04 maj 2023

Lokala dagstidningar har en betydligt större bevakning av lokala och regionala politiska processer än lokala TV-sändningar. Balansen i rapporteringen är viktig för att alla medborgare ska få tillgång till information om kommunala beslut.

Bild på dagstidningar i en hög
Fotograf: Sara Danielsson

För att den kommunala demokratin ska fungera på ett tillfredsställande sätt behöver invånarna ha tillgång till information om sina kommuner och sin region samt information om det kommunala och det regionala politiska beslutfattandet. Här har media en avgörande roll som informationsspridare genom sin granskning och rapportering av politiska processer och beslut. Det visar en ny studie från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS. I studien har forskare tittat på omfattningen av inslag och artiklar i SVT:s och lokala tidningars bevakning av kommunal och regional politik.

Stor skillnad mellan TV och tidningar

Resultatet pekar bland annat på stora skillnader i mängden information som publiceras i dagstidningar jämfört med TV-sändningar. För varje inslag om kommunal politik i SVT:s lokala nyhetssändningar gick det 97 artiklar om kommunal politik i de lokala tidningarna. När det kommer till bevakningen av regional politik gick det ungefär två tidningsartiklar på varje TV-inslag.

– Det resultatet är dock inte helt överraskande. Utrymmet för en lokal nyhet i en papperstidning med 30–40 sidor betydligt större än i en lokal nyhetssändning på TV där många nyheter ska hinnas med på en tiominuterssändning, säger Johan Wänström, forskare i statsvetenskap på CKS och rapportens huvudförfattare.

Bättre förutsättningar med mindre bevakningsområden

Wänström framhäver också betydelsen av storleken på mediernas bevakningsområden – den lokala bevakningen ökar med mindre bevakningsområden. I Tranås till exempel bevakar Tranås tidning endast tre kommuner, medan Nerikes Allehanda som är Askersunds mest lokala tidning bevakar tio kommuner. I SVT Nyheter Smålands nyhetssändningar ska nyheter från 20 kommuner och två regioner dela på utrymmet i sändningen.

– Mindre bevakningsområden kan också skapa bättre förutsättningar för enskilda journalister att specialisera sig på enskilda kommuner eller regioner, säger Johan Wänström. Detta är vanligt i lokala tidningar och skapar bättre förutsättningar för en långsiktigt granskande journalistik kring den kommunala politiken.

Avslutningsvis konstateras att skillnaderna i mängden bevakning av lokal och regional politik sannolikt främst är ett resultat av övergripande prioriteringar i mediekoncernerna – att SVT som mediekoncern tidigare inte har haft ambitionen att lyfta fram det lokala på samma sätt som lokaltidningarna. Detta är emellertid något som håller på att förändras, då SVT nu har tydligt uttalade ambitioner att öka sin lokala nyhetsbevakning. Detta är i grunden väldigt positivt för den lokala demokratin, men Johan Wänström tror inte att det kommer förändra de lokala tidningarnas betydelse:

– Mycket talar för att stora delar av mediebevakningen av lokal och regional politik även fortsättningsvis kommer att göras av lokala tidningar, men då i digital form snarare än som traditionella papperstidningar.

Fakta

Rapporten ”Lokala mediers bidrag till den lokala demokratin - Omfattningen på tidningars och SVT:s bevakning av kommunal och regional politik” är skriven av Johan Wänström, universitetslektor i statsvetenskap vid Centrum för kommunstrategiska studier och Kevin Johansson, masterstudent i statsvetenskap vid Linköpings universitet och tidigare praktikant på CKS.

Rapporten är en uppföljning av en tidigare studie från CKS om lokala mediers bevakning av kommunal verksamhet och politik. I den studien framkom att traditionella medier i Östergötland – såsom lokal public service, men framför allt lokala tidningar – är bättre på att förmedla den sortens information än lokala Facebookgrupper och kommunernas egna informationskanaler.

I undersökningen går forskarna igenom lokala tidningar och SVT:s lokala bevakning av fem kommuner och fyra regioner i Örebro län, Östergötlands län, Jönköpings län och Kalmar län.

Kontakt

Fler nyheter från CKS

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Två kvinnor och en man står vid ett runt bord

Höga ambitioner i stora kommuners klimatstrategier

Svenska kommuner har höga klimatambitioner och målen ofta är högt satta. Men vägen dit varierar. Det visar en ny rapport från rapport från forskare vid CKS. Studien lyfter bland annat fram vikten av lokalt engagemang och kapacitet.

en kille och hans hund ligger och vilar på en gräsmatta

Kommuner och regioner visar intresse för planering bortom tillväxt

Kommuner som flyttar fokus från tillväxt till människors välbefinnande bidrar till ett nytänkande som kan leda till hållbar utveckling i kommunerna. Det visar en ny rapport från Centrum för kommunstrategiska studier, CKS.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.