11 april 2024

Studentspexare från LiU är bäst på spex – eller har i alla fall vunnit flest nationella tävlingar i denna studentikosa, interaktiva teaterform. I maj arrangeras SM i studentspex i Linköping för första gången. Holgerspexet och Linköpings Studentspex, universitetets två spexföreningar, laddar för tävlingen med ett gemensamt bidrag.

Skådespelare i 1700-talskostymer på en scen med en giljotin
Senaste SM-bidraget från Holgerspexet och Linköpings Studentspex var "Revolutionärerna - En tramsatlantisk historia" 2017. Spexet vann pris för Bästa manus och Bästa scenografi. Anna Häägg

Det är två stolta produktörer som berättar om arbetet. (Ordet är en sammanslagning av producent och direktör). Produktören Alma Genfeldt läser till högstadielärare och är med i Linköpings Studentspex.

Porträtt på två tjejer som kramar varandra
Luna Hertz och Alma Genfeldt.Charlotte Perhammar
– Vi har en väldigt engagerad SM-uppsättning med ungefär 70 medlemmar från båda föreningarna. Det är de som gör jobbet, men vi två har huvudansvaret tillsammans med en ekonomichef, säger hon.

Produktören Luna Hertz kommer från Holgerspexet. Hon har tidigare läst fristående kurser på LiU i bland annat retorik. Nu arbetar hon som lastbilsförare.

– Spex är fantastiskt med alla kreativa människor och idéer! Man blir så stolt av att stå bredvid och se allt som händer på scenen. Jag är som en fotbollsmamma: ”Det där är mina barn!”, säger Luna Hertz.

Publiken påverkar spexet

Studentspexens historia började på 1800-talet. De kretsar oftast kring en historisk händelse och innehåller gott om ordvitsar, sång och musik. Ett viktigt kännetecken är interaktionen, där publiken har möjlighet att påverka det som händer på scenen genom att ropa exempelvis ”omstart” för att få se något en gång till.

– Två föreställningar är aldrig likadana. Publikens önskemål kan till exempel avgöra vilket språk som talas på scenen. Skådisarna tar sig an allt de kan, får de höra ”på ryska” blir det på ryska, säger Luna Hertz.

En sjökapten omgiven av andra skådespelare på en scen.
Holgerspexet "Balsamering för S(j)älen" 2022. I spex spelas ofta mansroller av kvinnor och vice versa.Andreas Eldfågel
Linköpings Studentspex grundades 1979 och 1998 fick det sällskap av Holgerspexet. Båda föreningarna sätter upp ett ordinarie spex per år, Linköpings Studentspex på våren och Holgerspexet på hösten. Och nu blir det alltså en gemensam produktion, liksom tidigare i SM-sammanhang.

Spex-SM äger rum ungefär vart femte år och kommer för första gången att arrangeras i Linköping under Kristi Himmelsfärdshelgen. Sju spex från olika studentstäder gör upp om den ärofyllda titeln Bästa spex, men också om flera andra priser som Bästa musik och Bästa omstart.

Linköping har vunnit tre av sex nationella tävlingar i spex. Vad tror ni om era chanser?

– Det viktigaste är att vi har roligt. Vinner vi är det en bonus. Men jag tror vi har chans att ta hem i alla fall några kategorier, säger Alma Genfeldt.

Årets SM-bidrag från Linköping heter "Brott & skratt eller Spex Noir" och utspelar sig bland gangstrar under förbudstiden i Chicago.

Tidigare SM-bidrag från LiU har presenterat häftiga dekorbyggen i form av till exempel en giljotin, en jätterobot och en stor sfinxnäsa som faller ner. Har ni något liknande planerat?

– Ja, vi har några härken på scenen. Jag tror inte publiken blir besviken, säger Alma Genfeldt.

– Den största utmaningen är att spexet bara får vara en timme långt. Sedan drar de ridån, säger Luna Hertz.

Kistbus och pannkakssmet

De återkommer flera gånger till hur roligt det är att hålla på med spex och gemenskapen som uppstår när man skapar något tillsammans. Många grupper träffas flera gånger i veckan i flera månader. Det blir många roliga minnen. Luna Hertz berättar om sitt första spexår när hon var producent i Holgerspexet:

– Det brukar vara en busföreställning varje spelperiod när vi skojar med varandra. Vid det här tillfället skulle en skådis öppna en kista och ta fram saker, men på busföreställningen låg plötsligt hans partner i kistan och räckte upp sakerna till honom. Vi bakom scenen såg hur han stannade upp, innan han fann sig och fortsatte. Det var fantastiskt kul.

I Linköpings Studentspex är det tradition att klubbmästeriet lagar mat som anknyter till föreställningens tema. Alma Genfeldt minns hur de en gång tog sig vatten – eller snarare smet – över huvudet:

– Vi skulle laga okonomiyaki, ett slags japanska kålpannkakor, till väldigt många människor. Där stod vi i ett pyttelitet pentry med stora grytor med smet och pannkakor överallt och skrattade så vi grät. Vi fick hålla på till midnatt, men vi har ändå aldrig fått så mycket beröm som vi fick av de andra spexarna den gången.

Spex-SM kommer säkert att ge upphov till många nya skratt, både för de deltagande spexarna och för publiken.

– Vet du inte vad spex är, kom och titta! Det är väldigt lekfullt och det finns något för alla, säger Alma Genfeldt.

En scen där skådespelare blir anfallna av en drake.
I Linköpings Studentspex föreställning ”Drakskepp och Druider” från 2023 fanns en drake på scenen. ”När vi skulle bygga den tänkte jag först att det aldrig skulle gå – men det blev en drake som kunde både röra sig och spruta eld”, säger Alma Genfeldt.Daniel Häggmyr

Spexfakta

  • Linköpings Studentspex grundades 1979 och hade premiär för sin första uppsättning ”Göta kanal” 1981. Spexet var bland de första att ha både kvinnor och män på scenen (och inte bara manliga skådespelare).
  • Holgerspexet grundades 1998 och den första uppsättningen hette ”Slaganfallet vid Stångebro”. Föreningen är uppkallad efter Nils-Holger Areskog som var dekan vid dåvarande Hälsouniversitetet.
  • De två första nationella tävlingarna i spex gick under namnet spexiader och anordnades 1989 (då Linköpings Studentspex vann med spexet ”Den gula faran”) och 1992. SM i studentspex har tidigare arrangerats fyra gånger i Örebro, första gången 2002. Linköping har vunnit titeln Bästa spex vid två av tillfällena, 2007 med ”Hannibal” och 2012 med ”Världsomställningen i Paris”.
  • Spex-SM i Linköping äger rum på Forumteatern i Kårhuset Kollektivet den 10–11 maj. Bakom själva evenemanget står en kommitté med spexare från bland annat Linköping. Under de två dagarna spelas sju entimmesföreställningar. Linköpings bidrag kan också beskådas veckan före, då spexarna ger fyra föreställningar den 2–4 maj. Läs mer på spex-sm.se och spexen.se.

Studentliv att längta till

Senaste nytt från LiU

Porträtt av man (Carl Fredrik Graf)

Carl Fredrik Graf får LiU:s förtjänstmedalj

Avgående landshövding Carl Fredrik Graf tilldelas Linköpings universitets förtjänstmedalj för ”sin vilja och förmåga att samla regionens olika krafter i arbetet för en positiv samhällsutveckling”. Medaljen delas ut vid den akademiska högtiden 1 juni.

Kampanj mot droger blev Emmas genombrott

När Kårservice i samarbete med kårerna bestämde att tydligt ta avstånd från droger och droghandel gick uppdraget till GDK-studenten Emma Kunelius. Hennes kampanj fick stort genomslag på campus och nominerades i tävlingen Stora Kommunikationspriset.

Ola Larsmo.

En brygga mellan universitetet och samhället

Författaren Ola Larsmo sammanfattar sin tid som gästprofessor vid LiU som spännande, givande och viktig. Han menar att det i dag är viktigare än någonsin att känna till sin historia och att förstå den.