26 mars 2025

Influencers behöver en viss frihet för att fungera, även om deras jobb sker i samarbete med något varumärke. Sociala medier utgör en ny typ av industri, men i utvecklingen av den är det viktigt att tänka på användarnas välmående.

Manlig forskare i campusmiljö.
Martin Mileros. Fotograf: Ulrik Svedin

Det noterar Martin Mileros, doktor inom industriell ekonomi vid Linköpings universitet, i sin avhandling. I en delstudie om sociala medier som näringsgren har han samlat begrepp som ”användare” och ”nollprisanvändare” för att beskriva aktörer i den här relativt nya industrin där användare själva genererar sitt innehåll.

Det är en ekonomi där man inte bara betalar med vanliga, monetära pengar.

− Cirka 80 miljoner Youtube-användare betalar för ett premium-konto. Men 2,62 miljarder betalar inte alls. Hur går det ihop? Jo, de betalar på andra sätt, med sina personliga uppgifter, eller genom att själva bidra med material. De betalar också med sin tid eftersom Youtube vill att man använder tjänsten så mycket som möjligt, förstås.

Människans perspektiv

Human-centric perspective är ett centralt begrepp i Martin Mileros avhandling. Han försöker att lyfta fram människans perspektiv, snarare än de sociala mediernas.

− I avhandlingen ger jag flera rekommendationer på hur man kan hantera den här nya, digitala ekonomin både som användare och som skapare av innehåll, för forskning och för beslutsfattande, säger Martin Mileros. (Se faktaruta nedan)

Manlig forskare i campusmiljö.
Martin Mileros.Fotograf: Ulrik Svedin
Han har också intervjuat 13 aktörer på sociala medier, alltså influencers (influerare) med upp till 100 000-tals följare. Som användare är de en del av den nya, digitala industrin. Men priset kan bli högt.

Utsattheten

− Samtidigt som de tjänar pengar på att marknadsföra produkter så investerar de stora mängder tid och utsatthet genom att visa upp sitt privatliv på sociala medier för alla sina följare. De kanske visar upp sin familj. Risken är också att de blir ekonomiskt beroende av sina uppdragsgivare.

Studien visar att influencers som visar upp sina privatliv riskerar att tänja på sina gränser, i jakten på följare. En annan press kan vara att behöva frångå sina ideal för att marknadsföra en produkt.

− Det kan vara en stress för influencers: Att tvingas att följa ett avtal och lansera en produkt som man inte riktigt vill stå för. Många tackar ja, fast de inte riktigt vill. Men då riskerar de samtidigt att urholka sina personliga varumärken och sin trovärdighet. Alltså det som är en anledning till att de får uppdrag, säger Martin Mileros.

Hur ska de komma runt det här problemet?

− Ett sätt är att se över sina egna kärnvärden, och vara tydlig med var man står som influencer. Ett annat är att uppdragsgivaren måste ge influencern en viss frihet att göra på sitt sätt, och förstå att de kan tjäna på det. En influencer har sin egen stil som ger följare.

Unga influencers behöver stöd från dem som är mer erfarna

Inte helt sällan är influencers unga när de börjar, och oerfarna som företagare. Det är också något som Martin Mileros har sett i sin studie.

− Det är en bransch där man ofta jobbar med sitt yttre. Mycket kanske handlar om välbefinnande och träning. Det finns en risk att man bygger upp ett varumärke kring det och måste hålla en fasad för att behålla det, vilket i sig kan orsaka stress. Det här är en bransch som saknar stödfunktioner. Branschen måste mogna. Unga influencers behöver stöd från dem som är mer erfarna.

Skapade system

Martin Mileros har skapat ett system för att nyansera skillnader mellan konsumenter som betalar och konsumenter/användare som också producerar innehåll till de sociala medierna.

Manlig forskare i campusmiljö.
Martin Mileros.Fotograf: Ulrik Svedin
Att utgå från en traditionell marknad med en producent och en konsument blir snabbt otillräckligt.

− Man kan inte kalla användarna för enbart konsumenter. De är samtidigt producenter, och själva skapare av de stora värden som sociala medier består av. En del tjänar monetära pengar för att producera material, andra betalar för att konsumera. Och ytterligare en grupp är nollprisanvändare som använder tjänsten och konsumerar innehåll utan att betala en krona.

Saknat verktyg

Enligt Martin Mileros har den traditionella ekonomin saknat verktyg för att hantera den här typen av transaktioner. Det användargenererade materialet utgör en gigantisk källa med stora värden, i form av underhållning, fakta, videor och bilder.

− Företag kan inte hantera nollpriser som en vinst. Om priset är noll så tjänar de inga pengar. Hur hanterar man då influencers eller innehållskapare? De är ju inte traditionella entreprenörer eller företagare, och deras spelplan liknar inte heller en traditionell marknad. Det behövs andra sätt att se på det, säger Martin Mileros.


Om doktorsavhandlingen

Martin Mileros, disputerade vid LiU den 27 mars 2025. Han har verkat som industridoktorand från forskningsinstitutet Rise, och skrivit avhandlingen ”Users like you and me”.

Forskningen finansierades huvudsakligen av Rise, och delvis av Linköpings universitet.

Avhandlingen:
Users like you and me - Understanding the User-Driven Data Economy from a Human-Centric Perspective (Martin Mileros 2025) DOI: 10.3384/9789180759960

Bild på avhandlingen
Doktorsavhandling, Martin Mileros.Fotograf: Ulrik Svedin


Tips från forskaren

Här är tipsen:

Martin Mileros har utifrån sin forskning själv samlat ihop ett antal rekommendationer för olika grupper av användare på sociala medier, bland annat andra forskare. 

Här är några av tipsen till grupperna Innehållskapare och Nollprisanvändare

Fler tips: Users like you and me

Rekommendationer för innehållskapare

  • Tänk på dina kärnvärden. Var försiktig med möjligheter som inte stämmer överens med dina kärnvärden.
  • Sätt tydliga gränser. Trots flexibiliteten i ditt arbete, skapa tydliga separationer mellan privat och offentligt liv, arbetstid och privattid.
  • Bygg buffertar. Stärk din motståndskraft genom att behålla ekonomiska buffertar, förbereda innehåll och schemalägga inlägg. Minska din konstanta uppkoppling, vilket ger tid att vila och återhämta sig.
  • Var en ansvarsfull förebild. Uppmuntra ansvarsfullt beteende och delta i mentorskapsprogram. Arbeta tillsammans med kollegor för att förbättra yrket, arbetsvillkoren och stödsystemen.
  • Minimera din exponering för negativ feedback. Mät framgång på lång sikt. Använd plattformsverktyg för att filtrera bort negativitet och bygg ett stödjande nätverk.
  • Hitta din balans mellan finansiell stabilitet och inneboende motivation. Fastställ din komfortnivå. Motivatorer som likes, följare och berömmelse kan vara tilltalande. Men fokusera på att bygga en lojal publik snarare än att jaga trender. Det kan minska stress och skapa en hållbar grund för din framtid.

Rekommendationer för nollprisanvändare 

  • Ta först kontroll över ditt digitala engagemang. Genom att reflektera över dina värderingar och sätta gränser för digital aktivitet kan du ta kontrollen och prioritera dina mål. Fråga dig själv: "Varför gör jag det här egentligen?" 
  • Ställ in dina egna stoppsignaler, som att begränsa skärmtiden till en viss varaktighet, till exempel en timme åt gången. Skapa balans genom att skapa plats för familj, träning och hobbyer. 
  • Öka tröskeln för onödig användning genom att till exempel kräva manuell inloggning varje gång. 
  • Främja ansvarsfullt beteende genom att respektera både din egen och andras integritet samtidigt som du överväger de långsiktiga konsekvenserna av din digitala närvaro. 
  • Utveckla medvetenhet om när din konsumtion tjänar dina egna intressen och inse punkten där den skiftar mot "tomma värden" (Hari, 2019). 
  • Investera i dig själv och andra och ägna tid åt aktiviteter som passar dina intressen. Uppmuntra meningsfull skärmtid, som att lära sig programmering, mental tillväxt eller aktiviteter som formar din framtid. 
  • Prioritera plattformar och innehåll som återspeglar dina värderingar och överväg att stödja dessa tjänster och innehållsskapare ekonomiskt genom donationer eller andra medel.
 

Kontakt

Relaterat innehåll

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En utomhusmässa vid Linköpings universitet där industriföretag och studenter möts. Två stora kranar håller upp banderoller, och flera personer står runt specialbyggda cyklar och diskuterar.

Max kombinerar forskning och vanliga arbetet: "Verkligen ett privilegium"

Sedan hösten 2022 är Max Ahlqvist en av Linköpings universitets industridoktorander. På företaget Epiroc Rock Drills AB bedriver han forskning inom hållfasthetslära och material i kombination med sina vanliga arbetsuppgifter.

Från studentliv till framgång

Niclas Söör sög ut det göttigaste ur studentlivet vid LiU. Det formade karriären. Här fick han idén till Dospace, ett slags kontorshotell med nära 1 400 medlemmar på elva platser i Sverige.

Många studenter arbetar med att utveckla och finslipa sina egenbyggda bilar inför tävlingen

Studenter bygger och tävlar med egna fordon

Studenter på Linköpings universitet tar sig an en ingenjörsutmaning där de konstruerar och tävlar med egna fordon. Genom praktisk problemlösning och teknisk innovation sätts deras kunskaper på prov.