15 januari 2025

När fjärde säsongen av föreläsningsserien Research just around the corner nu drar igång är det med 50-årsjubileet som inramning och fokus på framtidens utmaningar och möjligheter.

Man åker skateboard
Professor Gerhard Andersson är inte bara känd som en av världens mest citerade forskare. Hans färdigheter visar sig även på skateboard-rampen. Fotograf: Anna Nilsen

Vilka banbrytande teknologier, samhällslösningar och pågående forskningsinitiativ är det som kommer att forma framtiden och bidra till ett resilient och hållbart samhälle? Under tre säsonger har den uppskattade föreläsningsserien Research just around the corner haft teman kring klimat- och hållbarhetsfrågor. I år är det jubileet som får sätta sin prägel på föreläsningarna.
– Research just around the corner är en framgång. Föreläsningarna har varit mycket intressanta och välbesökta och under jubileumsåret 2025 lyfter vi fram exempel på excellent forskning som försöker lösa utmaningar i dagens samhälle, säger vicerektor Matts Karlsson med ansvar för forskning vid Linköpings universitet.

Så mycket kunskap runt hörnet

Några exempel på frågor och föreläsare vi får möta i vårens säsong av Research just around the corner är professor Markus Heilig, för allmänheten känd för bland annat den populärvetenskaplig boken ”Hon, han och hjärna” och från SVT-serien ”Från savannen till Tinder”. Som världsledande hjärn- och beroendeforskare märks han ofta i debatter om så väl beroendevård och biologiska skillnader i hjärnan hos kvinnor och män. I sin föreläsning ställer han frågan ”Varför gör vi det vi vet skadar oss?”.

Professor Gerhard Andersson är psykolog, psykoterapeut och en av världens mest citerade forskare. Kring nyår brukar han få frågan från media om varför vi har så svårt att hålla våra nyårslöften.
Gerhard Anderssons forskning handlar om psykologisk behandling men också hur om tinnitus uppstår och kan behandlas. Ett genomgående inslag är behandling via internet. I Sverige är han den forskare som var tidigast ute med forskning kring nätbaserad terapi. Resultaten visar att terapi på nätet är lika bra och effektivt som att träffa en psykolog. I sin föreläsning tar han steget vidare med frågan ”Vilka blir hjälpta av internetbaserad psykologisk behandling.

Fredrik Heintz är forskaren som kommit att bli näst intill synonym med artificiell intelligens, AI. Det är ett ämne som är dubbelt intressant just 2025 eftersom LiU faktiskt har forskat om AI i 50 års tid. Fredrik Heintz har suttit med i AI-kommissionen och startade den första, och mycket populära, digitala utbildningen i AI i landet. Han föreläser om AI – Today and Tomorrow.
– Det är egentligen helt fantastiskt att vi har så mycket kunskap på så nära håll som visar se vilka möjligheter som väntar ”runt hörnet”, säger Matts Karlsson.

Research just around the corner är ett samarbete mellan Linköpings universitetsbibliotek och vicerektor för forskning Matts Karlsson. Med en serie lunchföreläsningar vill man sprida kunskap genom olika teman och ge möjlighet till fördjupning i ämnen som utmanar och inspirerar. Det är så mycket som händer runt hörnet på universitetet.

Se vårens program

Senaste nytt från LiU

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.