27 november 2024

Linköpings universitet visar sin styrka inom forskningen genom att bli framlyft i Vinnovas senaste rapport om strategiska teknikområden för Sverige. Inom tre områden räknas LiU som ledande.

Fotograf: Thor Balkhed

Vinnovas rapport, som lämnades till Regeringskansliet i oktober, identifierar och föreslår tekniker som är avgörande för Sveriges framtida konkurrenskraft och hållbarhet.
– Rapporten befäster vår position som ett ledande universitet med spetsforskning inom strategiskt viktiga teknikområden. Det är naturligtvis roligt att läsa att vi bidrar till Sveriges konkurrenskraft och hållbara utveckling, kommenterar vicerektor Per-Olof Brehmer med ansvar för samverkan.

LiU lyfts fram i tre av de totalt tio EU-kritiska teknikområden:

Avancerad halvledarteknik: Europa står inför ett stort behov av att minska sitt importberoende av halvledare från Nordamerika och Asien. LiU är en av de mest framträdande aktörerna inom material, processteknik och komponenter, tillsammans med andra svenska universitet och forskningsinstitut.

Artificiell intelligens (AI): Trots att Sverige saknar större forskningsmiljöer inom datavetenskap med stora inslag av AI, har landet stärkt sin position de senaste åren. LiU rankas som nummer 43 globalt och tolfte i Europa inom AI-forskning, vilket visar på universitetets framstående roll i detta snabbt växande område.

Robotik och autonoma system: Forskningen kring drönare vid LiU är internationellt konkurrenskraftig och har stor potential för bred användning inom försvar, jord- och skogsbruk, sjukvård, logistik och miljöövervakning. Sveriges stora yta i förhållande till befolkningens storlek gör att landet har mycket att vinna på att ligga i täten för utvecklingen av drönarteknologi. 

Läs rapporten på Vinnovas webbplats


Senaste nytt från LiU

Josefina Syssner – professor på besök i den akademiska världen

I tonåren ville Josefina Syssner bli serietecknare. Att plugga på universitet hade hon inte en tanke på. Några decennier senare är hon professor i kulturgeografi med ett särskilt öga för de delar av Sverige som tappar befolkning år efter år.

Så skiljer nervsystemet på olika sorters social beröring

Två typer av nervceller i huden är viktiga för hur hjärnan tolkar social beröring, enligt en ny studie. Kunskap om hur nervsystemet bearbetar informationen i beröring är viktig för att utveckla metoder för att återställa känsel.

Forskare i labbrock håller blå platta (solcell) med pincett.

Så kan giftfria och effektiva solceller tillverkas

Storskalig produktion av organiska solceller med hög effektivitet och minimal miljöpåverkan. Det kan nu bli möjligt genom en ny designprincip som utvecklats vid LiU.