09 december 2024

Mattecoach på nätet har stöttat nära 70 000 elever i matematik. Tjänsten är ett samarbete mellan KTH, Linköpings universitet och Chalmers. Nu har konceptet spridits internationellt.

Glad ung kvinna jobbar framför dator med böcker bredvid. Har tröja med symbolen av mattecoach online
Ämneslärarstudenter coachar elever i matematik.

Matematikkunskaperna hos svenska elever i bland annat grundskola och gymnasiet sjunker. Därför finns Mattecoach på nätet. Dit kan elever vända sig om de har frågor kring matematik eller behöver hjälp med specifika matteproblem.

Daniel Carlsson, verksamhetsledare i Linköping. Fotograf: Charlotte Perhammar
Coacherna är ämneslärarstudenter vid Linköpings universitet, Kungliga tekniska högskolan (KTH) och Chalmers tekniska högskola. Verksamheten är ett samarbete mellan dessa lärosäten. Studenterna har läst matematik, matematikdidaktik eller pedagogik och utbildas i hur de undervisar på internet och de tekniska plattformarna.
– Verksamheten utvecklar våra blivande ämneslärare i deras didaktiska förmågor och ämneskompetens. Coacherna blir duktiga på att undervisa digitalt, något som saknas i de flesta lärarutbildningar idag, säger Daniel Carlsson, verksamhetsledare i Linköping.

Mattecoach på nätet finns nu även i Skottland och Tjeckien

Verksamheten startade på KTH år 2009 och Linköpings universitet anslöt sig år 2011. Nu är också University of Edinburgh samarbetspartner och har startat upp tjänsten för elever i Skottland. I mitten av oktober 2024 startade verksamheten även igång i Tjeckien.
– Vi är glada för att konceptet sprider sig och välkomnar en ny nod i verksamheten. De internationella verksamheterna är självständiga noder som vi ser som parallella verksamheter. Vi delar med oss av vår erfarenhet och tillhandahåller systemet.

Grund för forskning

Mattecoach på nätet är också en grund för forskning kring hur nätbaserad undervisning mot grundskole- och gymnasieelever bedrivs på bästa sätt.
– Syftet med forskningen är att utveckla bra plattformar för digitalt lärande och förstå hur vi som lärare ska agera.

Publicerad i LiU magasin #3 2024.

Fakta om mattecoach på nätet

För vem? Alla i grundskola, gymnasiet, komvux, folkhögskola eller basårsutbildning.
När? Måndag till torsdag, kl 17 – 20, även skollov.
Hur? Via chatt och gemensam skriv- och rityta. Tjänsten fungerar på alla plattformar.
Var? Eleven behöver bara en webbläsare och går in på mattecoach.se.
Anonym? Ja, eleven kan vara anonym och behöver inte logga in eller registrera sig.
Kostnad? Tjänsten är gratis.

Coacherna är ämneslärarstudenter

Kontakt

Relaterad information

Senaste nytt från LiU

En silikonliknande lapp (batteri baserat på ledande plast och lignin) som dras åt olika håll.

Batteriet som kan få vilken form som helst

Med hjälp av elektroder i vätskeform har forskare vid LiU utvecklat ett batteri som kan anta vilken form som helst. Tack vare formbarheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik. Studien är publicerad i Science Advances.

En surrande 3D-printer

Från sömnad till 3D-printing

Digimaker är en unik plats på Linköpings universitet där kreativitet och teknik möts. Här testar studenter och anställda allt från 3D-printing till programmering, lär sig mer om Excel och att skapa filmer och podcasts.

Porträtt av Jensen Huang

Nvidias vd och riksdagens talman blir hedersdoktorer

Jensen Huang, vd för elektronikföretaget Nvidia, blir hedersdoktor vid Linköpings universitet. Det blir även talmannen Andreas Norlén och de internationella forskarna Angela Woods och Gillian Einstein. De promoveras vid LiU:s akademiska högtid i maj.