25 augusti 2023

Hur får man sitt LiU-kort? Var ligger gymmet? Hur skaffar man cykel? Och vad är det för overaller som folk har på sig?

En kvinna med LiU-T-shirt informerar en student.
Mastersstudenten Rana El Sayed förklarar saker för nyligen anlända studenten Fabio Crugnola, från Italien. Charlotte Perhammar
Det är några av det första frågorna som de internationella studenterna ställer när de kommer till Linköpings universitet. Och koordinatorerna Therese Lindkvist och Johanna
Gistvik svarar tålmodigt. De jobbar långa dagar under mottagningen de första veckorna när studenterna ska registreras.

− De är trötta och förväntansfulla. En del är så taggade att de dundrar på med tusen frågor. Andra är så trötta av resan att de måste komma tillbaka dagen efter och ställa om frågorna. Det är bara roligt att kunna vara med och hjälpa dem till rätta, säger Therese Lindkvist.

Foto Charlotte Perhammar
Det kommer cirka 500 utbytesstudenter varje hösttermin, och cirka 300−500 mastersstudenter. Många är från Kina, Indien och Pakistan. Inom ERASMUS-samarbetet kommer studenter från Europa, främst Tyskland, Frankrike och Spanien. Det kommer också utbytesstudenter från Singapore, Kina, Japan och Korea.

Stora resväskan

Marie Caris, har just anlänt från Frankrike och står i kön till registreringen i Studenthuset, med en stor resväska bakom sig:

Foto Charlotte Perhammar − Jag studerar företagsekonomi hemma. Det är inte första gången jag åker till ett annat universitet för att studera. Jag har varit i Spanien tidigare, berättar hon.

Vad driver dig till att studera utomlands?
− Det är ett bra sätt att uppleva ett annat land på. Man möter andra människor och lär sig väldigt mycket, säger Marie Caris.

Linköpings studentliv lockar

Mastersstudenten Fabio Crugnola, från Italien, ser lite trött ut där han står och läser igenom checklistorna för nyanlända:

− Det är lite kallare här än hemma, det är mitt första intryck. Just nu håller jag på att fylla i mina uppgifter så att jag kan få ett LiU-kort, säger han.


Varför valde du Linköpings universitet?
− Jag tittade på utbildningarna i datavetenskap och kände att de verkar väldigt bra.

− Jag ska var här i två år. Och så kollade jag lite extra på aktiviteter för studenter. Det är massor aktiviteter och känns lite som ett amerikanskt universitet!

En hel del stöd finns att få för de internationella studenterna:

− Det är naturligt att de behöver lite hjälp i början, säger Therese Lindkvist. Många är inte äldre än 19−20 år och har kanske flyttat hemifrån för första gången. Vi kan stötta dem och de brukar vara väldigt tacksamma när vi kommer och möter dem på stationen och visar dem vägen.

Fabio Crugnola valde LiU för datavetenskapen, och för studentlivet!
Rana El Sayed visar honom tillrätta. 
Foto Charlotte Perhammar 
Rana El Sayed är mastersstudent från Kairo och studerar flygteknik inom maskiningenjörsprogrammet. Hon kom till Linköping för ett år sedan och nu står hon i Studenthuset med öppna armar och tar emot internationella studenter som anländer.

 

Alla är ensamma
när de kommer hit 

− Alla är ensamma när de kommer hit. Jag känner igen känslan. Det väldigt mycket att ta in. Ett nytt land, en ny kultur och man har inga vänner i närheten, säger hon.

Hon har några grundtips:

− Gör alla momenten. Gå på de aktiviteter som arrangeras för internationella studenter. Gå med i studentföreningar, gå med i studentkåren och följ dem på sociala medier. Se vad till exempel ESN kan hjälpa till med. Ta kontakt och ställ frågor. Ta kontakt med andra studenter redan från början, redan vid ankomsten och på uppropet.

Foto Charlotte Perhammar Erasmus-föreningen ESN arrangerar olika aktiviteter för studenterna, som overall-invigning, ”speed friending”, och olika sittningar. Deras fokus är studenter inom europeiska samarbetet Erasmus.

− Men vi välkomnar även andra internationella studenter, säger Nicole Backman, föreningens ordförande.

Hon studerar själv till civilekonom och har just kommit hem från ett utbytesår i Peru. Och hon känner igen förvirringen bland studenterna som anländer:

− Det är väldigt värdefullt att få en bra mottagning på universitetet man kommer till. Det är väldigt roligt för oss också, att träffa nya människor från andra länder och hjälpa dem, säger Nicole Backman.

Vad kan ni hjälpa till med?

− Små och stora saker. De kan ha frågor om bostadsannonser eller bara om att hitta rätt på campus.

EEA är en annan förening med fokus på Asien och i synnerhet Korea, Kina, Thailand och Japan. De har ett enkelt syfte:

− Vi vill lära av varandra. Därför träffas vi och lär oss mer om våra språk och kulturer. Inte minst ”fika-kulturen”, det är något som många inte har stött på tidigare, berättar EEA-representanterna Nougat Jarudrungchawalit och Jesper Eriksson.

Vad brukar vara mest diskuterat om Sverige?
− Det är matkulturen. Och högtider som lucia och midsommar, konstaterar de båda.

Foto Charlotte PerhammarInfo till internationella studenter − och en veckas gratis gym!

Vid ankomst ger LiU alla studenter en checklista (olika beroende på om de är utbytes- eller programstudent), samt möjlighet att få ett SIM-kort till telefonen samt en goodie-bag. Det finns även tillgång till samlad information på en mängd olika ämnen, så som resor, internet, bostad mm.

Vanliga frågor:

Jag har ingen bostad. Hur hittar jag bostad?

Universitetet har endast ett visst antal bostäder att erbjuda (främst till utbytesstudenter) så vi hänvisar till Kombo, studenternas egen bostadsförening.

Hur köper jag en begagnad cykel?

Det finns samlad information om det under mottagningen men annars kan studentföreningarna ESN och ISA hjälpa till, de är väldigt bra på att guida i detta.


Hur åker jag buss?

Ska du till Norrköping kan du åka gratis med campusbussen (med ett giltigt LiU-kort) men inom Linköping så har vi samlad information om Östgötatrafiken och hur man använder appen etc.


Hur kan jag skriva ut papper?

Vi hänvisar till sidan https://liu.se/en/article/kopiera-och-skriva-ut (bäst via googling av ”LiU print”)


Jag behöver byta kurs eller få papper påskrivna, vart vänder jag mig?

Koordinatorerna kan skriva på vissa sorters dokument annars hänvisar vi studenterna till fakulteterna för byte av kurs exempelvis.

Finns det något gym på campus?

Ja, Campushallen ligger längst bort på campus Valla och alla nya internationella studenter får en veckas fri träning i goodie-bagen.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

En man i kostym håller en grön växt i handen.

LiU med i megastudie om klimatbeteende

Vilket är bästa sättet att få oss människor att bete oss mer klimatvänligt? Forskare vid Linköpings universitet och Karolinska institutet har bidragit till en världsomspännande studie för att ta reda på det.

LiU-flaggor framför Kårallen på Campus Valla.

Distanskurser ökar mest när antagningen till hösten är klar

Det första antagningsbeskedet är här. LiU fortsätter att locka studenter och framför allt antagningen till fristående kurser och utbildningar på distans har ökat sedan tidigare år.

Möjligt att förutse nervskador av cancerbehandling

Många kvinnor som behandlats för bröstcancer med en typ av cytostatika, taxaner, får ofta biverkningar på nervsystemet. Nu har forskare vid LiU utvecklat ett verktyg som kan förutsäga hur stor risken är för den enskilda individen.