24 januari 2019

Mångkulturell kommunikation, miljösmarta stallpellets och läcker design av kabinvärmare för flyget är några av resultaten från årets upplaga av Ingenious, kursen där studenter från olika utbildningar tillsammans löser företags och organisationers problem.

Ingenious tydligt uppmärkta tunnor
Tydlig färgmärkning gör det lätt att göra rätt i soprummet.
Hyresbostäder har en utmaning i att 45 procent av de 9500 hyresgästerna har utländsk bakgrund. Långt ifrån alla talar svenska eller engelska och bland hyresgästerna finns även personer som varken kan läsa eller skriva. Hur når man dem när ambitionen är att vara en bra hyresvärd för alla?

Vinnarna i årets upplaga av IngeniousMelina Atterflod, Jennie Blom Kall och Lovisa Sjögren tog hem priset för bästa presentation. Foto Linköpings universitetDet här var en utmaning som lockade Melina Atterflod, Lovisa Sjögren och Jennie Blom Kall som av kursledningen matchades ihop till en grupp. Melina Atterflod och Lovisa Sjögren läser grafisk design och kommunikation och Jennie Blom Kall läser IT och management.

Lätt att göra rätt

För att i någon mån begränsa uppdragets omfattning beslöt de att ta tag i ett konkret problem: det faktum att sopsorteringen inte fungerar. Sopor hamnar i fel tunna, eller inte i tunnan alls, och det kostar hyresvärden hundratusentals kronor per år att röja och städa upp.

– Hur ska man veta i vilken tunna soporna ska läggas om man inte förstår vad det står på kärlen, frågar Melina Atterflod.

Efter ett antal samtal och möten med uppdragsgivaren Hyresbostäder har de skapat Communication 2.0: ett välkomnande soprum, färgglatt, rent och där det luktar gott. Med hjälp av färgkodade ikoner och tydlig märkning på dörrarna ska det bli lätt för hyresgästerna att göra rätt, oavsett språkkunskaper.

– En jätterolig kurs. Det känns härligt att få tänka fritt och använda sina kunskaper för att skapa något nytt, säger Lovisa Sjögren.

– En viktig lärdom jag tar med är hur man kommunicerar med ett företag, säger Jennie Blom Kall.

Imponerad jury

Även den jury som utsetts att bedöma hur väl studentgrupperna presenterade både problem och lösning föll för Communication 2.0:

"Det vinnande teamet visade oss ett problem vi alla kunde känna igen, även om vi inte upplevt de värsta varianterna själva. Med gott samarbete och härlig glöd ledde de oss fram till morgondagens soprum och de lyckades göra sopor både roliga och färgglada. Vinnare är Hyresbostäder och Communication 2.0"

Nu ser Melina Atterflod, Lovisa Sjögren och Jennie Blom Kall fram emot mötet med Hyresbostäder. Uppdragsgivaren har rätt att köpa loss idéerna men kan också låta studenterna utveckla idéerna vidare med ekonomiskt stöd eller släppa dem helt fria att utveckla vidare tillsammans med någon annan intressent. I slutet av januari sker avgörandet.

Kurs med högt söktryck

Under hösten 2018 har 40 studenter från tio olika utbildningar löst konkreta problem från nio projektpartners inom ramen för 8-poängskursen Ingenious, eller som den också heter Tvärdisciplinärt utvecklingsprojekt. En kurs som det är möjlig att söka för samtliga studenter vid Linköpings universitet. Trycket är stort, 110 studenter sökte till de 40 platserna.

Louise Björklund häller upp pelletsLouise Björklund visar hur deras stallpellets är tänkta att se ut. Foto Linköpings universitetJosef Hughes, blivande civilingenjör i energi, miljö och management, Louise Björklund, som läser grafisk design och kommunikation och Patric Halenius som läser kognitionsvetenskap kastade sig över utmaningen att hitta ett användningsområde för det spill som blir över vid tillverkningen av board.

Uppdragsgivare är företaget Re-Board Technology AB, lokaliserat intill Bravikens pappersbruk, som utvecklat ett nytt material för utställningar, affärer och mässor, tillverkat av kraftpapper. När de olika pusselbitarna sågas ut för framtagning av skyltställ, stolar och diskar blir det spill över som nu eldas upp, energiåtervinns. Men kanske finns det ett bättre sätt?

Miljösmarta stallpellets

De tre studenterna undersökte marknaden. Av spillet föreslår de att man tillverkar stallpellets som hästar kan stå och sova på. Det blir enklare att mocka och skönare för djuren.

– Stallpellets finns i dag men de görs av jungfruligt material, här tar vi vara på något som ingen vill ha, som har en minimal miljöpåverkan och som gör stallivet enklare, säger Patric Halenius.

De har också tagit fram en affärsmodell där stallägaren prenumererar på pellets som körs fram till gården med biogasdrivna transporter.

– I ett stall går det åt ungefär lika mycket pellets varje månad, men våra pellets kan naturligtvis användas till exempelvis kaniner och katter också, tillägger Louise Björklund.

Av det använda materialet blir det sedan gödsel som går tillbaka till åkrarna.

Termostat i snygg förpackning

Ett annat gäng tog tag i uppdraget att se över hur en kombinerad värmare och kylare av flygplanskabiner kan se ut och hur man kan interagera med den. Uppdraget från företaget ProRef AB gick till Mia Bergvall och Simon Stenström, båda läser grafisk design och kommunikation, samt till Lisa Framtidens kabinvärmareFramtidens kabinvärmareWiderberg, och Johanna Seger som båda läser kognitionsvetenskap.

– Vi saknade ingenjörer i vår grupp, så därför gav vi oss inte alls in på det tekniska utan såg bara till utformning och användarupplevelse, förklarar Simon Stenström.

– Det kanske var bra att vi inte visste hur det fungerande inuti, den kunskapen har de ju redan på företaget. Dessutom kände vi oss väldigt fria i designprocessen eftersom vi inte behövde ta hänsyn till tekniska detaljer, säger Mia Bergvall.

Efter att ha gjort studiebesök på ett antal flygplatser för att se hur kabinerna idag tempereras inför avfärd blev resultatet en läckert designad och färgsatt värmare/kylare med lätt åtkomliga och tydliga reglage som möjliggör minimala energiförluster.

Lycklig lärare

Övriga lösningar i år handlade om en webbportal där alla idéer hur man kan få programmering intressant i skolan kan samlas, som inspiration till lärare när skolorna saknar resurser. Coolaste konferensrummet som gör att resandet minskar, en mobilapp till Campushallen för att öka intresset för hälsa och träning, gröna korridorer i framtidens städer, ett navigationssystem i bilens framruta och användning av textanalys för att hitta arbetsmiljöproblem innan de anställda bränt ut sig.

Examinator för kursen är Charlotte Norrman, universitetslektor på avdelningen Projekt, innovationer och entreprenörskap.
– Era rapporter är godkända och ni har alla haft övertygande presentationer. En sådan här dag är det verkligen härligt att vara lärare på LiU, säger hon.

Ingenious - en utmaningsdriven utbildning

Det är sjätte året kursen går, även om den tidigare år har gått under namnet Demola. Sedan 2017 drivs kursen som Ingenoius, som också är ett helägt dotterbolag till Almi Östergötland, samt inom det internationella nätverket ECIU, European Consortium of Innovative Universities.

Den grupp som förra året tog fram det mest intressanta förslaget hade antagit utmaningen att beskriva framtidens universitet, på uppdrag av LiU:s ledning.
Rapporten Future Universities fann LiU-ledningen så intressant att arbete nu pågår att inom ECIU skapa ett virtuellt universitet. Det handlar om utmaningsdriven utbildning och användning av nya tekniker som exempelvis förstärkt verklighet och virtuella klassrum. Kurserna ska enligt planerna vara öppna för alla studenter vid de universitet som ingår i ECIU.

– Vi har haft med gruppen bakom idéerna nere i Bryssel och deras rapport ligger nu som bas för en ECIU-ansökan till EU kommissionen, säger LiU:s samverkansdirektör Jan Axelsson.

Kontakt

Läs mer om InGenious

Senaste nytt från LiU

Norrköping har fått en digital tvilling

Med hjälp av AI och djupinlärning har LiU-forskare tagit fram en digital tvilling av Norrköping. Modellen, som skapar möjligheter att upptäcka staden på helt nya sätt, tar nu plats i en utställning på Visualiseringscenter C.

Kaj Holmberg och Roghayeh Hajizadeh

Effektivisering av snöröjning i städer

Forskare på Matematiska institutionen vid Linköping har tagit fram en matematisk modell om hur snöröjning kan optimeras i svenska städer.

Man som står i en matbutik

Edvin pausade studierna och startade obemannad matbutikskedja

Edvin Johansson pausade studierna på civilingenjörsprogrammet i Industriell ekonomi för att starta AutoMat, en obemannad matbutikskedja. Nu är han tillbaka på campus med sin hittills största butik – belägen mitt i det myllrande studentlivet.