johwa53

Johan Wänström

Universitetslektor

Jag forskar om samspelet mellan olika aktörer i lokala och regionala politiskt styrda organisationer. Till exempel samarbetet mellan folkvalda och väljare, mellan politik och förvaltning, mellan politiska partier
samt mellan kommuner och regioner.

Aktuell forskning

Samspelet mellan högre politiker och tjänstemän i kommuner

Kommunala planerings- och beslutsprocesser innefattar många aktörer där olika intressen och ideal ska föras samman. I teorin utgår all makt ifrån de folkvalda ledamöterna i kommunfullmäktige, men i praktiken är maktfördelningen betydligt mer komplex än så. Hur upplever ledande politiker och tjänstemän själva sin roll i planerings- och beslutsprocesser och hur utvecklas rollerna och relationerna mellan ledande kommunala företrädare?  

Publikationer

Motsatta ideal i den politiska styrningen av mindre kommuner: Mot en ny(gammal) kommunal politikerroll?

Uppdraget som KSO och RSO: en enkätstudie om innehållet i uppdraget, arbetsmiljön och behov av utveckling

Den kommunala ekonomichefen: En motvillig maktaktör i en föränderlig ledningsorganisation

Politik och förvaltning i svenska kommuner (lärobok)

Stabil utveckling: Samförstånd kring nya snarare än gamla idéer

Den politiska styrningen i ett nytt kommunalt parlamentariskt landskap

Under de senaste tio åren har antalet kommuner där något av de traditionella blocken förfogar över en egen majoritet minskat kraftigt. I samband med valen 2014 och 2018 ökade istället andelen blocköverskridande och minoritetsstyren kraftigt i Sveriges 290 kommuner. Vad innebär det för det de kommunala koalitionsbildningsprocesserna, den politiska styrningen av kommunerna och hur har anpassningen till det nya parlamentariska landskapet fungerat? Det är frågor som står i centrum för det här forskningsprojektet, vilket har genomförts i samarbete med Sveriges kommuner och regioner (SKR).

Publikationer

Lika partier leka bäst? Ledande lokala partiföreträdares erfarenheter av koalitioner mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Koalitionsbildningsprocesser i ett nytt politiskt landskap – förberedelser för ett handlingskraftigt styre

Kommunal styrning och koalitionsbildning i ett nytt parlamentariskt landskap: Utmaningar och möjligheter

Att bryta mönster - vägar mot blocköverskridande samarbeten: I kommuner, regioner och landsting

Minoritetsstyren i kommuner, regioner och landsting: Bättre beslut eller sämre demokrati?

Medborgerliga reaktioner på kontroversiella kommunala politiska beslut

En del kommunala politiska beslut genererar större medborgerliga reaktioner än andra. Jag studerat medborgarnas reaktioner på förslag och beslut om skolnedläggningar och infrastrukturprojekt. Resulterar till exempel högljudda medborgarprotester i omfattande proteströstande i det nästkommande valet? På vilket sätt bidrar kommunala folkomröstningar till en bättre fungerande kommunal demokrati? Är stormöten och andra former av medborgardialog bra instrument för att minska konfliktnivåerna? Den här forskningen berör relationen mellan representativa, samtals- och direktdemokratiska ideal i den kommunala politiken. 

Publikationer

Folkomröstningar - mer demokratisk delaktighet eller mindre politiskt ansvarstagande?

Demokratisk förankring i skolnedläggningsprocesser: Förutsättningar för medborgardialog i en känsloladdad fråga

Riskfyllda beslut? Skolnedläggelsers avtryck i kommunala valresultat

Samråd om Ostlänken: Raka spåret mot en bättre demokrati? (doktorsavhandling) 2009

Lokal mediebevakning av kommunal politik

När Sveriges landsting omvandlades till regioner och fick ett formellt ansvar för att samordna det regionala utvecklingsarbetet skapades det behov av en nära samverkan mellan regionen och kommunerna i ett län. Kommunerna innehar många av de verktyg som behövs i det regionala utvecklingsarbetet. Hur fungerar samarbetet mellan ledande kommunala och regionala företrädare i det regionala utvecklingsarbetet? Vilka förväntningar har de på den sortens samverkan?

Publikationer

Lokala medier i den lokala demokratin: en kartläggning och analys av tillgången till information om den kommunala politiken i tretton Östgötakommuner

Lokala mediers bidrag till den lokala demokratin: Omfattningen på tidningars och SVT:s bevakning av kommunal och regional politik

 

 

Samverkan mellan kommuner och regioner i det regionala utvecklingsarbetet

När Sveriges landsting omvandlades till regioner och fick ett formellt ansvar för att samordna det regionala utvecklingsarbetet skapades det behov av en nära samverkan mellan regionen och kommunerna i ett län. Kommunerna innehar många av de verktyg som behövs i det regionala utvecklingsarbetet. Hur fungerar samarbetet mellan ledande kommunala och regionala företrädare i det regionala utvecklingsarbetet? Vilka förväntningar har de på den sortens samverkan?

Publikationer

Local governments on an equal footing? Policy coordination between Swedish regions and municipalities in regional development policy

Att skapa ändamålsenlig samverkan: Samrådsstrukturer med region och kommuner

Ledande kommunala och regionalaföreträdares upplevelser av arbetet på strategiska råd om regional utveckling

Undervisning och nätverk

Undervisning

Statsvetenskap
Lärarutbildningen/samhällskunskap
Medie- och kommunikationsvetenskap
Samhällsplanerarprogrammet

Utmärkelser

Kurslitteraturprisets hederspris 2015 tillsammans med Gissur Erlingsson för boken ”Politik och förvaltning i svenska kommuner”.

Nätverk

Jag leder och organiserar två nätverk inom ramen för CKS - ett för kommunstyrelseordförandena och ett annat för kommuncheferna i Östergötland med omnejd. 

Akademisk examen

  • Fil. Dr. Tema kultur och samhälle, Linköpings universitet, 2009.
  • Fil. Dr. Kommunikationsvetenskap, University of Oklahoma, 2006.
  • Master, Kommunikationsvetenskap, University of Oklahoma, 2002.
  • Fil.kand. Kommunikationsvetenskap, University of Oklahoma, 1999.
  • Fil.kand. Statsvetenskap, University of Oklahoma, 1999.
  • Fil.kand. Statsvetenskap, Linköpings universitet, 1996.

Nyheter om Johan Wänströms forskning

bokmingel på cks

05 februari 2025

Lärobok lyfter kommunernas roll i svensk politik

I en ny utgåva av läroboken Politik och förvaltning i svenska kommuner, ges en introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Gissur Erlingsson är en av bokens författare.

12 december 2024

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

Flygfoto över England och Frankrike

22 april 2024

Ny studie kartlägger skillnader i befolkningsutveckling inom länen

Det är stora skillnader i befolkningstillväxt inom och mellan Sveriges län. Det visar en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS.

Publikationer

Film med Johan Wänström

Coronas påverkan på den lokala demokratin

Under pandemins början, under våren 2020, fick kommuner och regioner till stor del ändrade förutsättningar för beslutsfattande. Fullmäktige har haft färre beslutsföra ledamöter än vanligt, en del möten har ställts in helt och viktiga beslutspunkter har skjutits på framtiden. Johan Wänström, statsvetare och forskare vid Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) forskar om politik och styrning på lokal och regional nivå. Han menar att den kommunala demokratin påverkas av den här typen av kris, både på gott och ont.

Läs mer: Corona-krisen påverkar den lokala demokratin

Forskningsmiljö och forskningsfält