19 december 2024

Artificiell intelligens som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling från Linköpings universitet har utvecklat begreppet maskinpsykologi och hur det kan bidra till AI-utvecklingen.

Serverrum,data på svart skärm.
Kod på skärm Fotograf: Thor Balkhed

Så kallad artificiell generell intelligens (AGI) har varit den heliga graalen inom AI-forskningen ända sedan 1950-talet. Än så länge har mänskligheten inte lyckats skapa en konstgjord intelligens som kan lösa intellektuella uppgifter på samma sätt som vi människor. Men vissa forskare tror att det kan ske så snart som inom fem år.

En av dem är Robert Johansson, som nyligen disputerade i datavetenskap vid Linköpings universitet. Men till skillnad från de dystra framtidsscenarios som oftast målas upp kring AGI i populärkulturen, tror han att den kan vara mänskligheten till gagn.

– Ja, det är jag säker på! Det förändrar allt vi gör och är inte bara en fortsättning på vanlig AI – det är något helt annorlunda. AGI tror jag får brett genomslag i samhället på ett helt annat sätt än dagens AI. Man kan skapa en ny typ av agent till exempel virtuella forskare eller psykologer – men också väldigt mycket annat, säger Robert Johansson.

Hjälp att bli kärleksfulla

Samtidigt ser han utmaningar med teknikutvecklingen i en orolig omvärld. AGI skulle kunna användas i olika syften för att till exempel skapa splittring.

– Det är ju en teknologi som vi måste verkligen hantera med varsamhet. Å andra sidan så tänker jag också att artificiell generell intelligens kan hjälpa till att vara en motkraft mot flera destruktiva utvecklingar i samhället. Det kanske kan hjälpa oss människor att kliva fram som mer kärleksfulla. Jag är öppen för att AGI kan hjälpa oss att utvecklas på det sättet också, säger Robert Johansson.

Person (Robert Johansson) som föreläser.
Robert Johansson, forskare i psykologi och nyligen disputerad i datavetenskap, tror att artificiell generell intelligens inte är så lång bort. Fotograf: Jalal Maleki
Men att utveckla en konstgjord intelligens på samma nivå som en människa är en monumental utmaning. Olika forskare försöker närma sig problemet på olika sätt. Vissa tror att storskaliga språkmodeller som ChatGPT är vägen att gå, medan andra tänker att man ska simulera hjärnan. Den väg Robert Johansson valt att följa kan kallas principbaserad. Det innebär att han försökt identifiera viktiga psykologiska inlärningsprinciper som kan förklara intelligens för att sedan implementera dem i en dator.

Datavetenskap och psykologi

Parallellt med sina doktorandstudier vid LiU jobbar han som lärare och forskare i klinisk psykologi vid Stockholms universitet där han också är docent. En bakgrund som han har nyttjat i sin avhandling Empirical Studies in Machine Psychology.

– Jag har använt principerna från modern inlärningspsykologi för att närma mig frågan om lärande, tänkande och intelligens. Sen har jag använt en specifik form av adaptiv artificiell intelligens som är ett logiksystem där jag försöker implementera inlärningspsykologin, säger Robert Johansson, som nu alltså tar sin andra doktorsexamen.

Logiksystemet kallas Non-Axiomatic Reasoning System, NARS, och är utformat för att fungera utan fullständiga data, med begränsad beräkningskraft och i realtid. Det ger en flexibilitet som är viktig för att hantera problem som kan uppstå i den verkliga världen.

Kombinationen mellan NARS och inlärningspsykologiska principer utgör en tvärvetenskaplig ansats som Robert Johansson kallar maskinpsykologi, ett begrepp han var först med att mynta men som nu fler aktörer börjat använda, bland annat Google Deepmind.

Lära under tiden

Tanken är att den artificiella intelligensen ska lära sig av olika erfarenheter under sin livstid för att sedan tillämpa det den lärt sig på många olika situationer, precis som vi människor börjar göra redan i ett och ett halvt års-åldern.

– Lyckas man implementera det i en dator, då har man verkligen knäckt gåtan kring artificiell intelligens på mänsklig nivå. Och jag tror att psykologin kommer att vara en potentiellt enorm avgörande vetenskap för AGI, säger Robert Johansson.

Huruvida mänskligheten lyckas skapa sin intellektuella jämlike inom fem år återstår att se. Men då finns det en mängd andra aspekter som man behöver ha med i beräkningen redan innan enligt Robert Johansson.

– Vi lever i ett samhälle med lagar och regler och moraliska premisser. Där måste man ta ställning till om hur man ser på sådana här agenters rättigheter och skyldigheter. Kanske kommer AGI bara vara ett program man kör i webbläsaren, men har den kanske ett medvetande är det ändå någon form av liv kan jag tycka.

Avhandlingen: Empirical Studies in Machine Psychology, Robert Johansson (PhD dissertation, Linköping University Electronic Press 2024). DOI: 10.3384/9789179295066

Artificiell intelligens

Senaste nytt från LiU

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.

Två kvinnor med blombuketter.

Pris för exjobb om hur strategi går från snack till verkstad

Tre viktiga saker går inte att vara utan om ett företags hållbarhetsstrategi ska gå från ord till handling. Civilingenjörerna Rebecca Nygård och Ellinor Lönngren får Christer Giléns stipendium för sitt examensarbete vid Linköpings universitet.