Torsdag 17 oktober
Kommunala strategier vid förändrade ekonomiska förutsättningar och besvärliga situationer
Föreläsare: Robert Jonsson, universitetslektor i företagsekonomi på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet
Om seminariet: Föreläsaren berättar om en kommande rapport som bygger på fallstudier av elva kommuner i Sverige. Vid seminariet synliggörs specifikt ett antal strategier som kommunerna har använt för att hantera ekonomi och verksamhet i samband med lågkonjunkturen.
En slutsats från studien är att den lokala historien och det geografiska läget präglar tolkningen av situationen och val av strategier. Avslutningsvis ställs frågan huruvida förändrade ekonomiska förutsättningar och besvärliga situationer är normalläget för kommunerna?
Tid: Torsdag den 17 oktober kl. 10.30 - 12.00
Plats: Digitalt via Zoom
Torsdag 14 november
Polisarbete i periferin: vad händer på landsbygden när det är långt till polisstationen?
Föreläsare: Susanne Stenbacka, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet
Om seminariet: Många landsbygder har en situation som innebär att avståndet till en polisstation är långt och det kan dröja innan polisen kommer efter att ha larmats. Närvaron, eller frånvaron, av polisen påverkar många olika samhällsfunktioner.
Poliser och andra yrkesgrupper som är beroende av polisinsatser i sitt arbete utrycker att samarbetet dem emellan bygger på tillit och förstärks, samtidigt som ansvarsområden förskjuts. Geografin leder till lokalspecifika lösningar. Tillgång till polis påverkar också upplevelsen av ett lokalsamhälles position och betydelse i ett nationellt perspektiv.
Tid: Torsdag den 14 november kl.13.30 - 15.00
Plats: Digitalt via Zoom
Torsdag 12 december
Goda grannar: om grannskapets betydelse för integration
Föreläsare: Martin Andersson, professor i industriell ekonomi vid Blekinge tekniska högskola
Om seminariet: Föreläsaren berättar om en ny rapport som visar på att det finns samband mellan egenskaper i det grannskap där personer med utländsk bakgrund växer upp och förutsättningar för integration.
Rapporten visar att egenskaper i grannskapet har betydelse för individens livschanser. Både invandrare och barn till invandrare som är födda och uppvuxna i Sverige påverkas. Att bo nära personer med liknande bakgrund kan däremot vara positivt för individens möjligheter, både när det gäller uppnådd utbildningsnivå och etablering på arbetsmarknaden.
Tid: Torsdag 12 december kl. 10.30 - 12.00
Plats: Digitalt via Zoom