30 november 2021

Vetenskapsrådet ger Jens Birch, professor i materialvetenskap, 9,4 miljoner till forskning inom neutronteknik.

Forskning om neutronteknik på Linköpings universitet (LiU) har varit i fokus den senaste veckan. Den 23 november presenterade LiU nyheten om arbetet som pågår med ESS, världens mest kraftfulla forskningsanläggning för neutronstrålning utanför Lund. I det arbetet har Linköpings universitet fått en särskild roll att utveckla optik som ska användas i forskningsanläggningen.Jens Birch.Jens Birch. Foto Peter Holgersson

Den 23 november meddelade dessutom Vetenskapsrådet att Jens Birch, som koordinerar utvecklingen av neutronoptiken för ESS, får 9,4 miljoner kronor i projektbidrag för forskning om en ny neutronspridningsmetod som använder sig av magnetiska ytskikt.

– Det handlar om att utveckla en metod för att maximalt utnyttja data från neutronspridningsexperimenten i det framtida ESS, säger Jens Birch, professor i materialvetenskap vid Institutionen för fysik, kemi och biologi, IFM.

LiU är huvudsökande och projektet genomförs i samarbete med forskare från Uppsala universitet, Lunds universitet och ISIS Neutron and Muon Source i Oxfordshire, Storbritannien.

– Syftet är specifikt att, genom forskningssamarbete med ISIS, bygga ny kompetens som sedan ska komma till nytta inom forskningen som kommer att bedrivas vid ESS, säger Jens Birch.


Mer om forskningen

Forskning om nanomaterial

Senaste nytt från LiU

Samling av bilder på uppskjutning av raket, och man i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.