08 september 2021

Kan basinkomst fungera i en svensk kontext? Kan denna idé bidra till förbättrade processer i välfärden? Basinkomst med fördel kan utgöra en källa till inspiration för en intervention med syftet att förbättra processen mot livskvalitet och arbete. Det visar Helix rapport 21:003.

Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Christian Ståhl
Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Christian Ståhl
I en ny Helix-rapport undersöker Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Christian Ståhl förutsättningarna för och de förväntade effekterna av att utveckla interventioner inspirerade av basinkomst i den lokala välfärdspolitiken. Rapporten fokuserar främst på hur samordningsförbund och kommuner kan använda kunskap från tidigare experiment med basinkomst för att utveckla nya arbetssätt för att främja arbetsmarknadsdeltagande och livskvalitet.

Rapporten kommer också att presenteras på ett Helix-seminarium 18 november kl. 9-11. Separat inbjudan till seminariet kommer senare i höst, men boka gärna in tiden om du är intresserad av att veta mer.

Läs rapporten här: ”Interventioner inspirerade av basinkomst: Förutsättningar i lokal välfärdspolitik och förväntade effekter på livskvalitet och arbetsmarknadsdeltagande”.

Om författarna

Anna-Carin Fagerlind Ståhl arbetar bland annat som arbetsmiljöforskare och har en doktorsexamen i medicinsk vetenskap samt en bakgrund som psykolog. Hennes forskning har fokuserat på förutsättningar för välbefinnande och risker för psykisk ohälsa i arbetet.

Christian Ståhl är professor i sociologi och forskar om arbete, arbetsliv och välfärdssystem vid HELIX Competence Centre på LiU.

Kontakt

Organisation

Senaste nytt från LiU

Jonas Rohdin, Steve Lien, Martin Vikblad och Chipo Ziyambe.

LiU och Stanford utvecklar drönarteknik för skogsbrandsövervakning

Studenter från Linköpings universitet och Stanford har utvecklat en drönare som kan hjälpa brandmän att bekämpa skogsbränder på ett säkrare och smartare sätt.

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Läkarprogrammet och vissa civilingenjörsprogram, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.