08 april 2022

Det började med en idé om att sälja billig kurslitteratur till studenter. Pär Svärdson, en av årets uppmärksammade alumner, är i dag en mångprisad entreprenör och grundare av de framgångsrika bolagen Apotea och Adlibris.

Pär Svärdson minns tiden på LiU som en rolig fas i livet, där de tunga studierna lättades upp med kårlivet som bjöd på kamratskap och fester. Lena Katarina Johansson

 

E-handelskung, Årets entreprenör, Handelns mäktigaste — det är några av de utmärkelser som dyker upp när man googlar på Pär Svärdson. På hyllan vid entrén i Apoteas kontorslandskap på Sveavägen i Stockholm står priserna uppradade. Väggen ovanför är fylld med inramade diplom. På hans rum har Albert Bonniers pris som Årets Företagare, som delas ut av Dagens industri, fått en särskild plats.

—Det är självklart roligt, de som har fått det innan är ju en form av idoler. Och att få sådan uppskattning ger både mig och Apotea energi att jobba ännu hårdare och ännu bättre, säger han.

Ja, det går inte att missa att det har gått väldigt bra för Pär Svärdson. Inte minst de senaste två åren när hela världen har haft en pandemi att hantera. Medan många företag har gått med stora förluster och fått permittera personal, i värsta fall gått i konkurs, så fördubblade Apotea omsättningen från 40 000 till 80 000 leveranser om dagen.

Pandemins utmaningar

När vi ses i slutet av januari har pandemin gått in i en ny fas. Smittotalen är rekordhöga, samtidigt rustar staten för att avveckla alla restriktioner. På Apotea fortsätter beställningarna att rasa in. Självtester som efterfrågas mest, runt 100 000 skickas i väg varje dag.

Även om en pandemi kan vara rena guldkistan för en apotekskedja på nätet så innebär det också utmaningar, berättar Pär Svärdson:

— Vi har inte rätt att säga nej till beställningar och har en form av leveransplikt. Vi får inte stänga och i början av pandemin kunde vi inte leverera. Inom loppet av några veckor så anställde vi 300 personer. Vi lånade folk från hotell, restauranger, Arlanda och sådana ställen. Vi betalade deras personal och löste situationen på så vis. De företagen hade förstås en svårare situation ekonomiskt, men det var absolut inte så lätt för oss heller.

Vägen till LiU

Vem är han då denna prisade och framgångsrika, före detta LiU-student? Han är född i och uppvuxen i Stockholm, men flyttade när han var 13 år till Kosta i Småland med familjen. Snart gick flyttlasset till hans mammas hemort Västervik där han bodde under tonårstiden. Första målet var att lämna Västervik och genom att ansöka till fyraårig teknisk linje med kemiinriktning i Linköping fick han och kompisarna en smidig biljett från den lilla kuststaden. Pär Svärdson i sitt kontorsrum. Foto Lena Katarina Johansson

— Ingen av oss var egentligen minsta intresserade av kemi, men det sa vi inte till våra föräldrar, berättar han.

Därefter gick han med målmedvetna steg direkt till Linköpings universitet. Att gå vidare till högskola var ett givet val då akademiska studier var en självklarhet i familjens Svärdsons släkt. 

— Däremot jag nog den första på flera generationer som inte har doktorerat. 

Dubbel examen

Sex år senare hade han en dubbelexamen som civilingenjör och civilekonom. Trots en intensiv utbildningsperiod hann Pär Svärdson även med att göra lumpen och resa jorden runt under studietiden.

— Det var absolut ett tufft tempo, men jag tyckte att det var väldigt roligt. Jag hade mycket frånvaro, men hade det intensivt när jag väl var där. Den utbildning jag hade valt passade också med det jag tyckte att jag hade en viss fallenhet för jämfört med andra utbildningar. 

Han minns tiden på LiU som en rolig fas i livet, där de tunga studierna lättades upp med kårlivet som bjöd på kamratskap och fester, bland annat på Herrgården i Ryd. Han känner stor sympati för de studenter som på grund av pandemin gått miste om den där första tiden på högskolan och som tvingats till distansundervisning. 

— Det måste vara vidrigt. En stor del av högskolan är ju kårlivet, du tar ett steg in i vuxenvärlden och flyttar hemifrån. Många träffar sin blivande partner under den här tiden. Universitetstiden är en väldigt stor del av hur man formas som vuxen. För de nya studenterna blir det som att uppleva bara halva högskolan. 

Vill starta eget

Efter studierna började han som konsult på bolaget Accenture. Men drömmen om något eget fanns i bakhuvudet och som 16-åring hade han redan provat på att vara egen företagare som aktiemäklare. Studierna på LiU hade redan sått ett frö till en affärsidé. 

Pär Svärdson står i reception i Apoteas lokaler i Stockholm. Foto Lena Katarina Johansson

Ett tydligt problem för mig var att studenter har ont om pengar och behov av dyra böcker.

 

—När det gäller företagsverksamhet så är det en bra väg att lösa ett problem man förstår. Ett tydligt problem för mig var att studenter har ont om pengar och behov av dyra böcker. Så affärsidén blev att sälja kursböcker på nätet till studenter. 

1997 startade han nätbokhandeln Adlibris.se som växte till att bli Sveriges största bokhandel på nätet. Bolaget sålde han senare till Bonnier. Att jobba kvar på Adlibris som anställd utan att vara delägare lockade inte så Pär Svärdson sade upp sig. Och så ville han ju ha något eget igen.

—Det var inte självklart att det skulle bli e-handel. Men i den perioden så stötte jag på ett litet apotek som hade börjat med just e-handel.

Bolaget hade en dålig lönsamhet, omodern hemsida och sålde produkter som få kände till, enligt Pär Svärdson. Men han såg en potential. Idén var bra och låg rätt i tiden. Tillsammans med kompisar från Adlibris köpte han apoteket och bytte namn till Apotea. I dag omsätter bolaget miljardbelopp varje år.

Miljöfrågor engagerar

Det blir många arbetstimmar. Han är nog aldrig ledig egentligen. På fritiden funderar han ständigt på nya företagsidéer. Just nu är det miljö- och hållbarhetsfrågor som engagerar. Ett av hans mål är att göra Apotea till Sveriges mest miljövänliga företag. Området runt Apoteas lager i Morgongåva utanför Uppsala har han gjort till en miljözon. Det innebär att bara lastbilar med den högsta miljöklassen släpps in. Pär Svärdson håller upp två säckar med djurmat.

— Mitt mål är att vi ska bli helt bränslefria och gå över på el, det ska ske i år.

Kopplar av gör han bäst genom att vara med familjen och ägna sig åt sitt stora fritidsintresse, kappsegling. Han seglar både med familjen och tävlar. Även där har det gått bra och han har vunnit SM-guld i kappsegling. I sommar väntar en tävling i Monaco.

— Ett nytt mål är VM-guld, säger han. 

Det verkar gå bra för dig vad du än gör, vad har du för egenskaper som bidrar till det?

— När det gäller seglingen så har jag ägnat mig åt att segla med dem som är duktiga. Gör man det så kommer det gå bra. I företagsvärlden så är det nog som med mycket annat, det handlar om träning och att kämpa. Att göra det tillsammans med kollegor, som har samma mål och som är väldigt duktiga, det tror jag är ett bra koncept.

Bra lärdomar - tips till dig som vill starta företag

Porträtt på Pär Svärdson, vd på Apotea AB och tidigare student vid Linköpings universitet.
Pär Svärdson tog dubbelexamen på Linköpings universitet och har startat flera bolag, däribland Adlibris och Apotea – han har alltid gillat att jobba mycket, berättar han. Lena Katarina Johansson

Pär Svärdson om....


… att starta företag: Planera inte kör i gång i liten skala. Var beredd på att misslyckas med den första idén. 

.… att hitta på företagsnamn: Det är svårt, slopa sådant som uppenbart betyder något, satsa på associationer.

.… sitt ledarskap: Hyfsat krävande, både av mig själv och andra, bra på att ta beslut och kan bli både sur och glad, är passionerad i mitt företagande.

…. sitt privata jag: Där är jag nog mer en slarver, gillar att bara vara, i mitt företagande är jag en perfektionist.

Vid företagande är det en bra väg att lösa ett problem som man förstår.
Omslag LiU magasin nr 1.2022.

Du har väl inte missat?

Pär Svärdson var en av många som medverkade i årets första nummer av LiU Magasin. Hela numret kan du läsa här.

Senaste nytt från LiU

Person (Jie Zhou) pekar på en datorskärm.

Ny värld av 2D-material öppnas

Material som är extremt tunna får ovanliga egenskaper som gör dem lämpliga för bland annat energilagring, katalys och vattenrening. Nu har forskare vid LiU utvecklat en metod där hundratals nya 2D-material kan skapas.

Lakrits i skål och lakritsrot bredvid.

Liten mängd lakrits höjer blodtrycket

Det är känt att större mängder lakrits orsakar högt blodtryck. Nu visar en studie av forskare vid LiU att även små mängder lakrits höjer blodtrycket. De individer som reagerar kraftfullast visar också tecken på belastning av hjärtat.

Han lotsar sina studenter till toppjobb

Det går bra för LiU-studenter i SM i företagsvärdering. År efter år går segern till Linköpings universitet. Vinst i tävlingen är en genväg till toppjobb i storbanker och revisionsbolag. Vad är egentligen hemligheten bakom framgångarna?