14 maj 2025

Animalieproduktion och digitalisering möttes på Campus Valla, Linköpings universitet, för att diskutera samverkan och kunskapsutbyten.

Gruppbild på Campus Valla.
Kunskapsnaven möttes på Campus Valla, Linköpings universitet.

Linköpings universitet har fått uppdraget av Jordbruksverket att ansvara för ett nationellt kunskapsnav för digitalisering inom jordbruk. Och på samma sätt har Animalienavet (Kunskapsnav animalieproduktion) ett regeringsuppdrag att stärka produktivitet, lönsamhet och konkurrenskraft inom svensk animalieproduktion.

Naven har liknade uppdrag inom kunskapshöjning, att bland annat sammanställa aktuell forskning och göra den tillgänglig för lantbrukarna och deras rådgivare.

− Våra intressen möts på flera punkter och samverkan mellan naven känns naturligt. Det vill vi föra fram när vi träffar olika instanser och föreläser om vår verksamhet, säger Karolina Muhrman, verksamhetsledare och docent vid Linköpings universitet.

Kontakt

Läs mer om Kunskapsnav för jordbrukets digitalisering  

Senaste nytt från LiU

Murat Mirata, universitetslektor, och Marianna Lena Kambanou, biträdande universitetslektor, utanför A-huset.

LiU-forskare: Stora möjligheter till ökad resurseffektivitet

Behovet av att få mer kunskap och erfarenhet av implementering av industriell symbios i Europa ledde till EU-projektet Coralis – nu är det avslutat. Forskare från LiU har ansvarat för två av dess huvudområden: utbildning och forskning inom ledning.

en man och en kvinna med frack och festklänning

Paret som var med från början förklarar LiU:s framgång

LiU gav dem först möjligheten att leva tillsammans. Sen fick de möjligheten att utvecklas och göra sina karriärer. Karin Fälth Magnusson och Karl-Eric Magnusson har sett LiU växa och lyckas.

Per Frankelius och Karolina Muhrman står framför en skärm och föreläser.

I Smaklabbet möts idéer om framtidens mat

Smarta traktorer som harvar och drönare som hittar ogräs. I takt med klimatförändringarna utmanas matproduktionen. Hur kan tekniken hjälpa oss, och hur kommer maten att smaka? I Smaklabbet utforskas framtidens livsmedel.