Sjuksköterskeprogrammet - information till dig som är antagen
Välkommen till tre spännande år på Sjuksköterskeprogrammet. Här kommer viktig information inför terminsstarten.
Svara på antagningsbeskedet
Om du vill ha din plats
Du som antagits i urval 1 måste svara Ja om du vill ha din plats. Ditt svar ska ha inkommit senast den 16 december 2024 via antagning.se.
Har du antagits i urval 2 behöver du inte lämna svar om du vill ha din plats.
Även om du har för avsikt att söka anstånd måste du tacka ja till din plats.
Om du inte vill ha din plats
Oavsett när du antagits ska du snarast lämna återbud om du inte vill ha din plats. Du kan lämna återbud till platser som du är antagen till, men också till reservplatser. Läs mer på antagning.se – Tacka ja eller nej
Upprop och reservantagning
Utbildningen startar med upprop måndagen den 20 januari 2025 på Campus US (Universitetssjukhuset) i Linköping.
Alla nya studenter på sjuksköterskeprogrammet har upprop på Campus US i Linköping måndagen den 20 januari. Detta gäller alltså både för dig som har studieort Norrköping och för dig som har studieort Linköping.
Tider för upprop
Sjuksköterskeprogrammets upprop är uppdelat för respektive studieort:
- För dig med studieort Linköping är upprop kl. 08.15–09.00.
- För dig med studieort Norrköping är upprop kl. 09.15–10.00.
Lokal: Båda uppropen sker i Belladonna, hus 511/001, plan 9, ingång 76, Campus US (Universitetssjukhuset) i Linköping.
Hitta till Belladonna (karta)
Gemensam introduktion för alla sjuksköterskestudenter
Efter uppropen hålls en gemensam kursintroduktion för båda studieorternas studenter, kl. 13.15–15.00.
Lokal: Berzelius, hus 463, plan 9, ingång 65, Campus US i Linköping.
Hitta till Berzeliussalen (karta)
Meddela om du inte kan komma på uppropet
Det är obligatorisk närvaro vid upprop. Om du har skäl att inte närvara, kontakta studievägledare i god tid före uppropet (se adress nedan). Om du uteblir från uppropet och inte har meddelat detta till studievägledare, förlorar du din plats på programmet.
Den första tiden på programmet
Välkomstsamling för alla nya studenter
Förutom uppropet sker en gemensam välkomstsamling den första dagen, då alla nya studenter vid Medicinska fakulteten deltar.
Tid: 20 januari kl. 10.00–10.30
Plats: Växthuset (hus 511, ingång 75, 76 eller 78, plan 9–11), Campus US.
Hållpunkter
10.00 LiTHe Blås.
10.10 Välkommen från dekan och prodekan, LiU samt Region Östergötland.
10.25 Studentkåren Consensus.
10.30 Klart.
Schema
Bra att veta
Om Sjuksköterskeprogrammet
Sjuksköterskeprogrammet är en professionsutbildning: den leder till en yrkesexamen (sjuksköterska) och en kandidatexamen (omvårdnad). Efter slutfört program kan du ansöka om legitimation som sjuksköterska.
Omvårdnad och hälsofrämjande arbete är sjuksköterskans kompetens- och ansvarsområde. Som legitimerad sjuksköterska har du ansvar för omvårdnaden och leder omvårdnadsarbetet i vårdteam. Arbetet förutsätter att du har inhämtat goda kunskaper i omvårdnadsvetenskap och medicinsk vetenskap.
Sjuksköterskeprogrammet omfattar teori och praktisk tillämpning inom omvårdnad. Du studerar också ämnen såsom etik, kommunikation, patientsäkerhet, personcentrerad vård, kvalitet och teamarbete. Arbetet som sjuksköterska fordrar en helhetssyn på människan, men också förståelse för grupper och samhälle. Utöver omvårdnad studerar du därför ämnesområden som människokroppens anatomi och fysiologi, sjukdomslära, farmakologi, läkemedelshantering, med mera. Dessa kunskaper ger dig förutsättning att även arbeta med förebyggande omvårdnad och med människor som har ohälsa eller sjukdom.
Ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt är grunden för akademiska studier, och du kommer genom utbildningen att arbeta utifrån bästa tillgängliga kunskap.
Den pedagogiska utgångspunkten för sjuksköterskeprogrammet (och andra grundutbildningar vid Medicinska fakulteten) är problembaserat lärande (PBL). Det problembaserade lärandet innebär att du som student har ansvar för ditt lärande. Genom ett aktivt och bearbetande förhållningssätt till olika lärstödjande moment och uppgifter befäster du dina kunskaper.
Hur kan du förbereda dig?
Vi rekommenderar att du inför start på sjuksköterskeprogrammet förbereder dig genom att läsa följande litteratur (som rör högskolestudier och sjuksköterskans profession) och tar del av innehållet i plattformen ”Om universitetsstudier” som du får tillgång till när du aktiverat ditt LiU-id.
Till plattformen Om universitetsstudier
Rekommenderad litteratur
- Bergman, M. & Israelsson, B-M. Att studera på högskolan – studieteknik och motivation på vägen. 3:e uppl. Lund: Studentlitteratur, 2022. Denna bok introduceras i ett antal Youtube-sekvenser.
- Dahlborg-Lyckhage, E. (red). Att bli sjuksköterska – en introduktion till yrke och ämne. 3:e uppl. Lund: Studentlitteratur, 2019.
- Plattformen ”Om universitetsstudier”. Studier vid universitetet ställer krav på en hög grad av självständighet och eget ansvar. Välfungerande studier förutsätter en god förmåga att planera, genomföra och utvärdera det egna lärandet samt de strategier som används för att utveckla kunskap. I plattformen hittar du bland annat tips gällande goda studievanor och strategier, information om problembaserat lärande (PBL). Länk till plattformen finns längre ner på sidan.
Vi rekommenderar också att du repeterar dina förkunskaper om människokroppens anatomi och fysiologi samt kemi och matematik. Förslag på litteratur: Naturkunskap 1 och 2 samt Kemi 1–3 (gymnasienivå).
Tidigt i termin 1 kommer du att behöva skaffa dig kunskap om ett ramverk som heter Fundamentals of Care. Lämplig litteratur för detta är Muntlin, Å., & Jangland, E. (2020). Fundamentals of care: klinisk tillämpning av ett teoretiskt ramverk för omvårdnad. Lund: Studentlitteratur. För att underlätta för dig själv är det bra om du har tillgång till denna redan i början av utbildningen. Hinner du dessutom läsa ett kapitel eller två innan uppropet så har du skaffat dig ett litet försteg.
Ingen obligatorisk kurslitteratur
Problembaserat lärande (PBL) innebär bland annat att det inte finns obligatorisk litteratur på programmet. Däremot finns det rekommenderad referenslitteratur som du kan behöva ha tillgång till för vissa uppgifter och examinationer. Information om referenslitteratur får du första kursveckan.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Nästan hälften av utbildningen på sjuksköterskeprogrammet omfattar klinisk träning och tillämpning av teoretiska kunskaper. Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) genomförs i alla terminer, inom olika verksamheter (regional och kommunal samt privat hälso- och sjukvård).
VFU genomförs i hela Östergötland, vilket innebär att du ska vara beredd att resa till andra orter än din studieort. Schemat vid VFU innebär dag-, kvälls-, natt- och helgarbete. Du betalar själv eventuella merkostnader för resor till och från din VFU-plats.
Följ verksamhetens hygienregler
För din och andras säkerhet ska du följa hygienregler under din VFU. Du skall också följa verksamhetens hygienregler.
Studier första terminen
Sjuksköterskeprogrammet ges på två studieorter, Linköping och Norrköping, med samma kursplan och kursledning. Vissa moment läser båda studieorterna tillsammans. Vid sådana moment reser du som student gratis mellan studieorterna med Campusbussen.
Terminen börjar med omvårdnadsvetenskap
Dina studier vid Medicinska fakulteten börjar med sex ämnesspecifika veckor. Under de fyra första veckorna läser du omvårdnadsvetenskap och under den femte veckan börjar du även studera medicinsk vetenskap i basgrupp. Basgruppen är en central del i det problembaserade lärandet och handleds av lärare. Studier i basgrupp ger bra yrkesförberedande kunskaper och färdigheter när du väl ska arbeta som sjuksköterska.
Interprofessionellt lärande (IPL)
Den sjunde veckan (kalendervecka 41) börjar det första av tre interprofessionella moment (IPL1) vid Sjuksköterskeprogrammet. Då samläser studenter från alla program vid Medicinska fakulteten.
Under de sex veckor som IPL1 ges kan studierna vara förlagda till både Linköping och Norrköping. IPL1 startar och slutar med heltidsstudier i momentet. Däremellan studerar du IPL1 på halvtid och resten av tiden kurser inom Sjuksköterskeprogrammet. Det innebär att du under IPL1 kommer att delta i två basgrupper, den ena programspecifika och den andra med studenter från andra program.
Verksamhetsförlagd utbildning och ämnesspecifika studier
Efter IPL1 är det fyra veckor VFU som genomförs inom kommunal hälso- och sjukvård. Därefter följer fortsatta ämnesspecifika studier på Sjuksköterskeprogrammet.
Studier på helfart och obligatoriska moment
Alla kurser i programmet ges på helfart och är campusförlagda. Utöver basgrupp ingår både obligatoriska och lärstödjande moment samt självstudier. Det är inte möjligt att ansöka om ledighet under terminstid på universitetet.
Att studierna bedrivs på heltid innebär inte att du har schemalagd undervisning på heltid. På den tid du inte har schemalagd undervisning förväntas du bedriva studier själv eller tillsammans med medstudenter. Det är viktigt att du tänker på detta om du till exempel är vårdnadshavare till yngre barn när du planerar ditt behov av barnomsorg eller om du funderar kring möjligheter att arbeta parallellt med dina heltidsstudier.
Att studera på universitet på heltid brukar upplevas som givande och roligt men också utmanande och ibland krävande och svårt, särskilt i början på utbildningen när både studieinnehållet och miljön är ny. Genom att gå in med inställningen att studierna måste få ta den tid de behöver och planera för att studierna ska vara din heltidssysselsättning skapar du också goda förutsättningar för dig själv att komma in i studierna på ett bra sätt och uppleva mer av de positiva aspekterna av att studera vid universitetet.
Stöd inför studiestarten och under studierna
Studentenheten
Har du frågor inför studiestart är du välkommen att höra av dig till studievägledaren på respektive studieort. För kontakt (via telefon och mejl, eller för att boka ett möte), vänd dig till:
- Linköping – studievägledare Ann-Christin ”Titti” Josefsson, 013-28 68 17
- Norrköping – studievägledare Anna Svalin, 011-36 35 33
Du kan även nå studievägledarna via funktionsadress: studievagledare@medfak.liu.se
Studievägledning inom medicin och vård
Studera med funktionsnedsättning
Har du en varaktig funktionsnedsättning och ska börja plugga på universitetet? Kontakta våra koordinatorer så snart som möjligt för att se vilket stöd som kan vara aktuellt för dig.
Mottagning av nya studenter
I samband med studiestarten anordnar studentkåren Consensus och Sjuksköterskeprogrammets sektioner sociala aktiviteter för dig som är ny student. Mottagningen, eller Nolle-P som det också kallas, håller på ungefär två veckor. Faddrarna, som redan är studenter på Sjuksköterskeprogrammet, tar hand om dig för att starten på dina studier ska bli så bra, rolig och trygg som möjligt.
Med vänliga hälsningar
Åsa Ernersson, programansvarig och Jessica Marin, biträdande programansvarig
Inför terminsstart
Bostad
Flyttanmälan och studiemedel
Folkbokför dig på studieorten
Aktuella adressuppgifter är viktiga, både för dig och för universitetet så att information som skickas via brev verkligen kommer fram. Enligt folkbokföringslagen är du skyldig att folkbokföra dig på studieorten. Undantag gäller för den som har make/maka, sambo, barn på annan ort (eller saknar bostad på studieorten).
Gör flyttanmälan hos Skatteverket
Ladok hämtar adressuppgifter från Skatteverket. Tillfällig adress anger du själv i Ladok, som du får tillgång till när du har registrerat dig på utbildningen.
Ansök om studiemedel och lämna studieförsäkran
När du har registrerat dig dagen efter uppropet rapporteras det automatiskt till Centrala studiestödsnämnden (CSN) och sedan sker utbetalningen av studiemedel. OBS! För att utbetalning skall ske måste du lämna en studieförsäkran till CSN.
Vi rekommenderar dig att söka studiemedel för så lång period som möjligt, eftersom CSN gör en ny prövning vid varje ansökan.
CSN har kontor i Linköping:
Hamngatan 13, 581 96 Linköping, tel. 0771-27 60 00
csn.se