01 juli 2025

På Biogas Solutions Research Centers sommarkonferens pratade Roozbeh Feiz om hur vi kan bli bättre på att ta hand om matavfall och göra biogas. Han betonade att det allra viktigaste är att försöka minska matavfallet redan från början — mat som går att äta ska inte bli avfall. Men när det ändå uppstår matavfall, är det bästa att göra biogas av det genom rötning.  

Roozbeh Feiz presenterar sin forskning om hur matavfall kan omvandlas till värdefull biogas.
Roozbeh Feiz presenterar sin forskning om hur matavfall kan omvandlas till värdefull biogas. Fotograf: Teiksma Buseva

Matavfall uppstår i flera led: på gårdar, i butiker, på restauranger och hemma i hushållen. Hushållen står för en stor del.

Även om Sverige har blivit bättre på att minska matavfall, hamnar fortfarande mycket i förbränning i stället för att användas till biogas. Roozbeh Feizlyfte fram att källsortering, alltså att sortera matavfallet direkt där det uppstår, är avgörande för att lyckas.

– Hushållen är den största källan, sa han, och därför är det viktigt att börja där.

Han förklarade hur biogasprocessen fungerar: först sorterar vi matavfallet, sedan samlas det in, förbehandlas och till sist omvandlas det till biogas genom rötning.

– Om vi sorterar och samlar in rätt, kan vi ta till vara så mycket energi som möjligt, sa Roozbeh Feiz.

Han lyfte också att det kan vara svårare och dyrare att samla in matavfall i glesbygden eller mindre orter.

För att kunna mäta och förbättra systemet berättade Roozbeh Feiz om så kallade KPI:er (nyckeltal). De kan mäta till exempel hur mycket energi vi får ut, hur mycket näring vi kan återföra och hur stort klimatavtryck systemet har. Tack vare dessa mätningar kan vi jämföra olika lösningar och se vad som fungerar bäst.

– KPI:erna hjälper oss att se var vi behöver bli bättre och hur vi kan utveckla systemet, förklarade Roozbeh Feiz.

Han avslutade med att prata om att biogas har stor potential i hela världen. Även om systemen kan se olika ut, är biogas ett av de mest effektiva sätten att ta hand om matavfall och samtidigt få ut energi.


Kontakt

Läs mer om biogasforskning på LiU

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.