08 september 2021

Kan basinkomst fungera i en svensk kontext? Kan denna idé bidra till förbättrade processer i välfärden? Basinkomst med fördel kan utgöra en källa till inspiration för en intervention med syftet att förbättra processen mot livskvalitet och arbete. Det visar Helix rapport 21:003.

Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Christian Ståhl
Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Christian Ståhl
I en ny Helix-rapport undersöker Anna-Carin Fagerlind Ståhl och Christian Ståhl förutsättningarna för och de förväntade effekterna av att utveckla interventioner inspirerade av basinkomst i den lokala välfärdspolitiken. Rapporten fokuserar främst på hur samordningsförbund och kommuner kan använda kunskap från tidigare experiment med basinkomst för att utveckla nya arbetssätt för att främja arbetsmarknadsdeltagande och livskvalitet.

Rapporten kommer också att presenteras på ett Helix-seminarium 18 november kl. 9-11. Separat inbjudan till seminariet kommer senare i höst, men boka gärna in tiden om du är intresserad av att veta mer.

Läs rapporten här: ”Interventioner inspirerade av basinkomst: Förutsättningar i lokal välfärdspolitik och förväntade effekter på livskvalitet och arbetsmarknadsdeltagande”.

Om författarna

Anna-Carin Fagerlind Ståhl arbetar bland annat som arbetsmiljöforskare och har en doktorsexamen i medicinsk vetenskap samt en bakgrund som psykolog. Hennes forskning har fokuserat på förutsättningar för välbefinnande och risker för psykisk ohälsa i arbetet.

Christian Ståhl är professor i sociologi och forskar om arbete, arbetsliv och välfärdssystem vid HELIX Competence Centre på LiU.

Kontakt

Organisation

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.

Två kvinnor inomhus

Dold marknad för barnavård i nytt ljus

Under 1900-talet fanns en marknad i Sverige där barn föddes och vårdades mot betalning. Forskarna Johanna Sköld och Johanna Sjöberg avslöjar hur kommersiella förlossningshem och barnpensionat fungerade parallellt med välfärdsstatens framväxt.

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.