24 februari 2025

En ny rapport från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) och Linköpings universitet (LiU) belyser framgångsfaktorer för innovationsprojekt inom svenskt jordbruk. Rapporten, som tagits fram på uppdrag av Jordbruksverket, syftar till att analysera effekterna av EIP-Agri-projekt, ett EU-initiativ för att stödja hållbar och innovativ utveckling inom jordbruk, trädgård och rennäring.

Bakom rapporten står forskarna Lisa Blix Germundsson och Erik Hunter från SLU samt Charlotte Norrman från Linköpings universitet, där hon är verksam vid avdelningen Projekt, innovationer och entreprenörskap (PIE). Charlotte Norrman har länge studerat innovationssystem och entreprenörskap och har i denna studie bidragit till att identifiera faktorer som avgör om ett innovationsprojekt lyckas eller ej.

Rapporten visar att projekt inom EIP-Agri-programmet i hög grad har bidragit till ökad konkurrenskraft och innovativ teknik inom lantbruket. Däremot finns utmaningar, exempelvis att större budgetar inte alltid innebär högre framgång, samt att många projekt har svårt att färdigutveckla sina innovationer inom den givna tidsramen.

Charlotte Norrman lyfter vikten av innovationskultur och samverkan mellan forskare, företagare och lantbrukare för att säkerställa att innovationer faktiskt kommer till praktisk användning.

– Innovation handlar inte bara om nya idéer, utan också om att skapa ekosystem där dessa idéer kan utvecklas och implementeras. Våra resultat visar att projekt med starka nätverk och förståelse för marknaden har större chans att lyckas, säger Charlotte Norrman.

Rapporten rekommenderar att framtida finansiering inom EIP-Agri fokuserar mer på stöd för kommersialisering och marknadsintroduktion av innovationer, något som kan innebära ett ökat samarbete med företagsinkubatorer och rådgivningsorganisationer.

Läs hela rapporten: Blix Germundsson, Lisa; Hunter, Erik; Norrman, Charlotte (2025). Utvärdering av slutrapporterade EIP-Agri projekt : öppen innovation inom jordbruk, trädgård och rennäring.

Organisation

Senaste nytt från LiU

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.