16 december 2024

Tre viktiga saker går inte att vara utan om ett företags hållbarhetsstrategi ska gå från ord till handling. Civilingenjörerna Rebecca Nygård och Ellinor Lönngren får Christer Giléns stipendium för sitt examensarbete vid Linköpings universitet.

Två kvinnor med blombuketter.
Rebecca Nygård och Ellinor Lönngren. Fotograf: Privat

− Det är jätteroligt att just vår uppsats får den här utmärkelsen, eftersom vi lagt mycket tid och omtanke på den, säger Rebecca Nygård.

Och Ellinor Lönngren håller med:

− Det var väldigt roligt att jobba tillsammans. Att intervjua alla de här människorna på olika företag gav oss många insikter och erfarenheter som vi kan ta med oss.

Varför valde ni att arbeta med just hållbarhetsstrategier?
− Det är väldigt aktuellt med hållbarhet just nu. Kunderna efterfrågar hållbara lösningar, och det har kommit nya regler och lagar. Därav tyckte vi att det var ett spännande och roligt område.

Ändå uppstår det ofta ett gap mellan formuleringen av en strategi och själva genomförandet i praktiken. Uppsatsens syfte var att hjälpa teknikkonsultbolag att minska det här gapet och öka den positiva inverkan från deras hållbarhetsstrategier.

− Förankring är hela grejen. Det blev ganska tydligt att man behöver få med hela organisationen för att en strategi ska bli verklighet. Även enskilda avdelningar.

Förankring är
hela grejen

Med vetenskaplig litteratur som grund tog de fram en analysmodell som består av en undersökning och värdering av åtta huvudområden för förankring. De åtta huvudområdena är ledarskap, kommunikation, företagskultur/ värderingar, organisatoriskt lärande, resursfördelning och planering, organisationsstruktur, formella system samt externa intressenter.

Deras första slutsats är att samtliga områden behövs. Men tre av dem sticker ut särskilt mycket:

− De tre viktigaste huvudområdena är ledarskap, kommunikation och företagskultur/värderingar även om man inte kan bortse från de andra, säger Rebecca Nygård.

Varför är just de här tre så betydelsefulla?
− De hänger förstås samman. Men ledningen måste skicka tydliga signaler om att hållbarhetsarbetet är viktigt. Det räcker inte med att formulera ett måldokument. Och i detta ligger företagskulturen och värderingarna. Om inte värderingarna genomsyrar organisationen så riskerar arbetet att avstanna.

Hur vet man att man har en bra företagskultur i det här sammanhanget?
− Det är också en del av ledarskapet att över tid kunna skapa en kultur som främjar flexibilitet och ett slags mottaglighet för förändring. Så därför har vi tittat mycket på just förändringsledning. Är verksamheten mottaglig för en stor förändring, då kommer förändringen. Vi såg att de mindre företag verkar något snabbare än de riktigt stora

Det vi såg i vårt
exjobb finns på riktigt

De båda har nu båda fått jobb på olika företag. Rebecca Nygård arbetar på EFFSO, ett svenskt konsultbolag inom inköp. Och Ellinor Lönngren arbetar på dryckestillverkaren Red Bulls huvudkontor i Salzburg, Österrike.

En sak har de båda noterat ute i arbetslivet:
− Det vi såg i vårt exjobb finns på riktigt. Det är intressant att man kan upptäcka de här sakerna i det verkliga arbetslivet. Jag tycker också man märker, nu när man börjat jobba, att man har lärt sig otroligt mycket under de här fem åren på universitetet, säger Ellinor Lönngren.

De tycker båda att de har fått med sig mycket kunskap från utbildningen vid LiU. Men de har också haft roligt på vägen.

− Det är en bra utbildning, där vi blivit bra på att snabbt lära oss nya saker, säger Rebecca Nygård

Och de är nöjda med studentlivet:
− Det är verkligen ett levande studentliv i Linköping, med starkt sektionsliv, sittningar och aktiviteter!

Två kvinnor med blombuketter.
Rebecca Nygård och Ellinor Lönngren.Fotograf: Privat

Här studerade pristagarna

Stöd LiU

Kontakt

Kristina Lyngenberg

Fundraiser

LiU Donation

  • Linköpings universitet, Universitetsförvaltningen (UF) 

Senaste nytt från LiU

Kvinna utomhus, helbild.

Linda Carlsson blir ny kommunikationsdirektör

Linköpings universitet har utsett Linda Carlsson till ny kommunikationsdirektör. Hon kommer närmast från Universitets- och högskolerådet, UHR

En grupp unga tittar på en datorskärm

Blandad skolmiljö gynnar alla elever

Mer mångfald och mindre segregation i skolan kan höja ambitionerna för alla elever. En skola där barn med olika bakgrund går tillsammans kan också minska negativa effekter av socioekonomiska skillnader.

Specialbyggd kuvös och miljoner till barnmedicinsk forskning

Inköp av en specialbyggd kuvös som kan användas vid undersökningar av för tidigt födda och bidrag till sex nya forskningsprojekt. Det är några exempel på forskning som får bidrag från Joanna Cocozzas stiftelse år 2024 .