05 december 2024

Säsongens Crusellserien går i Nobels anda. Vid sex konserter föreläser en LiU-forskar om var sitt av nobelprisen. Eva Hemmungs Wirtén inleder trettondagsaftons galaföreställning med en föreläsning om Gatsby 100 år, Champagne och förbudstiden.

Professor Eva Hemmungs Wirtén.
Fotograf: Anna Nilsen

– Det är en jätterolig grej! Det är inte ofta man får en så udda förfrågan och ett så roligt sammanhang att få prata i.
För Eva Hemmungs Wirtén, som fördjupat sig i upphovsrätt, patent och varumärken och som periodvis befinner sig i Frankrike för att skriva en bok om kopplingen mellan Champagne som region och vin, tog det inte lång tid att tacka ja. Trots att hon sedan många år firar nyår i den egna lägenheten i Paris, flyger hon hem enkom för detta.

– Jag ska ha ett kapitel i boken som handlar om Champagne som exportvara. USA har alltid varit en stor marknad för champagne, idag den allra största, faktiskt. Men förbudstiden (1920 – 1933) var en svår tid för det berömda bubblet. Så föreläsningen ger mig en chans att sätta mig in en fråga som jag ändå ska ha med i boken.

Too much of anything is bad,
but too much Champagne is just right

Hur ska du lägga upp föreläsningen?
– Det blir inte så svårt – det finns hur många citat som helst om Champagne, många osäkert om de verkligen sagts. Men F. Scott Fitzgerald, författaren till The Great Gatsby, ska ha sagt att “Too much of anything is bad, but too much Champagne is just right”. Jag tror jag öppnar med det citatet och utifrån det prata om boken, filmatiseringarna och förstås champagne.

Inbördeskrig i Champagne

Och Eva har många saker att berätta om Champagne. Om ägarstrukturen av marken, de små, decentraliserade odlingarna och de stora handelshusen med namn som Moët & Chandon. Om det lokala ”inbördeskrig” runt förra sekelskiftet där man inte förrän 1927 enades om vilka områden som skulle få kallas Champagne. Och om den klimatförändring som nu påverkar temperaturen i distriktet och med det druvorna.
– Sen tänkte jag säga något om champagneglas och flaskorna. Fram till mitten av 1700-talet kunde man inte tillverka glas som höll för trycket av bubblorna i champagnen. Flaskorna exploderade.

Älskar skrivprocessen

Den bok som Eva Hemmungs Wirtén nu skriver på är varken en akademisk avhandling eller ännu en vinguide, utan handlar mycket om hur Champagne lyckas upprätthålla sin status och aura. Nu har hon också fått en litterär agent, något som varit en dröm i många år. Men det dröjer ännu några år innan vi får läsa boken.
– Det är långt kvar – kanske 2028. Jag älskar skrivprocessen.
– Jag har ägnat 25 år av min karriär åt immaterialrätt. Nu ska jag ta det jag kan om hur vi reglerar kultur och kunskap och skriva för en större publik, prata om samma sak men med en ny röst. Det blir superspännande!

Läs mer om Östgötamusikens Crusellserie


Om Crusellserien

Det var när Östgötamusikens konstnärliga ledare, Maria Eklund, befann sig i Alfred Nobels hus i San Remo som det stod klart för henne: Crusellseriens tema för säsongen 24/25 ska vara sex konserter, sex Nobelpris med fokus på kunskap och musik. Varje konsert har ett eget tema från Nobels testamente: Musik kombinerat med ekonomi, fysik, kemi, medicin, litteratur och fred. Med Östgötamusikens 500-åriga historia bakom sig var det naturligt att ta kontakt med Linköpings universitet som 2025 firar sitt 50-årsjubileum. Med LiU:s motto ”Förnyelse är vår enda tradition” och Östgötamusikens långa historia, blandas tradition med förnyelse.

De föreläsande LiU-forskarna hittills

  • Fredrik Heinz, Ekonomipriset
  • Rickard Armiento, Kemipriset
  • Jonas Unger, Fysikpriset
  • Eva Hemmungs Wirtén, Litteraturpriset

Senaste nytt från LiU

Porträttfoto, kvinna.

Ministern fick se högteknologi inom svenskt jordbruk

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari besökte Agtech Sweden och imponerades av alla de tekniska innovationer som nu växer fram inom svenskt jordbruk.

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.