27 november 2024

För att utforska likheter och utmaningar Europa och Japan står inför i den digitala transformationenseran och för att främja gränsöverskridande samarbete och kunskapsutbyte - möttes forskare, akademiker och branschrepresentanter från Europa och Japan vid Linköpings universitet.

conference participants are listening to lecturer
5-7 november 2024 samlades konferensdeltagare från Europa och Japan i Studenthuset på Campus Valla för EJEA International Hybrid Conference 2024. Fotograf: Magnus Johansson

Konferensen handlade om den senaste AI-forskningen och tekniska framstegen samt effekterna av AI i samhället. 

En människocentrerad syn på AI

Postdoktor Katerina Linden, Linköpings universitet.

– Det är anmärkningsvärt att trots kulturella skillnader delar både Japan och Sverige en gemensam vision för framtida utveckling av AI-drivna teknologier. Vi prioriterar båda ett människocentrerat förhållningssätt till AI, med målet att utforma teknologin så att den möter människors behov, säger Katerina Linden, AI-forskare vid Linköpings universitet.

– Under konferensen lärde vi oss att vi kan få en människocentrerad teknikutveckling av AI genom omfattande användarundersökningar, samla in feedback och att använda AI för att hantera verkliga utmaningar, såsom cancer eller digitalt utanförskap. Vi skapar förtroende och acceptans för AI-teknologier genom att visa människor att dessa teknologier verkligen är utformade för att hjälpa och stödja dem.

Använda AI för att bli starkare, stärkas och inspireras

Det här var första gången Linköpings universitet var värd för EJEA-konferensen. European Japan Experts Association (EJEA) började med årliga konferenser 2018. Professor Fredrik Heintz och Katerina Linden representerade Linköpings universitet som värdar för EJEA International Hybrid Conference 2024.

– Europeiska forskare kan lära sig av Japans syn på relationen mellan människa och AI, och gå bortom den västerländska kulturella tendensen att se AI som ett potentiellt hot, mot att förstå hur människor kan bli starkare, stärkas och inspireras genom att använda AI, säger Katerina Linden.

Några nedslag från konferensen

Kontakt

Mer information om EJEA

Mer om AI vid Linköpings universitet

Senaste nytt från LiU

Josefina Syssner – professor på besök i den akademiska världen

I tonåren ville Josefina Syssner bli serietecknare. Att plugga på universitet hade hon inte en tanke på. Några decennier senare är hon professor i kulturgeografi med ett särskilt öga för de delar av Sverige som tappar befolkning år efter år.

Så skiljer nervsystemet på olika sorters social beröring

Två typer av nervceller i huden är viktiga för hur hjärnan tolkar social beröring, enligt en ny studie. Kunskap om hur nervsystemet bearbetar informationen i beröring är viktig för att utveckla metoder för att återställa känsel.

Forskare i labbrock håller blå platta (solcell) med pincett.

Så kan giftfria och effektiva solceller tillverkas

Storskalig produktion av organiska solceller med hög effektivitet och minimal miljöpåverkan. Det kan nu bli möjligt genom en ny designprincip som utvecklats vid LiU.