21 oktober 2016

Flera av LiU:s forskare har i veckan bidragit till att förklara skillnaderna mellan Linköping och Norrköping.

Spårvagn i Norrköping och domkyrkan i LinköpingFoto: Melinda Danielsson; Per Wichmann 

Sveriges Radio P4 Östergötland har jämfört Linköping och Norrköping ur en rad aspekter: rankinglistor, ekonomi, näringsliv, politik, hälsa, nöjen.

– Idén kom från alla rankninglistor som görs och där vår uppfattning var att Linköping i princip alltid får bättre resultat än Norrköping. Är det så? Och vad blir det för bild om man lägger ihop allt det där? säger Petter Ahnoff, agendachef på Sveriges Radio P4 Östergötland.

Rankinglistor och identitet

Radion har bland annat jämfört kommunerna genom 19 olika rankinglistor, intervjuat politiker, medborgare och forskare.  Linköpings universitet har i högsta grad bidragit med kunskap och kommentarer under veckan. Först ut var Elin Wihlborg, professor i statsvetenskap på IEI, som talade om att en av anledningarna till att Linköping kommer ut bättre i kommunrankningar är att de har bättre ekonomiska förutsättningar. Mats Brusman, adjunkt vid ISV, pratade om städernas kulturella identitet och självbilder och hur de formats.

Hans Nilsson, biträdande professor i historia på ISAK, berättade om det dramatiska 1970-talet när båda städerna skakades om: Norrköping miste det mesta av sin tongivande textilindustri, medan Saab etablerades i Linköping vilket bidrog till en stark inflyttning och kom att forma stadens framtid.

Hjärtdödligheten skiljer mellan städerna 

Björn Grip, doktorand vid Tema Q och som disputerar i november med avhandlingen "Den ojämlika dödligheten - hjärtdödlighet och samhällsutveckling i två städer" talade om skillnaden i hjärtdödlighet mellan Linköping och Norrköping. Han ser ett samband mellan fattigdom och hjärtdödlighet efter att studerat stadsdelar i Linköping och Norrköping och kommit fram till att Linköping som är en rikare stad har fler invånare med god hälsa.

Johan Wänström, lektor vid Centrum för kommunstrategiska studier, pratade på torsdagen om sin forskning om blocköverskridande samarbeten som blivit allt vanligare i det svenska politiska landskapet. Hans forskning visar bland annat att det ofta är utvecklingsfrågor som initierar blocköverskridande samarbeten. När det gäller Linköping och Norrköping är blocköverskridande samarbeten vanligare i Linköping.

Ny och aktuell forskning

Mycket av det ni rapporterat om i veckan kände ni till tidigare, men är det något som förvånat dig?

–Den färska forskningen om blocköverskridande samarbeten känns ny och aktuell, jag hade inte hört det förut. Att politiker skiftar fokus i nya konstellationer och att frågorna blir andra, det var nytt för mig, säger Petter Ahnoff.

Länk: P4 Östergötlands granskning Linköping vs Norrköping

Senaste nytt från LiU

Flaggor vajar utanför Studenthuset.

LiU:s nya universitetsdirektör – en erfaren och driven chef

Anna Thörn blir ny universitetsdirektör vid LiU. Hon jobbar för närvarande som regiondirektör i Region Dalarna och har tidigare haft flera chefsbefattningar i Östergötland, bland annat som kommundirektör i både Norrköping och Söderköping.

Studentsångare tågar på Valborg

Valborgstradition fyller 50 år

På valborgsmässoafton blir det som traditionen bjuder, vårsånger, vårtal och mösspåtagning med manskören Linköpings Studentsångare på Borggården utanför Linköpings slott. I år firar traditionen 50-årsjubileum.

En man som håller händerna runt en illustration av ett hjärta.

Pristagaren: ” Jag vill lära mig så mycket som möjligt om hur kroppen fungerar”

Tino Ebbers är 2024 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Hans forskning befinner sig i gränslandet mellan medicin och teknik och fokuserar på sjukdomar i hjärtat och blodkärlen.