10 juni 2025

Podden Fakultet är tillbaka med två specialavsnitt innan sommaren. I det första pratar vi om samspelet mellan robotar och människor. Här diskuteras också vikten av den tvärvetenskapliga forskningen. Trevlig lyssning!

Tre personer står i en inspelningsstudio och tittar mot kameran.
Forskaren Hannah Pelikan och Asta Cekaite, prodekan på Filosofiska Fakulteten, tillsammans med programledaren Marcus Nyenger. Fotograf: Christos Antonopoulos

Människor och robotar. 2025 lever vi sida vid sida – men hur kan vi göra det på bästa sätt? Forskaren Hannah Pelikan är väldigt nyfiken på det här samspelet och hoppas kunna bygga upp ett forskningscentrum inom området på Linköpings universitet.

Linköpings universitet var tidigt ute med tvärvetenskap. LiU gick i bräschen – men vad menar vi egentligen med begreppet? Och hur kommer den tvärvetenskapliga forskningen samhället till nytta?

I detta första specialavsnitt av Fakultet gästar Asta Cekaite, professor vid Tema Barn och prodekan för forskning och forskarutbildning vid Filosofiska fakulteten, och Hannah Pelikan, postdoktor i språk och kultur vid institutionen för kultur och samhälle (IKOS).

Hannah Pelikan fick nyligen ett stort forskningsbidrag från Riksbankens Jubileumsfond. Hon har länge varit nyfiken på interaktionen mellan människor och robotar.

– Min stora dröm är att bygga ett centrum för människor- och robotinteraktion som kan locka internationella forskare, men också koppla samman med företag och andra forskningsinstitutioner som kan bidra med praktiska problem, säger hon.

Avsnittet, som du hittar bland annat här, finns även via länk i puffen här under publiceras 9 juni.

Redan 16 juni kommer ett nytt avsnitt. Då pratar vi medicinsk humaniora med gästerna Kristin Zeiler och Lisa Guntram, föreståndare och koordinator på Centrum för medicinsk humaniora och bioetik, vid LiU.

Lyssna på podden och läs om forskningen

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.