26 november 2024

Redan efter halva tiden lämnar AI-kommissionen sin slutrapport till regeringen. LiU-professorn Fredrik Heintz, som lett delar av arbetet, menar att det är bråttom: "Det viktiga är att komma igång nu."

Tre män och en rapport i handen på den mittersta
Arbetet i AI-kommissionen har letts av Carl-Henric Svanberg som för övrigt är LiU-alumn. AI-kommissionens färdplan för Sverige överlämnas till civilminister Erik Slottner, också alumn från LiU. LiU-professor Fredrik Heintz menar att det är viktigt att ta beslut nu.

Regeringen tillsatte AI-kommissionen i början av 2024 i syftet att stärka svensk konkurrenskraft, välfärd och att utveckla användning av AI i Sverige. Civilminister Erik Slottner tar emot slutrapporten som fått namnet ”AI-kommissionens färdplan för Sverige". I eftermiddag är även statsministern med på evenemanget. LiU-professor Fredrik Heintz är en av ledamöterna i AI-kommissionen.
– Vi har valt att lämna in rapporten efter halva tiden, för vi har inte tid att vänta. Vi måste agera nu. Det behövs tydligt politiskt ledarskap för att skapa förutsättningarna för att snabbt och säkert förflytta Sverige framåt inom AI. Det är viktigt att ta beslut nu.

Utredningen bygger på tre delar: ”En stabil grund att bygga på”, som handlar om energiförsörjning, telekom, beräkningskraft, data och spetsforskning; ”AI för alla” som innebär kompetenslyft, innovation och AI för en offentlig sektor i framkant; tredje delen handlar om ledarskap och styrning.

Fotograf: Anna Nilsen

Enligt Fredrik Heintz behöver Sverige vara mer aktiva internationellt.
– Ledarskap och styrning behövs för att faktiskt genomföra färdplanen vi tagit fram. Det handlar inte främst om att vi ska ta fram ny teknologi utan snarare att skapa förutsättningar för innovation, utbildning och samhällsutveckling, för att möta framtiden på bästa sätt. AI är en förutsättning, en möjlighet och nu måste vi ta tillvara på den.

För att lyckas med de tre delarna menar AI-kommissionen att Sverige bör satsa 16,7 miljarder kronor över tio år. 11,5 miljarder kronor för de närmsta åren och sedan ytterligare fem. Största posten handlar om spetsforskning. De två posterna kompetens och offentlig sektor är ungefär likvärdiga. Sedan kommer beräkningskraft på fjärde platsen.
– Det är viktigt att det blir någonting för alla. Vi måste ha kloka regler och vi måste göra smarta investeringar. Vi måste ha internationellt samarbete för att säkerställa att AI kan användas på ett sätt som stärker Sverige.

Bygga ut beräkningskraft

AI-kommissionen föreslår att bygga ut beräkningskraften. Inferens är processen inom artificiell intelligens när en tränad maskininlärningsmodell genererar svar, vilket kräver snabb tillgång till beräkningskraft. I förslaget ingår att även utöka beräkningskraften för inferens. Förslaget är att detta ska läggas på Nationell akademisk infrastruktur för superdatorer i Sverige, NAISS, som Linköpings universitet är värd för.
– Det är bra att man nu ser beräkningsinfrastrukturen som en av de stora nationella forskningsinfrastrukturerna.

Tre excellenscenter inom AI

AI-kommissionen föreslår också att regeringen inrättar tre excellenscenter inom AI-området, var och en med en budget på 100 miljoner kronor per år i tio år. Centren ska samverka med forskare och projekt vid olika svenska lärosäten samt samarbeta med näringsliv. Centren behöver inte vara på geografiska platser, de kan vara virtuella och omfatta flera lärosäten, men med ett lärosäte som huvudman.
– Vi behöver uppnå kritisk massa, så jag ser gärna att tyngdpunkten ligger på enskilda lärosäten för att skapa en geografisk närhet, säger Fredrik Heintz.

I förslaget finns 600 doktorandtjänster, 200 postdoktortjänster och 50 tjänster för gästprofessorer, för att bygga upp kompetensen via forskningen. Hittills har Wallenberg AI Autonomous Systems and Software Program, WASP, tagit ett stort ansvar för grundforskningen. Det skulle vara positivt att det offentliga kommer in och gör motsvarande satsning, menar Fredrik Heintz.

Är Linköpings universitet en möjlig kandidat som excellenscenter inom AI-området?

– I Vinnovas rapport Strategiska tekniker för Sverige - ett underlag för nationella prioriteringar, pekas Linköping ut som ledande när det gäller AI och datavetenskap. Så chanserna borde vara goda.

Finns kompetenslyft för lärare i högre utbildning med i AI-kommissionens förslag?

– Ja och det kan vara en fördel att bygga vidare på det som gjorts inom WASP-ED*. Syftet är dels att lärarna ska få möjlighet till kompetensutveckling, dels att innehållet i utbildningen ska bli framtidssäkert. I rapporten påpekar vi att universitet och högskolor skyndsamt bör införa relevant AI-innehåll i alla utbildningar. Det är något Linköpings universitet redan har påbörjat. Det viktiga är att komma igång nu, poängterar Fredrik Heintz igen.

*WASP-ED - Wallenberg AI and Transformative Technologies Education Development Program. Linköpings universitet är värd för programmet. Läs mer på WASP-ED.org

Kontakt

Mer om AI vid LiU

Läs mer

Senaste nytt från LiU

Samling av bilder på uppskjutning av raket, och man i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.