05 februari 2025

Kommunerna spelar en avgörande roll i det svenska politiska systemet. Genom sitt ansvar för viktiga välfärdsområden och dagliga beslut som påverkar invånarna utgör kommunerna grundläggande byggstenar för demokratin och välfärdsstaten. 

bokmingel på cks
Gissur Ó. Erlingsson är en av bokens författare. Han har varit med och skrivit alla tre upplagor. Fotograf: Marie-Louise Elebring

I en ny utgåva av läroboken Politik och förvaltning i svenska kommuner, ges en lättillgänglig introduktion till de svenska kommunerna – hur de vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige fungerar. Denna tredje upplaga är grundligt omarbetad och bygger på aktuell forskning och beskriver bland annat hur kommunerna vuxit fram, hur de styrs och hur den lokala demokratin i Sverige tycks fungera.

Boken är skriven av forskarna och statsvetarna Gissur Ó. Erlingsson, Johan Wänström och Richard Öhrvall, samtliga verksamma vid Centrum för kommunstrategiska studier.

Talare på cks bokmingel
Johan Wänström är universitetslektor på CKS.

En viktig bok

Boken vänder sig till bland annat studenter i statsvetenskap och andra samhällsvetenskapliga ämnen men är också relevant för tjänstepersoner, kommunpolitiker och andra som vill lära sig mer om svenska kommuners verksamhet och betydelse. Och författarna är nöjda med resultatet.

Jag tycker att det här är en viktig bok. Kommunerna är helt avgörande för hur väl välfärden och demokratin fungerar. Samtidigt är intresset för och kunskapen om kommunerna överlag svagt. Boken är lätt att ta till sig, har ett enkelt och rakt tilltal, så om vi når ut på det sätt jag hoppas, tror jag uppriktigt att den har potential att stärka intresset för och kunskapen om kommunerna, säger Erlingsson.

Stor förändring i kommunsektorn

Det har gått tio år sedan den första upplagan av läroboken, som skrevs av Erlingsson och Wänström. Den vann hederspris som bästa läromedel under 2014–2015 i Studentlitteraturs tävling Kurslitteraturpriset.

Talare på CKS bokmingel
Richard Öhrvall är biträdande universitetslektor på CKS.

Den andra upplagan kom 2021 och sedan dess har det hänt väldigt mycket i kommunsektorn. Erlingsson nämner bland annat hur en ny koalitionslogik tagit form där moderater och socialdemokrater samarbetar allt oftare, något som var närmast otänkbart för 20 år sedan. Det finns också en växande medvetenhet om hur sårbara kommuner är för olika former av otillbörlig påverkan, däribland så kallad välfärdsbrottslighet.

– En lärobok om kommuner behöver uppdateras ungefär var femte år för att vara aktuell. Till den här upplagan fick vi även med Richard Öhrvall med som medförfattare. Att få hans färska ögon på boken disposition, tilltal och visuella framtoning har varit ovärderligt för att lyfta boken ytterligare ett snäpp, säger Erlingsson.

Sagt om "Politik och förvaltning i svenska kommuner"

”Detta är en bok som alla borde läsa för att förstå hur välfärden i Sverige styrs och fungerar. Kommunerna ansvarar för det mesta av det som får vår vardag som fungera, och det borde därför höra till vår grundläggande allmänbildning att förstå hur de arbetar och varför den svenska förvaltningsapparaten ser ut som den gör. Författarna beskriver detta på ett tydligt och begripligt sätt med flera exempel.”

Annika Wallenskog, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

“Politik och förvaltning i svenska kommuner är en påminnelse om varför kommunerna och det lokala självstyret spelar en nyckelroll i Sveriges demokratiska statsskick. Författarna lyckas förena ett vetenskapligt förhållningssätt med en pedagogisk och engagerande framställning av kommunernas förutsättningar, ansvarsområden och utmaningar.”

David Karlsson, professor vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet.

Kontakt

Fler nyheter från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS

12 december 2024

Lika partier leka bäst?

I en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS, har forskaren Johan Wänström studerat kommuner där S 0ch M styr i koalition. Han undersöker bland annat varför man valt att styra tillsammans och hur samarbetet har fungerat.

bild på en bok

09 december 2024

Ny bok om hopp och framtidstro i krympande samhällen

Vad hoppas man på i ett samhälle som inte växer - i en tid med idéer om att utveckling är liktydigt med tillväxt och expansion? Det är en central fråga i Josefina Syssners senaste bok ”Hoppfulla platser? Om hopp och hoppfullhet i periferin”.

05 december 2024

Josefina Syssner – professor på besök i den akademiska världen

I tonåren ville Josefina Syssner bli serietecknare. Att plugga på universitet hade hon inte en tanke på. Några decennier senare är hon professor i kulturgeografi med ett särskilt öga för de delar av Sverige som tappar befolkning år efter år.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Manlig student vid dator

Lärarstudenter hjälper elever vässa sina texter

Skrivandecoach.se är en ny tjänst från Linköpings universitet som erbjuder individuell hjälp till elever på högstadiet och gymnasiet som vill förbättra sitt skrivande. Coacherna är lärarstudenter specialiserade på svenska och svenska som andraspråk.

Flagga på halv stång vid Linköpings universitet.

LiU flaggar på halv stång

Under onsdagen vajar flaggorna på halv stång på universitetets samtliga campus med anledning av den av den tragiska skolskjutningen i Örebro.

Manlig lärare simulerar undervisning inför lärarkollegor

Digitala simuleringar utvecklar lärares ledarskap

Lärares ledarskap kan vara en nyckel till att öka studiero och trygghet i klassrummen. På LiU får nu yrkesverksamma lärare utveckla sitt ledarskap genom digitala simuleringar där de undervisar avatarer.