Välkommen till höstens seminarieserie på CKS!

 

Fotograf: THOR BALKHED

 

I höst erbjuder CKS tre seminarier som spänner över flera olika teman som berör samhällsutmaningar som i hög grad är aktuella för kommuner och regioner i dag.

Robert Jonsson från Centrum för kommunstrategiska studier vid Linköpings universitet är först ut den 17 oktober. Vid det andra seminariet den 14 november kan man lyssna på Susanne Stenbacka, professor i kulturgeografi från Uppsala universitet Höstens seminarieserie avslutas den 12 december av Martin Andersson, professor i industriell ekonomi vid Blekinge Tekniska Högskola.

Seminarierna sänds digitalt via Zoom, de är kostnadsfria och öppna för alla. 

Anmäl dig till ett eller flera av seminarierna här

 

Program

Torsdag 17 oktober

Kommunala strategier vid förändrade ekonomiska förutsättningar och besvärliga situationer

Föreläsare: Robert Jonsson, universitetslektor i företagsekonomi på Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, vid Linköpings universitet

Om seminariet: Föreläsaren berättar om en kommande rapport som bygger på fallstudier av elva kommuner i Sverige. Vid seminariet synliggörs specifikt ett antal strategier som kommunerna har använt för att hantera ekonomi och verksamhet i samband med lågkonjunkturen.

En slutsats från studien är att den lokala historien och det geografiska läget präglar tolkningen av situationen och val av strategier. Avslutningsvis ställs frågan huruvida förändrade ekonomiska förutsättningar och besvärliga situationer är normalläget för kommunerna?

Tid: Torsdag den 17 oktober kl. 10.30 - 12.00
Plats: Digitalt via Zoom

Torsdag 14 november

Polisarbete i periferin: vad händer på landsbygden när det är långt till polisstationen?

Föreläsare: Susanne Stenbacka, professor i kulturgeografi vid Uppsala universitet

Om seminariet: Många landsbygder har en situation som innebär att avståndet till en polisstation är långt och det kan dröja innan polisen kommer efter att ha larmats. Närvaron, eller frånvaron, av polisen påverkar många olika samhällsfunktioner.

Poliser och andra yrkesgrupper som är beroende av polisinsatser i sitt arbete utrycker att samarbetet dem emellan bygger på tillit och förstärks, samtidigt som ansvarsområden förskjuts. Geografin leder till lokalspecifika lösningar. Tillgång till polis påverkar också upplevelsen av ett lokalsamhälles position och betydelse i ett nationellt perspektiv.

Tid: Torsdag den 14 november kl.13.30 - 15.00
Plats: Digitalt via Zoom 

Torsdag 12 december

Goda grannar: om grannskapets betydelse för integration

Föreläsare: Martin Andersson, professor i industriell ekonomi vid Blekinge tekniska högskola 

Om seminariet: Föreläsaren berättar om en ny rapport som visar på att det finns samband mellan egenskaper i det grannskap där personer med utländsk bakgrund växer upp och förutsättningar för integration. 

Rapporten visar att egenskaper i grannskapet har betydelse för individens livschanser. Både invandrare och barn till invandrare som är födda och uppvuxna i Sverige påverkas. Att bo nära personer med liknande bakgrund kan däremot vara positivt för individens möjligheter, både när det gäller uppnådd utbildningsnivå och etablering på arbetsmarknaden.

Tid: Torsdag 12 december kl. 10.30 - 12.00
Plats: Digitalt via Zoom

Kontakt

Tidigare seminarieserier

Kopparhammaren, Motala Ström och Kåkenhus

Samhällsutmaningar i CKS seminarieserie

Vårterminen 2024 erbjuder CKS tre seminarier som spänner över flera olika teman men som alla berör aktuella samhällsutmaningar. Det handlar om politikers utsatthet, resursfördelning och prioriteringar samt kommunal krisberedskap.

En parkbänk på natten vid en cykelväg

CKS seminarieserie hösten 2023

Höstens seminarieserie på CKS handlar om ”Trygghet och brottslighetens geografi”. Ett högaktuellt ämne då ny lagstiftning har gett kommunerna ett större ansvar för att bedriva ett brottsförebyggande arbete i kommunens geografiska områden.

Bild på elbil som laddas vid en laddstolpe

Energi och hållbarhet tema för vårens seminarieserie

Krig, klimatförändringar och urbanisering är exempel på företeelser som är globala men som får lokala konsekvenser. Vårens seminarier på CKS handlar om hur frågor som rör planering för brist på el, överkonsumtion och urbanisering lokalt kan hanteras.