10 november 2020

Fem studenter från Malmstens Linköpings universitet fick medalj för sina gesällprov vid en ceremoni arrangerad av Stockholms hantverksförening nyligen. En av dem fick till och med högsta tänkbara betyg. Bättre kan det inte bli.

Utdelning av medalj för gesällprov.
Grattis! Stockholms Hantverksförenings ordförande Stefan Fritzdorf delar ut den stora förtjänstmedaljen till Alexander Paaske Börjesson. Utdelningen spelades in i förväg och sändes på galan.

Bästa möjliga resultat

Gesällprov är inget som självklart hör hemma inom akademin men studenterna på Malmstens möbelsnickeri- och möbeltapetseringsprogram kan om de vill genomföra den femte programkursen så att den även examineras som ett gesällprov. Det är då utsedda granskningsmän som genomför granskningen. Det blir med andra ord som en parallell examination.

Av de studenter som avlade gesällprov i år belönades fem med medaljer. Medan 3 av 5 poäng räcker för att få att få godkänt krävs det 4,5 poäng för liten förtjänstmedalj och 5 poäng, alltså maximalt antal, för stor förtjänstmedalj.

Den lilla medaljen utdelades till Carl Angtoft, Johanna Burström, Tite Lindroth von Bahr och Frida Wik. Alexander Paaske Börjesson fick stor förtjänstmedalj.

GesällprovAlexander Paaske Börjessons gesällprov.- Det känns fantastiskt. Superkul, det är ju detta man kämpat för, sade Alexander när han tog emot medaljen.

Planering och stöd

Hans gesällprovet tog sammanlagt 165 timmar och är gjort i vitbok och oregon pine. Allt i möbeln är formgivet med snickeriet i fokus, från hur lådans styrlister är placerade till hur faneret är sågat. Materialet har valts för sina estetiska kvaliteter och upplevelsen de tillför under arbetsprocessen. Vitbok är ett följsamt och slitstarkt träslag medan oregon pine tillför lätthet och doft.

- Jag har planerat mitt arbete och haft bra stöd av mina klasskamrater, svarade Alexander på frågan hur han lyckats.

Här finns mer information om gesällproven, Vårutställning 2020: Avancerade möbler, och även bilder på dem.

Gesäll- och mästarbreven delades ut vid en digital ceremoni arrangerad av Stockholms hantverksförening. Vid utdelningen fick även Anna Karoliina Priha, som är adjungerad universitetsadjunkt på Malmstens, och Victoria Palmer, alumn från Malmstens, sina mästarbrev i tapetseraryrket.

Tidigare år har studenterna Jonas Berglund (2018) och Julia Greek (2016) fått maximala fem poäng och stor förtjänstmedalj för sina gesällprov.

Se filmen från utdelningen

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

En person tittar in i kameran.

Jan-Ingvar Jönsson ny ordförande för ECIU

Rektorn vid Linköpings universitet, Jan-Ingvar Jönsson, har blivit utsedd till ny ordförande för det europeiska nätverket för innovativa universitet i Europa, ECIU.

Porträtt på två tjejer som kramar varandra

Spex-SM i Linköping för första gången

I maj arrangeras SM i studentspex i Linköping för första gången. Holgerspexet och Linköpings Studentspex, universitetets två spexföreningar, laddar för tävlingen med ett gemensamt bidrag.

Lysande glasskiva med krokodilklämma.

Genombrott för nästa generations digitala skärmar

Forskare vid LiU har utvecklat en digital skärm där själva lysdioderna reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls bland annat. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation digitala skärmar.