Det är två stolta produktörer som berättar om arbetet. (Ordet är en sammanslagning av producent och direktör). Produktören Alma Genfeldt läser till högstadielärare och är med i Linköpings Studentspex.
– Vi har en väldigt engagerad SM-uppsättning med ungefär 70 medlemmar från båda föreningarna. Det är de som gör jobbet, men vi två har huvudansvaret tillsammans med en ekonomichef, säger hon.
Produktören Luna Hertz kommer från Holgerspexet. Hon har tidigare läst fristående kurser på LiU i bland annat retorik. Nu arbetar hon som lastbilsförare.
– Spex är fantastiskt med alla kreativa människor och idéer! Man blir så stolt av att stå bredvid och se allt som händer på scenen. Jag är som en fotbollsmamma: ”Det där är mina barn!”, säger Luna Hertz.
Publiken påverkar spexet
Studentspexens historia började på 1800-talet. De kretsar oftast kring en historisk händelse och innehåller gott om ordvitsar, sång och musik. Ett viktigt kännetecken är interaktionen, där publiken har möjlighet att påverka det som händer på scenen genom att ropa exempelvis ”omstart” för att få se något en gång till.
– Två föreställningar är aldrig likadana. Publikens önskemål kan till exempel avgöra vilket språk som talas på scenen. Skådisarna tar sig an allt de kan, får de höra ”på ryska” blir det på ryska, säger Luna Hertz.
Linköpings Studentspex grundades 1979 och 1998 fick det sällskap av Holgerspexet. Båda föreningarna sätter upp ett ordinarie spex per år, Linköpings Studentspex på våren och Holgerspexet på hösten. Och nu blir det alltså en gemensam produktion, liksom tidigare i SM-sammanhang.Spex-SM äger rum ungefär vart femte år och kommer för första gången att arrangeras i Linköping under Kristi Himmelsfärdshelgen. Sju spex från olika studentstäder gör upp om den ärofyllda titeln Bästa spex, men också om flera andra priser som Bästa musik och Bästa omstart.
Linköping har vunnit tre av sex nationella tävlingar i spex. Vad tror ni om era chanser?
– Det viktigaste är att vi har roligt. Vinner vi är det en bonus. Men jag tror vi har chans att ta hem i alla fall några kategorier, säger Alma Genfeldt.
Årets SM-bidrag från Linköping heter "Brott & skratt eller Spex Noir" och utspelar sig bland gangstrar under förbudstiden i Chicago.
Tidigare SM-bidrag från LiU har presenterat häftiga dekorbyggen i form av till exempel en giljotin, en jätterobot och en stor sfinxnäsa som faller ner. Har ni något liknande planerat?
– Ja, vi har några härken på scenen. Jag tror inte publiken blir besviken, säger Alma Genfeldt.
– Den största utmaningen är att spexet bara får vara en timme långt. Sedan drar de ridån, säger Luna Hertz.
Kistbus och pannkakssmet
De återkommer flera gånger till hur roligt det är att hålla på med spex och gemenskapen som uppstår när man skapar något tillsammans. Många grupper träffas flera gånger i veckan i flera månader. Det blir många roliga minnen. Luna Hertz berättar om sitt första spexår när hon var producent i Holgerspexet:
– Det brukar vara en busföreställning varje spelperiod när vi skojar med varandra. Vid det här tillfället skulle en skådis öppna en kista och ta fram saker, men på busföreställningen låg plötsligt hans partner i kistan och räckte upp sakerna till honom. Vi bakom scenen såg hur han stannade upp, innan han fann sig och fortsatte. Det var fantastiskt kul.
I Linköpings Studentspex är det tradition att klubbmästeriet lagar mat som anknyter till föreställningens tema. Alma Genfeldt minns hur de en gång tog sig vatten – eller snarare smet – över huvudet:
– Vi skulle laga okonomiyaki, ett slags japanska kålpannkakor, till väldigt många människor. Där stod vi i ett pyttelitet pentry med stora grytor med smet och pannkakor överallt och skrattade så vi grät. Vi fick hålla på till midnatt, men vi har ändå aldrig fått så mycket beröm som vi fick av de andra spexarna den gången.
Spex-SM kommer säkert att ge upphov till många nya skratt, både för de deltagande spexarna och för publiken.
– Vet du inte vad spex är, kom och titta! Det är väldigt lekfullt och det finns något för alla, säger Alma Genfeldt.