Välkommen till föreläsningsserien Research just around the corner, som under höstterminen 2024 har temat hållbar transformation.

På LiU är kunskap inte bara något man inhämtar, det är något man skapar och delar. Genom ett samarbete mellan Linköpings universitetsbibliotek och Matts Karlsson, vicerektor för forskning, strävar vi efter att sprida kunskap genom en serie lunchföreläsningar som varje termin belyser olika teman och ger möjlighet till fördjupning om ämnen som utmanar och inspirerar. Har du koll på vad som sker precis runt hörnet på ditt universitet?

På tisdagsluncher under hösten 2024 är alla intresserade välkomna att komma och lyssna på forskare vid Linköpings universitet om hållbar transformation ur olika aspekter. Föreläsningarna hålls i  Lövverket i Studenthuset på Campus Valla. Alla tillfällen kommer också att filmas och streamas.

Ett landskap med gruvbrytning och industriella utsläpp till vänster och ett naturlandskap med solceller och vindkraftverk till höger.

Tema: hållbar transformation

Hur bidrar forskningen vid Linköpings universitet till hållbara transformationer? Hur kan forskning hjälpa till att påskynda nödvändiga förändringar inom olika verksamheter, politik och vardagsliv? Välkommen till en öppen föreläsningsserie där vi utforskar dessa frågor och presenterar forskningsresultat och initiativ som kan leda till en mer hållbar framtid.

För att samhället ska bli hållbart krävs tvärvetenskaplig forskning och samarbete över discipliner. Vid LiU arbetar forskare från olika områden tillsammans i innovativa projekt som omfattar allt från klimatförändringar och energisystem till social rättvisa och ekonomisk hållbarhet. Genom att kombinera kunskap och metoder från naturvetenskap, samhällsvetenskap, teknik, ekonomi och humaniora kan vi utveckla effektiva och genomförbara lösningar.

Kom och bli inspirerad av ledande experter, ta del av de senaste forskningsrönen och diskutera hur vi kan främja hållbara transformationer! Tillsammans kan vi skapa en bättre framtid.

Fokus på profilområden

Under hösten hålls sju föreläsningar i serien Research just around the corner. De fyra första syftar till att presentera LiU:s nya profilområden utifrån hållbar transformation. Profilområdena är forskningsområden på LiU som sticker ut lite extra.
 
Områdena är:

  • Life Science Technologies
  • Materials Science for Sustainable Technologies
  • Societal Transformations 
  • Visual Digital Future

Den här sidan uppdateras kontinuerligt med mer detaljer allt eftersom programmet blir klart.

Samhällstransformationer - hur ställer vi om till en hållbar framtid?

Tid och plats

27 augusti, klockan 12.1513.00

Lövverket, Studenthuset, Campus Valla, Linköping

Se föreläsningen i efterhand:

Samhällstranformationer on Vimeo

Om föreläsningen

I det här föredraget diskuteras aktuell forskning om hållbar transformation. Föredraget tar upp frågor som:

  • Vad kan samhällstransformation betyda i olika sammanhang?
  • Hur hänger transformativa förändringar på den praktiska, den politiska och den personliga nivån ihop?
  • Vilka drivkrafter och aktörer är viktiga i hållbara transformationer?

Föredraget kommer också att introducera LiU:s profilområde Societal Transformations. Med Victoria Wibeck, professor vid Institutionen för Tema.

 

Nya tekniker och material för en mer hållbar sjukvård

Tid och plats

Om föreläsningen

Hur kan forskare inom tekniska och medicinska vetenskaper samverka för att fler patienter ska få tillgång till bättre och mer kostnadseffektiv och hållbar vård? 

Det är en fråga som sysselsätter ett stort antal LiU-forskare inom profilen Life Science Technologies (LSX). Inom ramarna för LSX bedrivs samverkansprojekt som spänner från biofysikalisk grundforskning till utveckling av patientnära teknologier.

Vi utvecklar nya avancerade material och metoder för en mer jämlik och hållbar sårvård, till exempel sårförband av nanocellulosa och strategier för att 3D printa labb-odlad hud. 

Föreläsning med Daniel Aili, som är professor vid Institutionen för fysik, kemi och biologi (IFM).

Materialforskning för en hållbar värld

Tid och plats

8 oktober, klockan 12.15–13.00

Lövverket, Studenthuset, Campus Valla, Linköping

Se föreläsningen i efterhand:

Materialforskning för en hållbar värld on Vimeo

Om föreläsningen

En presentation av profilområdet Materials Science for Sustainable Technologies och WISE (Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability), som är den största satsningen någonsin inom materialvetenskap i Sverige.

Via samarbeten med industri och samhälle ska WISE främja och initiera omställningen mot ett hållbart samhälle och samtidigt flytta fram den vetenskapliga gränsen inom materialvetenskap som starkt etablerar Sverige som en ledande nation inom området.

I programmet deltar sju lärosäten, varav Linköpings universitet är värduniversitet.

Föreläsning med Magnus Berggren, professor i Organisk Elektronik och föreståndare för Laboratoriet för Organisk Elektronik (LOE).

Imagining and visualizing sustainable digital futures (In English)

Time and place

22 October, 12.1513.00

Lövverket, Studenthuset, Campus Valla, Linköping

Stream the lecture online:

Imagining and visualizing sustainable digital futures on Vimeo

About the lecture

Our decisions and interactions — whether as individuals or as collectives — are increasingly interwoven and linked with technologies, data, and AI. How can we shape these digital materials to help us address pressing societal needs without endangering our environment, our democracies, our values, and our future? 
 
This question is at the core of the forward-looking research being conducted by LiU researchers as part of the new Visual Digital Futures profile. In this talk we’ll introduce the Visual Digital Futures profile area, and explore how ongoing and planned cross-faculty research can provide a critical contribution to science for and on sustainability transformations.

With Miriah Meyer and Tina Schmid Neset

Ett ödesår för de globala klimatmålen? Supervalårets betydelse för hållbar samhällsomställning

Tid och plats

5 november, klockan 12.1513.00

Lövverket, Studenthuset, Campus Valla, Linköping

Se föreläsningen i efterhand:

Ett ödesår för de globala klimatmålen? on Vimeo

Om föreläsningen

Björn-Ola Linnér forskar kring politiken för att ställa om samhällen världen över för att hantera klimatförändringar och stimulera global utveckling. En viktig del i forskningen är att utveckla plattformar för analys och dialog.

I sin föreläsning kommer han att tala om supervalårets betydelse för hållbar samhällsomställning. Blir 2024 ett ödesår för de globala klimatmålen?

Björn-Ola Linnér är professor vid Institutionen för Tema.

Precisionshälsa - för alla i alla åldrar?

Tid och plats

19 november, klockan 12.1513.00

Lövverket, Studenthuset, Campus Valla, Linköping

Se föreläsningen i efterhand:

Precisionshälsa on Vimeo

Om föreläsningen

Hur utvecklar forskare vid LiU framtidens precisionsdiagnostik?

Metoderna vi idag jobbar med kräver högspecialiserade laboratorier och genererar data med enorm komplexitet. Artificiell intelligens (AI) används för att hitta mönster i datan som sedan kan utvecklas till diagnostikmetoder som kan användas i högspecialiserad vård. 

Men detta leder inte per automatik till "god hälsa för alla i alla åldrar". Flera av de sjukdomar vi studerar är ovanliga i resursstarka delar av världen. Därför jobbar vi också med att utveckla precisionsdiagnostik som ska ha minimal kostnad, vara lätt att använda och fungera utan tillgång till reagens med kort hållbarhet. 

Föredrag med Maria Lerm, professor vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper (BKV).

Hållbar konsumtion i framtiden? 

Tid och plats

3 december, klockan 12.1513.00

Lövverket, Studenthuset, Campus Valla, Linköping

Föreläsningen kommer också gå att följa via livestream:

Hållbar konsumtion i framtiden? on Vimeo

Om föreläsningen

Konsumtionen i länder som Sverige är långt ifrån hållbar och behöver ställas om. Förändringen går långsamt, och en anledning kan vara alla de berättelser och beskrivningar av nutiden och framtiden som baseras på konsumtion och ekonomisk tillväxt.

I min presentation kommer jag att berätta om forskning som utforskar alternativ för vad hållbar konsumtion skulle kunna vara, samt alternativa framtider bortom tillväxt och konsumtion. Jag kommer också att prata om vikten av att fråga vem eller vilka som kommer till tals och har makt att påverka framtiden.

Föreläsning med Åsa Svenfelt, lektor i samhällsplanering vid Institutionen för kultur och samhälle (IKOS).

Föregående omgång

Skrivet om Research just around the corner