10 november 2020

Fem studenter från Malmstens Linköpings universitet fick medalj för sina gesällprov vid en ceremoni arrangerad av Stockholms hantverksförening nyligen. En av dem fick till och med högsta tänkbara betyg. Bättre kan det inte bli.

Utdelning av medalj för gesällprov.
Grattis! Stockholms Hantverksförenings ordförande Stefan Fritzdorf delar ut den stora förtjänstmedaljen till Alexander Paaske Börjesson. Utdelningen spelades in i förväg och sändes på galan.

Bästa möjliga resultat

Gesällprov är inget som självklart hör hemma inom akademin men studenterna på Malmstens möbelsnickeri- och möbeltapetseringsprogram kan om de vill genomföra den femte programkursen så att den även examineras som ett gesällprov. Det är då utsedda granskningsmän som genomför granskningen. Det blir med andra ord som en parallell examination.

Av de studenter som avlade gesällprov i år belönades fem med medaljer. Medan 3 av 5 poäng räcker för att få att få godkänt krävs det 4,5 poäng för liten förtjänstmedalj och 5 poäng, alltså maximalt antal, för stor förtjänstmedalj.

Den lilla medaljen utdelades till Carl Angtoft, Johanna Burström, Tite Lindroth von Bahr och Frida Wik. Alexander Paaske Börjesson fick stor förtjänstmedalj.

GesällprovAlexander Paaske Börjessons gesällprov.- Det känns fantastiskt. Superkul, det är ju detta man kämpat för, sade Alexander när han tog emot medaljen.

Planering och stöd

Hans gesällprovet tog sammanlagt 165 timmar och är gjort i vitbok och oregon pine. Allt i möbeln är formgivet med snickeriet i fokus, från hur lådans styrlister är placerade till hur faneret är sågat. Materialet har valts för sina estetiska kvaliteter och upplevelsen de tillför under arbetsprocessen. Vitbok är ett följsamt och slitstarkt träslag medan oregon pine tillför lätthet och doft.

- Jag har planerat mitt arbete och haft bra stöd av mina klasskamrater, svarade Alexander på frågan hur han lyckats.

Här finns mer information om gesällproven, Vårutställning 2020: Avancerade möbler, och även bilder på dem.

Gesäll- och mästarbreven delades ut vid en digital ceremoni arrangerad av Stockholms hantverksförening. Vid utdelningen fick även Anna Karoliina Priha, som är adjungerad universitetsadjunkt på Malmstens, och Victoria Palmer, alumn från Malmstens, sina mästarbrev i tapetseraryrket.

Tidigare år har studenterna Jonas Berglund (2018) och Julia Greek (2016) fått maximala fem poäng och stor förtjänstmedalj för sina gesällprov.

Se filmen från utdelningen

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Kungen och drottningen i en vagn

H.M. Konungen firar 50 år av förnyelse med LiU

I år fyller Linköpings universitet 50 år och i maj firas det rejält under en intensiv festvecka med föreläsningar, festival och födelsedagsmottagning. Hedersgäst är kung Carl XVI Gustaf som invigde universitetet 1975.

LiU satsar på AI-labb för framtidens lärande

Linköpings universitet satsar 3 miljoner kronor på AIST-labbet, en ny plattform för forskning och utbildning kring AI i undervisning. Målet är att utveckla och kritiskt ganska hur AI kan förbättra lärande och lärarutbildning.

LiU får kvalitetsstämpel av EU

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor.