30 juni 2023

Med visionen att bli det ledande centret i Sverige för lärande inom digitalisering satsar nu Forsknings- och innovationsprogrammet Avancerad Digitalisering, där Linköpings universitet ingår, på att bygga upp ett Expert Learning lab som ska stärka kompetensen hos tekniska experter.

En del av superdatorn som lyser rött.
Fotograf: Thor Balkhed

Avancerad Digitalisering är ett samarbete mellan industrin och akademin i Sverige och utöver Linköpings universitet är initiativtagarna ABB, Ericsson, Saab, Volvo Group, Chalmers tekniska Högskola, Kungliga tekniska högskolan och Örebro universitet. Expert Learning Lab ska ta fram nya tankesätt och arbetsmetoder för att öka kompetensen kopplad till ny teknologi i innovativ labbmiljö.

– Det här är ett bra och viktigt projekt inom ett område som utvecklas oerhört snabbt och där kunskapsspridning inte får bli en flaskhals, säger Matts Karlsson som är vicerektor med ansvar för forskningsfrågor vid Linköpings universitet (LiU).

– Jag konstaterar också att medlemmarna i projektet bland annat är LiU:s strategiska partners inom näringslivet och våra kollegor i Sveriges största forskningsprogram WASP. Vi representerar huvudstyrkan inom svensk digitalisering, säger Matts Karlsson.

Läs mer om Expert Learning Lab

Senaste nytt från LiU

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.