Det har varit lyxigt att plötsligt ha massor med arbetskamrater! Att vara författare är rätt ensamt, vilket har sina fördelar, men visst kan man bli lite lappsjuk. Det har varit bra för mig att komma ut i ett sammanhang och möta människor som är intresserade av samma saker som jag.

Fokus på historiska romaner samt historieförfalskning

Under sin tid vid Liu har han bland annat gett seminarieserier om den historiska dokumentärromanen, samt om historieförfalskning och fake news. Han är tacksam över det arbetet, eftersom han både har fått sprida kunskap och lärt sig nya saker. Han har försökt fördjupa diskussionen om varför det är viktig att känna till vad som är äkta – och vad som är hittepå.

– Det finns ett stort behov att öka kunskapen och förståelsen om vad historieförfalskning är och vad det kan leda till. Det finns kompetens här vid LiU inom det här med att genomskåda historieförfalskning och historiemissbruk. Jag önskar att den här typen av seminarium som jag har genomfört skulle få en permanent plats vid LiU, för det finns ett stort behov och det är så viktiga frågor. Jag hoppas att det skapas en kurs inom ämnet.

 

Det har varit häftigt att möta studenter. I samtalen med dem har oförutsedda diskussioner uppstått, våra samtal har stuckit i väg i oväntade riktningar och det är något jag har uppskattat.

 

Ola Larsmo är en välkänd författare som har betydelse i den historiska genren. Han gav ut sin första roman 1983 och sedan dess har det blivit drygt 20 böcker. Han har även arbetat som journalist och debattör hos bland annat Dagens Nyheter.

Spännande att vandra i Moa Martinsons kvarter

Ola Larsmo.
– Jag har fått finslipa mina tankar och kunskaper och det har varit värdefullt,  säger Ola Larsmo om sin tid vid LiU.Karin Midner

– Jag är tycker om att framträda och tala i olika sammanhang och det här året har inte varit något undantag. Det är tydligt att Moa Martinson och den här professuren  betyder något i samhället. Hon var en representant för något helt nytt i sin tid, det var en spännande tid i litteratursverige när hon debuterade. Hon sparkade in låsta dörrar och lät helt nya livsöden och erfarenheter tränga sig in i litteraturen. För mig har det varit intressant att vara här i Norrköping och vandra i hennes kvarter. Hon är mycket mer urban än vad jag tidigare trott, hon är ett barn av staden.

Ola Larsmo beskriver sin placering vid REMESO som ett spännande möte i krysset mellan dåtid och nutid. De sysslar med olika typer av forskning, men med migration som gemensam nämnare. I juni lämnar han universitetsmyllret och checkar ut för att allena återvända till sin skrivarkammare med plats för en. LiU tackar för sig och hoppas att året som gästprofessor har gett inspiration nog för att hålla lappsjukan borta.

– Jag vill verkligen trycka på hur viktig den här sortens tjänst är för dagens samhälle. Att få agera brygga från universitet ut till offentligheten har varit stort för mig, inte minst när det finns politiker som inte förstår värdet av de lokala kulturinstitutionerna.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Närbild på små bitar av lever i en petriskål.

Levern kan förutspå spridning av cancer i bukspottskörteln

Mikroskopiska förändringar i levern kan användas till att förutse hur bukspottkörtelcancer kommer att sprida sig. Upptäckten kan bidra till nya sätt att förutsäga sjukdomsförloppet och förebygga spridning till andra organ.

Kvinna i trappa.

Den otekniska flickan är en myt

Flickor i årskurs 3 är fulla av självförtroende och intresse för teknik. Ett par år senare har de tappat allt. I sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet undersöker Ulrika Sultan orsakerna.

Kvinna står på väg med korsade armar.

Hon vill få robotar att uppföra sig bättre

Forskaren Hannah Pelikan tror att vi kommer att få se ökade konflikter mellan människor och robotar i framtiden. I sin forskning filmar hon vardagliga möten mellan människa och maskin för att se vad som händer.